Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Stavba tohto katastrofického spektáklu je strihnutá podľa osvedčeného vzoru. Najprv spoznáme postavy, potom príde varovanie a potom... Grandiózny trikový ohňostroj, ktorý v žánri sopečných thrillerov nemá obdoby. Perfektný snímok pre veľké plátno a kvalitné ozvučenie. V tomto prípade mi absencia akéhokoľvek umeleckého pozadia nevadí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

Reklama

JayZak 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film často srovnávaný se Sopkou(s T.L. Jonesem v hl. roli). Pro mě v tomhle duelu rozhodně vítězí Rozpoutané peklo. Sice se tu oproti Sopce před samotnou akcí poměrně dlouho "kecá", ale až to vypukne, stojí to za to. Výborné efekty výbuchů, sesuvů a vůbec celé zkázy. Neduhy jsou tu podobné jako v Sopce, byť podle mě zastoupeny v o něco menší míře - patetické záběry(jako třeba na holčičku s plyšákem sedící před domem v době zkázy), rodinné klišé a všechny ty věci, které vrcholí závěrečným potleskem celého města. Zajímalo by mě jak by vypadalo, kdyby se tak tleskalo u každé úspěšné záchranné akce(třeba si tak kvůli tomu zastavit na dálnici u bouračky:), ale co, to je Amerika(respektive to, co se tam od správného happy-endu čeká). Mmj. taky jste si v těchto filmech všimli těch šťastlivých psů? Ti jsou holt taky nepostradatelná součást rodiny :). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku film s velice solidními triky a silným hereckým obsazením. Pravdou ale je, že Džejms Bond se Sárou Konorovou se dvěma rošťáky mi k sobě moc nešli. Bylo ale jasné, že zkušenosti se službou královně a boj s roboty naše hrdiny natolik zocelil, že i erupce sopky dopadla pohádkově. Příjemná oddychovka, ale nejsem si jist, zda ji zhlédnu opakovaně. V dnešním bídném programu byla volba tohoto filmu vyloženě nouzové řešení. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

No... hodně přitažené za vlasy, jak už to tak u většiny katastrofických filmů bývá. Ta jízda lávou... svatá prostoto! Trikově na slušné úrovni, navíc P. Brosnan i L. Hamilton jsou dostatečně sympatičtí, aby diváka dokázali protáhnout místy nesmyslným dějem plným vžitých filmových klišé. Přemýšlet se nad tím rozhodně nesmí, bavit se u toho (napoprvé) jakž-takž dá. 58% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • V jednom bode sa uvádza, že zariadenia na meranie sklonu (tiltmeter) nastavené okolo hory neregistrovali žiadne zmeny v tvare hory. Keď sopka Mt. St. Helens sa chystala vybuchnúť, takéto zariadenia zaznamenali zmenu v uhle pohľadu zeme, kde boli umiestnené, čo naznačovalo masívny podzemný tok magmy, ktorý spôsobil nábeh hory na severnej strane. Na základe týchto údajov boli schopní spraviť niekoľko pomerne presných odhadov o povahe nadchádzajúceho výbuchu. Skutočnosť je taká, že pri sopke St. Helens vedci veľmi podcenili množstvo energie, ktorá sa nahromadila. Vedúci vedec z USGS si zriadil svoju pozorovateľskú stanicu takmer priamo proti nábehu hory namiesto toho, aby ju umiestnil bokom, pričom predpokladal, že vzdialenosť šiestich míľ bude bezpečná. Avšak keď sopka vybuchla, výbuch bol omnoho väčší, než sa očakávalo, vedec zomrel a jeho telo nikdy nenašli. (Pat.Ko)
  • V jednej zo scén sa pick-up snažil predbehnúť pyroklastický oblak (čas cca 1 h 28 min). Pyroklastický oblak sa pohybuje rýchlosťou až 700 km/h a pick-up bez pneumatík by ho v žiadnom prípade nemohol predbehnúť. (Pat.Ko)
  • V barovej scéne (čas cca 48 minút), večer predtým, ako má Harry (Pierce Brosnan) a tím opustiť Dante's Peak, Paul (Charles Hallahan) kráča za Rachel (Linda Hamilton) a Harrym a volá Rachel skutočným menom Linda (vo VHS verzii). (Pat.Ko)

Reklama

Reklama