Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Povedená rekonstrukce kolem událostí tzv. Karibské krize. Pohled do "zákulisí" tohoto konfliktu z americké strany, je zajímavý především z pohledu bratrského vztahu Johna a Roberta Kennedyových. Natočeno pouze z perspektivy americké a nepříliš reflektovány události a postoje druhé strany. Ty přechody mezi barevným a "černobílým" materiálem, které mají evokovat zřejmě dobovost a možná též nádech dramatičnosti, zrovna povedené nejsou a osobně mě dosti rušili. Costner je v roli poradce výborný a názorově uvěřitelný. Možná to tak zcela nebylo, ale kouká se na to hezky a informační základ je obstojný. Více takých filmů. 8/10! ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Karanténa nebo útok? Bratři Kennedyové to se zastánci tvrdé linie v generálním štábu, kteří možná skutečně chtěli válku, neměli vůbec jednoduché. Nesmíme však zapomenout na to, že za to, že nakonec uspěli (a svět tak neskončil v jaderném konfliktu), vděčili do značné míry realistické politice Nikity Chruščova. Těžko tak říct, jak by se to vyvíjelo, kdyby byl tehdy v Sovětském svazu u moci někdo, jako je dnes nevyzpytatelný Vladimír Putin... Film ze "zasedačkového" prostředí vysoké politiky vcelku osvěžuje "nejpopulárnější playboy" Kevin Costner v roli osobního Kennedyho tajemníka. Škoda snad jen toho nedůsledného přeskakování z barevného do černobílého vizuálu a zpět. Ze začátku se ho filmaři docela drželi (asi z důvodu navození autentičnosti), ale pak to nějak vyšumělo. ()

Reklama

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Jak už je na českých školách zvykem, moderní dějiny nikdo neučí a tak jsem se to dozvěděl skrze tento snímek, který pojednává o "karibské krizi". Třináct dní je velice kvalitně a hlavně napínavě natočený film, ze kterého na vás doslova prší atmosféra té bezmoci, kdy na Kubě rozmisťují zbraně hromadného ničení a prezident Kennedy má takříkajíc svázané ruce. Opravdu skvělý thiller podle skutečné události. Čtyři hvězdy jsou možná ještě málo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Politický thriller o kubánské krizi, kdy málem studená válka přerostla ve válku žhavou. Věrohodně působící scénář, dobré herecké obsazení (hlavně Kevin Costner, Bruce Greenwood a Steven Culp), zručná režie, skvělá hudba... Není to sice takový žánrový klenot jako Všichni prezidentovi muži, také to mohlo být o nějakou desítku minut kratší, ale i tak je to velice dobrý film (90%). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

FAKTA /// ...Politické důsledky byly významné. Obě mocnosti si uvědomily riziko možné války a vzaly si ponaučení. Již nikdy nebyla situace tak nepjatá jako v roce 1962. Přímým důsledkem pak bylo zhotovení „horké linky“, přímého spojení mezi oběma hlavami států. Tato linka měla být použita právě v takto vyhraněných chvílích...... 13 dní je politický film. Všechna ta jednání, úvahy coby kdyby opravdu proběhla. Atmosféru dotváří i autentické záběry. Samotný příběh je výtečně odvyprávěn a dialogy jsou minimálně stejně působivé jako v JFK . Ostatně – jistě ne náhodou je tu také K.Costner. Vysoká politická hra převedená do filmového dramatu, musí nadchnout každého, kdo má o tuto tematiku zájem. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět jednu s posledních zajímavých rolí K.Costnera. 2.) Nevím, co znamenalo v politické hantýrce slovo ,,ORTSAC“. 3.) Zajímá mě souboj SS-4 vs. U-2 (nebojte se, Bono zůstane v teple..). PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher. (curfew77)
  • Na dvou záběrech se ve filmu objeví rotory helikoptéry typu CH-46, která přitom začala sloužit armádě až od roku 1964. Výčet nepřiměřeně moderní vojenské techniky použité ve filmu je ovšem mnohem delší. Čítá například stíhačky Northrop F-5s, ve skutečnosti nasažených poprvé až v říjnu 1963, palivový tanker International S-Series používaný až od roku 1978 či tankovací zařízení Oshkosh R-11 Fuel, který byl zařazen do výzbroje dokonce až po roce 1989. Ve filmu se navíc objeví na základně námořnictva, zatímco v realitě slouží výhradně letectvu. V jedné ze závěrečných scén pak pro změnu písařka přepisuje prezidentovu řeč na psacím stroji IBM, jehož typ však byl ve skutečnosti vyroben až v roce 1969. (curfew77)
  • Po snímku JFK (1991) se jedná o druhý film, v němž se objevuje postava J. F. Kennedyho a zároveň v něm hraje Kevin Costner. Zatímco zde představuje prezidentova poradce Kenny O´Donnella, ve snímku zabývajícím se pozadím atentátu na Kennedyho ztvárnil newyorského státního zástupce Jima Garrisona, který zpochybnil oficiální vyšetřovací verzi tragédie v Dallasu. (curfew77)

Reklama

Reklama