Reklama

Reklama

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

proste tomu neco chybi. Spad, prekvapeni, humor prinalezejici k heist movies, je to cely strasne predvidatelny, pouzita znevazujici komika neni moc prijemna... proste slabota a prumer. Nastesti Damon vybornej... ale jinak tak nejak chybel duvod na to koukat a nakonec zustala jen pachut jakysi trapnosti. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Zástupce FBI kontaktuje jeden z vedoucích zaměstnanců velké firmy s lysiny ADM Mark Whitacre (Matt Damon), že má informace o kartelové dohodě o cenách. FBI po této návnadě skočí jako hladový pes, a v průběhu několika let za pomoci Whitacra nahraje stovky hodin rozhovorů a jednání, které společnost opravdu usvědčují. Ale zároveň se na povrch začínají vyplouvat informace, že záměry Marka Whitacra nejsou úplně tak čisté, jak to zpočátku vypadalo ... Ne že by Steven Soderbergh byl špatný režisér, ale nějak se mu (resp. jeho filmům) nedaří mne úplně zaujmout. Náměty sice nejsou marné, zrovna námět Informátora byla vcelku zajímavý - a obsazení Matta Damona do hlavní role (hodně odlišné od jeho obyklých rolí) slibovalo velký zážitek. Ale celý film se zasekl někde na polovině cesty - zhruba u pátého Whitacrova veletoče jsem si začal říkat, že takto asi ne. Sice konec leccos dovysvětlil, ale i tak mi to celé přišlo kapánek přitažené za vlasy. Každopádně ale Matt Damon zraje jako víno, a s každým dalším filmem se lepší - a v Informátorovi to ještě více potvrzuje ... ()

Reklama

vorheese 

všechny recenze uživatele

Zmatený rozjezd, ze kterého se vymotá vcelku povedený kolotoč lží. Nijak úplně k popukání to není (i když hudební doprovod se vás neustále cirkusovými melodiemi snaží přesvědčit o opaku), ale úplna nuda taky ne. A Matt Damon je v roli je v roli manažera, který lže nejvíc ze všeho sám sobě, vynikající. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Se Soderberghem mám jednoduše problém. Jeho filmy mě i přes nepopiratelnou řemeslnou zručnost nudí a nechávají chladným...Čestnou výjimkou je Traffic...Informant je zmatený, umluvený a prázdný film...Kartelové dohody mohou trápit koncového zákazníka, ale jako filmového diváka mě to absolutně nezajímalo...Matt Damon do této role ztloustnul zcela zbytečně... ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho filmu takový celý rozpačitý, připadal jsem si jako Alenka v říši lží. Nevím, co jsem si z toho měl jako odnést. Přišlo mi to jako 2x vylouhovaný snímek Chyť mě, když to dokážeš. Matt byl o5 skvělý, jenže celá zmatenost příběhu byla taková, že výsledek se rovná zklamáním. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Ginger Whitacerová (Melanie Lynskey) říká psychiatrovi, že mají osm aut a tři z nich nebyla nikdy použita. Whitacre během filmu skutečně řídí pět aut - Porche 911 Carrera S, Ferrari 348, BMW řady 8, Mercedes-Benz SL a Lincoln Town Car. (Sony1994)
  • Matt Damon musel kvůli roli přibrat 15 kilo. Pochvaloval si to, protože mohl jíst co chtěl a nemusel chodit do posilovny (Teodorik)
  • Jako přípravu na roli obézního Marka Whitacra jedl Matt Damon úmyslně před začátkem natáčení filmu hodně hamburgerů, pizzy a pil černé pivo. To později v rozhovoru popsal jako ''opravdu, opravu, opravdu zábavné''. (CliffLee)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama