Reklama

Reklama

2012

  • USA 2012
Trailer 1
USA, 2009, 158 min (Alternativní 151 min)

Režie:

Roland Emmerich

Kamera:

Dean Semler

Hrají:

John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandiwe Newton, Oliver Platt, Tom McCarthy, Woody Harrelson, Danny Glover, Liam James, Morgan Lily, Zlatko Burić (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Před mnoha staletími po sobě Mayové zanechali kalendář, končící datem 21. 12. 2012. Proroctví, spojené s vizí katastrofy biblických rozměrů, potvrdí i indický vědec, zabývající se globálním oteplováním. Kvůli silné sluneční erupci zmutovala neutrina a v zemském jádru se začíná extrémně zvyšovat teplota. Představitelé všech vlád světa začnou realizovat tajný záchranný plán. V Číně zahájí stavbu zvláštních modulů, v nichž může katastrofu přečkat několik tisíc vyvolených. Lidstvu jako celku však nejsou dány rovnocenné šance. Na jakousi obdobu Noemovy archy si mohou zakoupit vstupenku jen ti, kteří zaplatí miliardu eur. Od současnosti do inkriminovaného data sledujeme stále hrozivější katastrofy a osudy několika povahově i sociálně rozdílných hrdinů. Mezi nimi dominuje čestný černošský vědec Adrian, pracující pro vládu, a neúspěšný spisovatel Jackson Curtis, který náhodou objeví pravdu a pokouší se se svou rodinou dostat mezi vyvolené. Nechybí však ani černý americký prezident, jeho dcera a cynický poradce, či ruský magnát s mladou milenkou... (TV Nova)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (2 139)

Zeck 

všechny recenze uživatele

(pozor spoilery) Tupý blockbuster, od kterého jsem dostal přesně to, co jsem čekal, naprosto nic! Rozepisovat se o tom, že většina blockbusterů mě zklame je zbytečné. Tohle je naprostá konina, která je tak nechutně nereálná, až jsem se místama smál a zvracel současně. Chápu, že kdyby hlavní představitelé chcípli hned na začátku, film by nemohl být filmem, ale měl jsem dojem, že by dokázali přežít i kdyby celá planeta vybuchla. Čekal bych pak střih na Měsíc a na něm Cusacka s nějákým laciným vtípkem a americkou vlajkou. Efekty jsou špičkové, ale k čemu vlastně byly? Aby divák ohromeně seděl v křesle div si neucvrkl do kalhot a potil se jestli to peklo někdo přežije? No někdo, ono bylo jasné kdo umře a kdo to všechno přežije v prvních 10 minutách filmu, takže efekty byly jen na oko pro popcorňáky, které nezajímá děj, ale co největší kotel. Film je zbytečně přepálený, dvě a půl hodiny koukat v podstatě na pár výbuchů a záplav, které se šoupnou k naprosto nudnému boji o přežití geniálně nesympatické rodinky, na které mi absolutně nezáleželo je trochu moc. Trailer mi nabídl srovnatelný zážitek během minuty, ve filmu toho totiž víc není. Poslední pasáž s loděma byla tak debilně srandovní, že jsem už jen čekal, až je Cusack všechny zachrání a pak chcí... ne přežije, překvapivě na poslední sekundu s ohromným americkým potleskem a objímájící rodinou. Lodičky si hezky pluly, jen jsem čekal těsně před titulkama věty: "pane, něco tady máme... ano...něco tady je. OH MY GOSH! Sochá Svobody to všechno přežila!!! Někoho na ní vidím, je to americký prezident s vlajkou USA!" Místo toho se nám malá holčička pochlubila, že už se nepochcává, skvělá práce za pár milionů dollarů, proč vždycky ty největší sračky stojí nejvíc peněz. Krásný námět na parodii 40% 30.11.2009 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Výtky vůči Emmerichovým výtvorům převážně směřují k jejich nelogičnosti či nesmyslnosti. Jenže tato kritika je pomýlená, neboť na filmy klade neadekvátní nároky. Neznamená to, že by se díla podobným rozborům vzpírala nebo by vůči nim nedokázala obstát. Obzvláště novinka 2012 se naopak co do logiky ukazuje jako neprůstřelná; jen je třeba přistoupit na to, že se neopírá o zákonitosti reálného světa, nýbrž fikčního žánrového prostoru. Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nikdo nemá tolik zkušeností s destrukcí světa jako Roland Emmerich. V roce 2012 přijde zkáza, která je mnohem podobnější Dnu poté než Dnu nezávislosti (taky se divíte, že se to nejmenoval "Day of 2012"?), ale zábava je to opět velkolepá. Tentokrát možná trochu delší, s mnohem více efekty, které vytvářejí neuvěřitelné momenty jako je odlet z LA nebo druhá návštěva Yellostoneského parku. Některé momenty jsou možná příliš, ale já to s chutí spolykal i s navijákem. Vše zabaleno velmi úhledně, rodinně a film jako celek skvěle funguje (i díky hercům a scénáři, který všechny příběhy vcelku snesitelně propojí). Potěší i jistá nadsázka, která naštěstí neshazuje děj ani film samotný. Emmerich je asi nejšťastnější dítě světa. Dostává miliony, aby svými hračkami ničil cokoliv ho napadne. Třetí destrukce našeho světa, co teď, Rolande? Měsíc 2022? Kdo by mu takový trhák po 10,000 B.C. věřil... PS:měly ty lodě made in china?:-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pět minut zábavy a napětí je vždy vykoupeno půlhodinou nudy a neskutečně tupých žvástů. Kde jsou ty časy Dne nezávislosti a Godzilly, kde sice nebyla destrukce zas až tak megalomanská, ale příběh držel pohromadě, bavil a napínal po celou dobu? Stopáž 2012 je vzhledem k obsahu tak přehnaná, že jsem měl v závěru (lépe řečeno v poslední hodině) co dělat, abych se nešel věnovat nějaké jiné činnosti a film nenechal puštěný jen jako zvukovou kulisu. Pro nenáročné publikum chtítí trikové orgie nejspíš dobrý film, já osobně si však nejsem schopný tak důsledně vypnout mozek, abych mohl tvrdit to samé. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem MONSTRÓZNÍ! Emmerich nezklamal a servíruje nám výplach, který svou imbecilní naivitou a ignorováním fyzikálních zákonů zabije stejný počet mozkových buněk, jako lidí. Aby je vzápětí resuscitoval dávkou digitálních efektů, se kterými to bude mít i AVATAR hodně těžké. Akorát s tím digitálem by měl Emmerich pro příště pracovat trochu šetrněji... Destrukce Los Angeles je GENIÁLNÍ!! ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • V některých kinech byl film uváděn v čase 20:12, v souladu s názvem filmu. (Benjamin-L)
  • Odhadované náklady na vznik filmu byly cca 200 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Typ herní konzole PlayStation Portable (PSP), kterou v limuzíně požívá Noah Curtis (Liam James), je Sony PSP-3004 Piano Black. (AntiasKing)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Den nezávislosti 2... a 3?

Den nezávislosti 2... a 3?

14.11.2009

Tenhle Emmerichův trik už známe. Pokaždé, když chce přitáhnout pozornost k novému filmu, vytasí se s řečmi o pokračování svého největšího hitu (Vin Diesel podobně používá bludy o dalším Riddickovi).… (více)

Reklama

Reklama