Reklama

Reklama

Temná krajina

  • Česko Temná země (více)
Trailer

Strhující film plný napětí, odehrávající se v noci na opuštěné cestě nevadské pouště. Temná krajina je příběhem mladé dvojice – čerstvých novomanželů z Las Vegas. Dick (Tom Jane) a Gina (Lauren German) se vydávají na „svatební cestu“ - bláznivou noční jízdu autem. Vášeň, touhu a radost z dané chvíle umocňují ryhlou jízdou bez zapnutých světel. Řítí se do tmy a v momentě, kdy světla znovu rozsvítí, se před kapotou jejich auta objeví muž. Srážce nedokáží zabránit. Naloží neznáme tělo a snaží se ho dopravit do nemocnice. Ztratí se však v poušti. Nevítaný spolujezdec začíná odhalovat svá zlověstná tajemství... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pocta noir thrillerům z padesátých let, Twilight Zone a Outer Limits? Identita stříknutá Lost Highway? Stylové zhmotnění storyboardového scénáře, na jehož poslabší pointu se přehnaně dlouho čeká? Ze všeho nejvíc mi to připomínalo Sin City bez koulí (byť u auto-autoerotiky s kostkou ledu a klasickou hudbou se na chvíli objevily).. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No, strávil jsem i tu digitální a klíčovou zadně projekční onanii, když mi došlo, že to asi nebude jen snaha ušetřit, ale i jakýsi pokus o "umění". Musím se přiznat i k tomu, že mě to příběhem docela strhlo a fakt jsem byl zvědavý, jak to skončí. Takhle levný, jednoduchý, podbízivý a bezpracný závěr jsem ale fakt nečekal a opravdu mě dost zklamal. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Thomas Jane si s chutí zahrál na Davida Lynche a surrealistický thriller je na světě. Herec Thomas Jane se poprvé představuje i jako režisér a jeho režijní noir-styl dává vzpomenout na klasiku klasickou v novém vizuálním kabátě. Jane si musel vystačit se skromným rozpočtem (5mil.USD) a je znát, že na nějaké rozhazování skutečně neměl. Do očí bijící zadní projekce, slabší nasvícení scény, levné triky, to je výčet jen některých technických nedostatků, které trápí do režie zapáleného známého herce, který ovšem po režijní stránce příjemně překvapil. 90% snímku se odehrává ve tmě a přesto je na co se dívat. Novomanželé jedou strávit líbánky do vzdálené Sedony. Poklidně si jedou přes nevadskou poušť, blond manželka rozptyluje řidiče dráždivým ochlazením kostkou ledu v rozkroku, když v tom jim do cesty vstoupí zakrvácený muž, který měl ošklivou nehodu.Chlápka v bezvědomí s deformovaným obličejem dvojice naloží do auta, ten se náhle probere a začne se chovat tak, jakoby novomanžele znal, a to dokonce vyvrcholí fyzickým napadením řidiče, který chlápka zabije a následně ho se svou manželkou pohřbí uprostřed nehostinné pouště. A dvojice je v průseru až po krk. A navíc se zdá, že někdo z ní nemá tak úplně čisté svědomí ohledně své minulosti. Ani trochu jsem se nenudil, bylo to napínavé s bizarní pointou na závěr, která jistě vyvolá dlouhé debaty, protože dá mozkovým závitům solidně zabrat, aby byla správně pochopena. Trošku se dá vytušit dopředu, ale víc prozrazovat nemá smysl. Je to rozhodně zajímavý režijní debut. ()

Joll 

všechny recenze uživatele

Psychadelická záležítost, ala Lynch, jako by byla režírovaná Millerem a Marhoulem dohromady. Je tu minimalistické pojetí a i když se jedná o road movie odehrávající se v noci, stačí režisérovi vlastně jen auto, ubíhající plátno za ním a kus prašné dálnice. Už začátek mi dával tušit, že mi tu něco k tomuto typu filmu nesedí a to bylo podání, takřka marlowovského, komentáře hlavního hrdiny, k tomu záměrně kýčovytá až komiksová dekorace a následná konverzačka, to bylo to co mi k sobě jaksi nesedělo, jelikož jsme očekával trošku jiný film. Po pár minutách, jsem se ale otřepal a pokusil se na výtvor dívat takříkajíc od znova, chtěl jsem se nechat vtáhnout do zajímavého spletence jenž se předemnou otevíral. Bohužel Konverzačním pasážím naprosto chyběla šťáva a kupředu hnal film, pouze jeho jak už jsme napsal divný Look. Pak nastoupil Lynch, nebo spíš režisér hrající si na Lynche a konec filmu je snad ještě nelogičtější než si může jeho vzor dovolit a nechává bez skrupulí plno záhad za sebou, nesnaží se o pointu která by dávala smysl v celém kontextu. Prostě si jen řeknete aha mno a co ten zbytek, co se konal okolo odpočívadla ten mi nikdo nevysvětlí??? Ne nevysvětlí :) Thomas Jane by měl zůstat u hraní a režii nechat někomu jinému. Dvě hvězdy dávám jen za provedení filmu, které je prostě jiné a i ta režie je natolik odlišná, že navzdory špatnému filmu si jej budu pamatovat. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Surrealistický thriller, ktorý diváka pre svoju obrazovú prefarbenosť a pocitovú prehalucinogénovanosť (flegmatická jazzová hudba) nepustí k postavám a väčšinu času nudí rôznymi klišé (a otravnými novomanželskými hádkami), aby mu v závere zasadil ranu zaujímavým, lynchovsky nevysvetliteľným zvratom. Ako ročníková práca absolventa Filmovej školy v Písku by to bola bomba, čoby béčkový režijný debut známeho amerického herca je to iba akceptovateľné. Každopádne do kín to nepatrí a to 3D je veľmi zlý vtip. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Po rozsáhlém průzkumu, který zahrnoval Kalifornii, Nevadu a Arizonu, bylo vybráno pro natáčení Nové Mexiko. Natáčení trvalo 25 dní. (ČSFD)
  • Thomas Jane v tomto filmu debutoval jako režisér. (Pumiiix)

Reklama

Reklama