Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání se vzpourou na Bounty. Verzi z roku 1984 asi nic nechybí, nemá však krom výborných herců nic navíc. Ničím jiným se od desítek dalších námořnických dobrodružství neliší. Sice je tu spousta Tahiťanek spíše neoblečených než oblečených, skvělý Hopkins, mírně nadprůměrný Gibson, mladíci Neeson s Day-Lewisem a jako vždy bezchybný Vangelis, je tu dokonce i nádherné prostředí panenských ostrovů, ale to je vše. Na plátně se vlastně krom vzpoury (cca deset minut) nic zásadního neděje a sledovat jak posádka vyhlíží suchou zem či večeří v kajutě není nic, kvůli čemu filmy sleduji. Bohužel jsem měl ten problém, že jsem mezi postavami nenašel nikoho, komu bych mohl alespoň trochu fandit. Tím u mě film ztratil i to poslední, kvůli čemu bych byl schopen uvažovat o vyšším hodnocení. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pekné obrázky, výborný Hopkins... a inak nič. Takýto prostučký príbeh bez bojov, veľkých emócií a dobrodružstva natočíte zaujímavo len tak, že to medzi postavami poriadne vyhrotíte, alebo v tom nájdete nejaké zaujímavé vrstvy. Donaldsonovi sa to nepodarilo. Nábeh tu bol (z báchorky o ukrutnom kapitánovi a hrdinskom vzbúrencovi sa stal príbeh o rozpade priateľstva muža, ktorý len nezvládol svoje poslanie a potom už bolo neskoro tú čvargu na palube učiť disciplíne, a muža, ktorý nezodpovedne uprednostnil kundu pred povinnosťou (drsné, ale tak to je). Celé je to však nesmierne vlažné (kazí to asi Gibson, ktorý tu nepodáva veľmi sústredený výkon a rozhodne nie je pre Hopkinsa dostatočnou protiváhou). S láskou spomínam na Croweovho Jacka Aubryho z Master and Commander - ten by tú hnusnú chamraď postavil do laty v priebehu niekoľkých minút ;-). Neesonova postava by mu po krátkej drezúre leštila topánky vlastným ksichtom a ešte by za to bola vďačná. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny strávené na Tahiti v spoločnosti Gibsona, Hopkinsa a sporo odetých mladučkých domordokýň mi nepripadá ako stratený čas. Výnimočný film to ale nie je. Už Mel Gibson v jednom rozhovore pre časopis Premiere (ešte pod velením Tomáša Baldínského) povedal, že problém BOUNTY je hlavne v tom, že divák nevie, komu z "dvoch kapitánov" držať palce; producenti sa báli urobiť z jedného väčšieho špinavca a tak snímke chýba vierohodnosť. Na strane druhej, možno je to tak lepšie, asi to bol umelecký zámer a je to vari i realistickejšie; ani v bežnom živote totiž skoro nič nie je len biele, iba čierne. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná plavba... Když se člověk podívá na herecký obsazení, tak je do jedna hvězda vedle druhý. Bohužel, ale tyto hvězdy nedokázaly předvíst strhující výkony a to ani Hopkins. Co ale mrzí ještě víc, tak Daniel Day-Lewis, který dostal až příliš málo prostoru na ukázání svých kvalit. Film samotný je hezky a řekl bych jednoduše natočený, na nic si nehraje, není to žádná ukázka pravé filmařiny, na druhou stranu ani žádný propadák. Prostě klasický 3*. Když se vžívám do námořníků, kteří pluli najít ráj, tak bych asi taky rebeloval a účastnil se vzpoury. Páč kdo by nechtěl strávit zbytek života v ráji s polonahými divoškami :o). Víc k tomu nemám... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film a divím se tak nízkému hodnocení. Zřejmě je tam málo piratských rvaček anebo druhou možností je to, že kapitána lodi hraje Anthony Hopkins, což při jeho kvalitách je s podivem, že tuto roli (podle mě) zahral slabě. Anebo prostě na takovou úlohu není ten správný "chlapský typ". MEL GIBSON zase byl příliš velký krasavec a málo aktivní jako první důstojník na takové lodi, která defacto měla i obchodní zadání od námořního velitelství Anglie. Vzhledem k tomu, že se jednalo o skutečnost, která se opravdu stala, tak si réžie nemohla toho moc navymyšlet, ale v celku je to film, kerý nenudí, zbytečně neobdržel Zlatou Palmu. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Tesne pred dosiahnutím Tahiti v jednej zo scén vidíme kapitána Bligha, ako ukazuje sextantom na slnko, zatiaľ čo Christian si robí poznámky. Ak sa pozrieme pozorne, uvidíme, že to robí s modernou ceruzkou, s kovovým pásom a gumičkou navrchu. (Arsenal83)
  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)
  • Kým je posádka Bounty na Tahiti, niektoré z miestnych žien sú považované za Polynézčanky, no mnohé z nich sú kaukazského typu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama