Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Naivně jsem si myslela, že nepůjde "jen" o výpravnou dobovou romanci ve stínu intrik - či politiky, což je v podstatě totéž. Doufala jsem, že se dozvím víc .. o NÍ - jako o jedné z těch žen, které dokázaly nést korunu. Jakoby vládla jen na vedlejšák, ve volných chvilkách mezi koupáním a portérováním milovaného psíčka a svého vyvoleného (ve druhém případě se omezila pouze na provozování malířského umění) ... jízdou na koni ... střelbou z luku ... tanečními kreacemi ... a tak dále a tak podobně. Až by se mi chtělo říct, že se jedná o vyprávění nehodné královny jejího významu, neboť nakonec nedokáže naplno zaujmout ani svým romantickým hávem. Třebaže se jedná o kostým velkoryse zdobený, nevzbuzuje očekávané emoce. Na druhou stranu mu nelze upřít upřímnou snahu o co nejpřitažlivější vyobrazení všech okolností, které souvisely s příchodem královny Viktorie na anglický trům a které předznamenaly její dlouholetou vládu ... 3,5* ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film, který si podle mého názoru zaslouží velký obdiv, jelikož ho řadím do skupiny z jednoho nejlépe natočeného historického snímku dnešní doby. Dobové kostýmy a prostředí je maximálně realistické, příběh - pro muže asi nic moc, ale silné citové pouto, které bylo vytvořeno mezi mladou panovnicí a mužem, který se v její přítomnosti choval podle svého, jelikož nechtěl a hlavně nevydržel dělat to, co si přáli od něj ostatní, je velice intenzivní a hlavně ztvárněn s takovou lehkostí a nonšalancí. Délka trvání je také zcela uspokojující - ani dlouhé ani krátké. Ale co mě na filmu nejvíce upoutalo byla hudba. Tak silná a emocionálně vypjatá a přitom neucajdaná hudba, která provázela celý film byla podle mě třešničkou na dortu. Tak není se čemu divit - Ilan Eshkeri má za sebou už pár snímků, kterých se ujal. Sice se jedná jen o začátek vlády mladé Victorie, ale to je přeci také důležité a tudíž si myslím, že i počáteční krátké vrácení do dětství a ukázání pár základních tradic a zvyků a jak to "chodilo" v královské rodině předtím, je zcela vhodné a ztvárněno v patřičném množství.Jo a ještě - velmi silná podoba hlavních představitelů z původními postavami?? ;) ;) Emily Blunt nám ukázala, že dokáže hrát i něco jiného, než lstivou mrchu :) ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

No nevím, přišlo mi to trochu o ničem. A královna Viktorie v podání Emily Blunt mi neseděla vůbec, i když jí mám hodně ráda. Celé to bylo až příliš hrané a vůbec ne realistické. Mužské zastoupení se svých rolí ujalo více než dobře, do to bych vůbec nemluvila a byl na ně i skvělý pohled. Ovšem, hodně mi tam toho chybělo. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1819 a v Londýnském paláci se narodilo dítě. Zrozeno mezi královskými strýci, králem Anglie a králem Belgie, je jeho soudem stát se královnou a vládnou velké říši. Pokud ji nepřinutí, aby se své moci vzdala a podepsala regentský dekret. No, historie nám řekla své, tak co nám řekne tento snímek ? CITÁT - Jak si sešla schody ? Pěšky, mamá. Pěkné kostýmy a masky, ale děj filmu je velice pomalý a někdy až nudný. Přežil jsem to a někdy se i usmál. Produkci filmu měl Martin Scorsese nebo i Graham King. Princeznu Viktorii si zahrála Emily Bluntová a jejího : prince " Alberta si zahrál Rupert Friend. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Z pestrého trojlístku Valléeho feature zárezov predstavuje tézovité CV mladej Viktórie zárez najmenej hlboký. Pripadá mi to tak, že Jean si proste chcel natočiť drámu odohrávajúcu sa v historií, lenže nanešťatie mu z toho vyšla len páčivo nasnímaná a aristokraticky ošatená glosa bez väčších ambícii. Ešteže to nie je tak podpantoflácky zaprdené, resp. odmerane seriózne akoby sa sprvu mohlo zdať a nájde sa pár použiteľných scénok spoza kráľovského dvora ktoré by však neboli príliš funkčné bez onoho režisérskeho kumštu tohto sľubne sa profilujúceho Francúza. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • „Prímorské“ scény boli skutočne natočené na zámku Belvoir pomocou importovaného piesku a digitálne renderovanej morskej vody. (Svadbos)
  • Dcera producentky Sarah Ferguson, princezna Beatrice z Yorku, si ve filmu zahrála malou roli jedné z dvorních dam Viktorie. Beatrice je skutečná pra-pra-pra-pra vnučka královny Viktorie. (Lenny.M)

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno