Reklama

Reklama

VOD (1)

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Informujem Vás o tom, že tento film nie je nadpriemerný, nie je dobrý, ale ani špatný. Zostáva v akomsi vzduchoprázdne, medzi tým čo je a čo nie je stratou času. Matt Damon pribral, no a čo? Soderbergh vie natočiť dobrý film, no a čo? Ja práve pozerám ich spoločnú cestu po stopách skutočného príbehu a nemám chuť si ju niekedy zopakovať. A to je známka toho, že potenciál príbehu nedokázali nevyužiť naplno. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Soderberghovi po oskarovém úspěchu s "Traffic" (kdo chce může si přihodit i Erin Brockovich) a komerčním s "Dannyho parťáky" narostli trochu ramena a myslí si, že může točit cokoliv. Tentokrát vzal pro normálního člověka naprosto nezajímavý námět, Damona namaskoval tak, že vypadá jak idiot, vše zabalil do nezajímavé a extrémně nudné režie a navrh to ozvučil hudbou jak z 60 let starého filmu a vznikl z toho "Informátor". Skutečný příběh o muži, který hraje na dvě strany s Mattem Damonem, který se chce vymanit ze škatulky akčního hrdiny (která mu narozdíl od tohoto seděla) tím, že vypadá jak debil a pronáší nesmyslný a pro film zbytečný monology. Film se snaží (jakoby) vážné téma zachytit, tak trochu hravým a vtipným způsobem ale vzešla z toho nepřehledná nuda k pos*ání. Jediným plusem, tak zůstává jen ten Damon, který i když mi zde neseděl hrál celkem slušně a od nižšího hodnocení film zachraňuje fakt, že už jsem viděl tak moc špatných filmů, že bych tento nerad zařadil na jejich úroveň, ačkoliv si o to říká. Je až s údivem co dokáže jinak slušný režisér natočit a velice dobrý herec zahrát. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podstatne lepsie ako ta Soderberghova planoba Che Guevara. Damon je nielen sympatak, ale aj slusny herec, film vyborne taha, plus problematika umeleho upravovania cien potravinarskych prisad je zaujimava, a verim, ze aj v reali sa nieco take deje. Zdravie zakaznikov vyrobcov zaujima ovela menej nez zisk, teda ak vobec. Soderberg natocil slusny, priemerny film, ktory sa oplati obcas prehnat hlavou . 69 % ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

S Informátorem mám zhruba stejný problém jako s posledním snímkem bratří Coenů. Jsem rád, že se jedná svým způsobem o autorské filmy, odprošťující se od klasických (velko)filmových schémat a hrající si se způsobem vyprávění, s vyprávěním na úkor toho co je vyprávěno( přičemž Serious man z tohoto souboje vychází o něco lépe, pro větší nenucenost a hraní si s divákem) , ale když Steven tlačí na pilu ne-vyprávění příliš, jednoho to může přestat bavit. A na to, aby spolu s CIA rozplétal nitky podvodů a lží jsou podány až příliš odlehčeně. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Dávám slabší tři hvězdičky. Příběh by to byl jistě dobrý, kdyby byl především přehlednější. Nevím jestli jsem takový blb, ale místy jsem zmateně tápal co je pravda a co je lež. Nedalo se vytušit, kdy si Matt Damon vymýšlí a kdy mluví pravdu. A když už lže, tak co tím vlastně zamýšlí. To mi přišlo dost matoucí a nesrozumitelné. Kdybych se na to podíval znovu, asi bych se na to díval už jinýma očima. Ale obávám se, že jednou mi to stačilo. Za opakované sledování mi to nějak nestojí. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Jako přípravu na roli obézního Marka Whitacra jedl Matt Damon úmyslně před začátkem natáčení filmu hodně hamburgerů, pizzy a pil černé pivo. To později v rozhovoru popsal jako ''opravdu, opravu, opravdu zábavné''. (CliffLee)
  • Ginger Whitacerová (Melanie Lynskey) říká psychiatrovi, že mají osm aut a tři z nich nebyla nikdy použita. Whitacre během filmu skutečně řídí pět aut - Porche 911 Carrera S, Ferrari 348, BMW řady 8, Mercedes-Benz SL a Lincoln Town Car. (Sony1994)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama