Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

honz 

všechny recenze uživatele

V kinech za totality byl tento film opravdu zážitkem, na plátně skutečně podívaná. Anthony Hopkins a Mel Gibson hráli úžasně. I při dlouhé stopáži až do konce napínavý a poutavý příběh. Výborné byly scény, ve kterých se prolíná atmosféra vedra, které Angličané v tomto klimatu těžko snášeli a k tomu dusivé ovzduší jako předzvěst blížící se vzpoury. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Když to porovnám s verzí s Marlonem Brandem, tak tam byl kapitán (v podání skvělého Trevora Howarda) mnohem větší sviňák, než zde v podání Anthony Hopkinse, a proto byla vzpoura posádky výrazně pochopitelnější (nevím, jak se to odehrálo ve skutečnosti, ale tohle pojetí mi zkrátka přijde málo emotivní a vyhrocené). Jinak ale dobré - 60 %. ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak často rozvleklé a místy více sebejisté, mohl jsem na Bounty vzpomínat stejně tak často a rád jako na Master & Commander. Nuž, není tomu tak, ale náběh na to rozhodně byl, když přičtu nádhernou krajinu, Vangelisův hudební výkon i Hopkinse s Gibsonem, u nich mi ale chyběla větší konfrontace nebo vybudování hlubšího vztahu, i když jako samostatné charaktery obstojí... Rozhodně se ale ještě někdy k filmu vrátím, až si na něj časem pořádně rozpomenu, zatím ale na něj mám stále dobré vzpomínky... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Už úvodní tóny božské hudby Vangelise dávaly vytušit, že se bude jednat o mimořádnou podívanou. Trošku jsem se zalekl dlouhé stopáže, nicméně ve filmu takřka neexistovala hluchá místa. Snad jen před naloděním jsem pociťoval mírnou nudu. Námořní výprava byla působivá. Film působí na svůj věk velmi hezky. Samotný pobyt na Tahiti byla následně pastva pro oči. Na ostrov plný nadržených krasavic, které to s oblékáním rozhodně nepřeháněly, by se určitě okamžitě vypravil každý muž vlastnící funkční výbavu. Zrůdiček jsem zahlédl všeho všudy pár. Tvůrci si evidentně dali s vybíráním velmi záležet. Ostrov plný nahých žen mi k divácké spokojenosti naprosto postačoval. Zbytku jsem příliš nedovedl věnovat pozornost. Ta se mi ztratila někde mezi tou kozí farmou. Stejně jako členům posádky. A najednou tu nebyla morálka převážena sexuálním pudem až na bod mrazu. Pokud jste asexuální kapitán lodi a v hlavě máte pouze cíl cesty. Tak rozhodně nechcete mít plnou loď neposlušných nadržených reatardátorů. Velmi podařený snímek. Od nádherné hudby, přes mimořádné herecké výkony až po tak akorát obdařené Tahitaňky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to je skvelá reklama na Tahiti. Predpokladám, že stále sa tam oplatí stroskotať. Hopkins ešte pred nadobudnutím super slávy s mimoriadnym výkonom, sympatický mladý Gibson a exotické dievčatá, to všetko je určite lákavé. Škoda, že tam dali i tú vzburu na lodi ktorá je hlavným pilierom filmu. Mohli to všetko nechať na tom ostrove. Za nešťastné považujem, že kapitán je vlastne záporákom, hoci mal v skutočnosti pravdu. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Loď použitá při natáčení je nyní v Discovery Bay v Hong Kongu využívána k charterovým plavbám. (D3VIL)
  • Na začiatku jedla dôstojníci pripijú na kráľa, no robia to posediačky. Britskí dôstojníci musia pri pripíjaní na panovníka vždy stáť. (Arsenal83)
  • Snímek je adaptací knihy Richarda Hougha „Kapitán Bligh a pan Christian“. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno