Reklama

Reklama

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

charge 

všechny recenze uživatele

Asi nemá cenu opakovat to co zde mnozí již poznamenali, tedy vylíčit své pocity nehorázné nudy, kterou je Informátor doslova prošpikován. V podstatě zde o téma odposlechu, štěnic a nesnází s nimi ani nejde, je zde použito asi z jedné třetiny filmu, zbytek jen proplouvá nezajímavým komentářem Matta Damona, nekonečným množstvím ukrutně únavných schůzek v zasedačkách, nebo výslechů FBI. Vše je vystavěno na absolutně nezajímavém tématu o potravinářských velmocech, jejich dohodách, podvodech, špatných časech, které se jeden ze zaměstnanců koncernu svými kontroverzními metodami snaží zažehnat. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je sice hodně zmatený a vlastně se Mark Whitacre nemusel ani přiznávat. Ruku na srdce kdo by se přiznal když máte tak dobré místo + solidní přivýdělek na úplatcích ? Já rozhodně ne. Tak pojďme dále k filmu. Téma už mě od začátku hodně lákalo a asi proto dávám silné 3* i když za hodně špatný začátek bych dal nejradějí odpad. Naštěstí vše zachraňuje trošku přitloustlý Matt Damon. Každopádně Steven Soderbergh je lepší režísér a jeho poslední počiny mě zrovna moc neberou. Snad se kluk zase vzpamatuje jako Guy Ritchie. ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Tak tohle může bavit opravdu jen kartelové podvodníky a finanční zástupce, kteří jsou "mistry ve svém oboru"! Do půlky filmu nemáte páru o co jde a v druhé půli sledujete, kolik si Whitacre (Matt Damon) nahrabal. Bohužel ani nemůžu říct, že se jednalo o komedii, zasmál jsem se všeho všudy asi jednou. Jenže se tomu ani nedivím, v tak úzce specifikovaném prostoru se toho moc vymyslet nedá. Spíše se divím, že se někdo pustil do toho, aby tento příběh zfilmoval. Zajímavosti: Podle mě si Whitacre přišel ještě na mnohem větší částku. Hovoří se něco okolo 15 milionech dolarů... :-) 35% ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa zbaviť pocitu, že aj napriek tomu, že Informant pod taktovkou Soderbergha je technicky zvládnutý, taktiež atmosféra daných rokov pôsobí realisticky a celkovo vyzerá byť réžiou patrične prevedený... aj napriek tomu všetkému sa niekde stala chyba, pretože tomuto niečo chýba... Netrúfam si povedať, že by Informátor nemal myšlienku tak ako väčšina Soderberghových snímkov, avšak aj keď ide o námety, ktoré to svoje čaro majú pod jeho rukami mi pripadajú ako bez "ducha"... Inak Matt Damon v úlohe, tak otrávného človeka... myslím, že to zvládol skvele... do polovice filmu som presne nevedel o čo vlastne ide no a Matt miestami sympaťák, miestami úplne iný človek... formou a herecky fajn, ale ako vravím niečo mi tu chýba 6/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podstatne lepsie ako ta Soderberghova planoba Che Guevara. Damon je nielen sympatak, ale aj slusny herec, film vyborne taha, plus problematika umeleho upravovania cien potravinarskych prisad je zaujimava, a verim, ze aj v reali sa nieco take deje. Zdravie zakaznikov vyrobcov zaujima ovela menej nez zisk, teda ak vobec. Soderberg natocil slusny, priemerny film, ktory sa oplati obcas prehnat hlavou . 69 % ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Stejný případ se objevil i v americké sérii The American Life, díl č. 168. (CliffLee)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama