Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický príbeh z obdobia prvej republiky sa odohráva na Kysuciach a všíma si nielen biedu a utrpenie tamojších obyvateľov, z ktorých mnohých prinútil hlad odísť do cudziny, ale hovorí aj o ich veľkej a ušľachtilej láske k rodnej zemi, práci a ľuďom. Štefan Padych prehrá súd s miestnym krčmárom Šulganom, ktorému dlží peniaze. Keďže nechce, aby manželka a trojročná dcérka trpeli hladom, rozhodne sa odísť do Francúzska. Ústrednou postavou je Katarína Padychová, ktorá sa po manželovom odchode dopustí nevery a otehotnie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Baladický příběh na motivy povídky významného česko-slovenského spisovatele Petra Jilemnického mi z paměti zmizel, pokud jsem ho tenkrát dávno viděl. A zjišťuji, že má i dnešnímu divákovi co říct. Odchod Slováků za prací byl za "milované" 1. republiky opravdu masový, mnozí z těch, kteří se pak vrátili, snažili se neúspěch z Ameriky i odjinud pokrytrecky skrývat. Ano, Valenčík nějaké peníze přivezl, ale zdaleka to nestačilo na založení dřevařské firmy, byla to spíš silná slova... Část daroval své bývalé milé, která však byla provdána za kamaráda Štefana Padycha. Ten je v cizině nyní a láskychtivá Katarína se po dlouhém váhání Valenčíkovi oddá. Když pak zjistí, že je samodruhá, nyní už bez peněz raději ze vsi zbaběle utíká. Kataríně se naštěstí nepodaří pokus o sebevraždu a se strachem čeká návratu manžela. Přijíždí, o jednu nohu kratší, a manželce beze slov velkoryse odpouští. Film režírovaný skvělým Martinem Hollým ml. a obsazený výbornými herci, které tehdy Slovensko i v Čechách proslavili - Kvietik, Dočolomanský, Machata, Polónyi, Horváth... Milá podívaná a pět hvězdiček. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niečo ako Bačova žena od Stodolu, ale ten záver nemal taký ťah na bránku, nebol silný, ako som očakával. Pritom tu herecké skvosty nestačím vymenovať. Dočolomanský v skrátenej verzii, Kvietik, Machata, Polónyi... to všetko sú výstavné kusy. Na strane druhej Pastejříková mala lepší slovenský dabing než parametre výstavnosti. Film zaujme, ale to chýbajúce silnejšie finále ho delí od veľkoleposti. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Súdy a exekútori pracovali v dávnych časoch na Slovensku oveľa svižnejšie a hlavne pre tých, čo majú peniaze, ako krčmári. Po celý čas film iba tlie ako situácia vo filme. Dusná nálada s bezútešnou situáciou slovenskej dediny je podporovaná monotónnou hudbou. Či to nakoniec aj vybuchne, si treba počkať do úplného konca. –––– Slovenský človek je pracovitý, lebo učiteľkou mu bola bieda a pokora. Teraz sa však časy menia. Roboty bude nadostač. –––– Kača, a list už nečakáš? Tak teda, tu ho máš. –––– Čaká ťa zatratenie večné. Preto ľutuj a čiň pokánie, kým je čas. Lebo beda ti, keď príde deň hnevu božieho. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sociální drama Martina Hollého s podmanivou hudbou Zdeňka Lišky a velice příjemným hereckým obsazením, poněkud natrpklá sonda do těžkého života na odlehlé vesnici za první republiky... Katarína se ocitá v neřešitelné situaci, manžel odjel za prací, slíbil, že bude psát a posílat domů vydělané peníze. Protlouká se s malou dcerkou sama, marně den co den vyhlíží pošťáka, dluhy volají po splacení a exekutor buší na dveře... ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Poutavý a dramatický film s dobrým koncem...klasický příběh rodiny, kdy muž odchází za prací, nechává doma ženu s dítětem a ta podléhá nástrahám muže, který o ní kdysi usiloval. Ten po zjištění, že je Katarína v jiném stavu zbabělé prchá, ale po návratu manžela zjišťujeme, že každý z nich má určitý "handicap". ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • V čase 16:12, v záběru na jízdu parního vlaku, v pozadí na silnici projede současný osobní automobil. (Ganglion)
  • Film sa natáčal v lokalitách Huty, Veľké Borové, Habovka, Turček a Jur pri Bratislave. (dyfur)

Reklama

Reklama