Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takový klasický dobrodružný film a kdoví kolikáté už zpracování tohoto tradičního příběhu. I když pravda u mě jediné které jsem viděl a nic zásadního proti tomuto filmu nenamítám. hudba je podmanivá, prostředí exotické a příjemné a mladý rebel Mel potěší v jedné ze svých starších rolí. I když je pravda, že v té době ještě nebyl zdaleka tak vyprofilovaný a starý bard Hopkins ho svým projevem trochu strká do kapsy. Jinak celkem podařenej film jenom škoda té trochu nudnejší a ukecanější prostřední pasáže. začátek a konec ok.60% ()

wafc 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh. Výborné ztvárnění. Unikátní obsazení. Šokující hodnocení, které například taková I-kvocientní kapacita jako je Gimli, kterému se ''málo co vyloženě nelíbí'', ospravedlňuje tím, že je to špatné i na televizní film, lebo zde není žádná akce. Ano, v Superstar jí je tam habaděj, ty šmoulo trojhvězdný. EDIT 2021: Je zcela k nevíře, že tenhle skvost, včetně naprosto dokonalýho soundtracku, je stále jen mezi modrýma filmama. Styďte se, neznabozi. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Budem určite v menšine, ale ja považujem Donaldsonovu verziu Bounty za lepšiu, ako tú najslávnejšiu s Brandom. Asi za to môže rozdielny prístup k postavám, ktoré sú v tejto verzii ambivalentnejšie a vy nemusíte mať jasno v tom, ktorej skupinke budete držať palce. Pravdu majú zo svojho uhla pohľadu obe. Musím ale priznať, že za plný počet je to hlavne vďaka Vangelisovej hudbe, ktorá dodáva filmu atmosféru rovnakou mierou, akou výprava. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Film líčí historický příběh s nepředpojatou objektivitou, a snad právě proto mě nechal chladným. Jenže pokud by byla látka pojata romanticky, asi by mě film iritoval jako naivní doják. To musím spravedlivě uznat. --- Gibson prý řekl, že slabinou tohoto filmu byla právě jeho vyváženost. To je možná trefa. Když si totiž připomenu Spielbergův Amistad, který řeší malinko podobnou historickou látku, vidím zřetelný rozdíl. Amistad je strhující nejen kvůli lepší kameře, hudbě, a vůbec filmařině jako takové, ale především díky tomu, že divák není vůbec na pochybách, komu má držet palce. --- Pokud je tomu tak, pak příběh Bounty se zřejmě ke zfilmování moc nehodí. Buď je chladný a popisný, jako tento film, anebo musí lhát. Je zajímavé si povšimnout, jak se morální recepce změnila: v čase vzpoury na Bounty nikdo (včetně vzbouřenců) nepochyboval, na čí straně je právo a spravedlnost. Naopak případ vzbouřenců z Amistadu, který je nám dnes tak jasný, byl tenkrát vnímán velmi rozporně. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru ešte o chĺpok lepší ako Dobytie Raja a už s tradične vynikajúcim Anthony Hopkinsom sa tento ,,rímejk,, môže zrovnávať s originálom. Miestami trochu nudné, avšak tie desiatky minút po vzbure, ktorá vypukla a následné plávanie s loďkou po oceáne bolo vynikajúce tak isto ako atmosféra a beznádej , ktorá z hercom vyžarovala tak, že som ím to na 100% veril. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Producent Dino De Laurentis pověřil novozélandskou firmu Whangerei, aby postavila přesnou repliku lodě podle původních plánů uchovávaných v greenwichském Námořním muzeu. Vážila 380 tun a v útrobách byly přepychové kajuty a nejmodernější zařízení. Stavba repliky lodi Bounty přišla na 4 miliony amerických dolarů, což byla čtvrtina celkových nákladů na film. (argenson)
  • Na videu je vidieť tahitského náčelníka a jeho dcéru s pokrývkami hlavy. Červené a oranžové perie v týchto čelenkách patrí diamantovému bažantovi, ktorý žije v horách juhozápadnej Číny. Vták bol privezený do oblasti v roku 1820, zatiaľ čo film sa odohráva v roku 1789. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama