Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (595)

lamps 

všechny recenze uživatele

Hlavní podezřelý z atentátu na Kennedyho? Oliver Stone!:-) O daném incidentu jsem toho nic moc nevěděl, o prohnilosti americké vlády jsem nikdy nepochyboval, a přesto mě dokázal film strhnout a oslovit do takové míry, že na rok 2029 a odhalení všech informací ze strany CIA bych se i upřímně těšil, kdybych v té době současně nebyl zase o patnáct let starší a plešatější. Každopádně Stone mi touto podívanou nejen opět potvrdil, že je to režisérská extratřída, která nemá problém ani se třemi hodinami plnými dialogů, ale svým útočným projevem mi vložil do hlavy poměrně jasný názor na americkou demokracii, definovanou výhradně zlomyslností mocných (a teplých:-)) a vidinou vlastního prospěchu. A mezi tenhle "sajrajt" dokonale zapadl zodpovědný manžel a urputný detektiv Kevin Costner, úlisný padouch Gary Oldman, na muže orientovaný Tommy Lee Jones i obvyklý podezřelý Joe Pesci, jejichž skvělé výkony jen dotvářejí obdivuhodnost a historickou hodnotu JFK. 95% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, které jsem měl. Respektive tohle neuvěřitelně obsáhlé Stoneovo dítko jsem viděl tak 20 let zpátky a upřímně mě tehdy umlátilo množstvím informací, postav a teorií. Velké otazníky předkládá tohle svědomí Ameriky aneb Kevin Costner rozmetává oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho potvrzené zprávou Warrenovy komise, která vraždu označila za akt jedince. Nepadl ovšem prezident za oběť spiknutí? Zdravící davy a fatální kulka, která utrhla kus lebky prvního muže Spojených států. Panika. Čas se zastavil. Tragédie hrdého národa. Beznaděj i oslavy. Bolestivé a citlivé období. Politický dobrodruh, prokurátor Costner dostává „případ Kennedy“ po letech úsilí před řádný soud. A není úplně důležité, zda půjde o úspěšné snažení. Podstatná je cesta, kterou ušel a s čím vším přichází. Jeho obžalovací řeč zpochybňující mnohá „fakta“ je pak naprosto skvostná, to se musí nechat. Stejně jako řada hereckých výkonů (sešel se minimálně tucet velkých jmen). Tak uvidíme v roce 2029. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone si rád pohrává s ožehavými tématy. Dokazuje to i tímto snímkem a dlužno podotknout, že si vede skvěle. Vpodstatě nabízí velmi věrohodnou verzi, jak to tehdy s vraždou Kennedyho mohlo být. Herci ve svých rolích vesměs působí přesvědčivě, hlavně Kevin Costner a Tommy Lee Jones podávají nadstandartní výkony. Mimochodem - T.L. Jones je v té paruce opravdu "kouzelný". ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je vyčerpávající, jste zavaleni tunou informací, případně naopak informováni nejste, protože si tvůrci myslí, že toto již dávno znáte. Kevin Costner je po značnou část ve filmu úplně zbytečný. Teprve asi po dvou hodinách film přestane připomínat oživlou stránku z wikipedie a začne připomínat film, Kevin Costner se stane skutečnou postavou s nějakými motivacemi a film se vydrží některým dílčím otázkám věnovat i déle než jednu minutu. Závěrečný proslov je pak čistou esencí všech klasických amerických soudních dramat. Film ve mě vzbudil touhu přečíst si o vraždě JFK nějakou knihu, nemyslím to ale jako pochvalu, ale jako znamení toho, že film selhal._____Jen pro zajímavost - film šel v našich kinech již v roce 1992 - pro tehdejší diváky a hlavně obdivovatelky Costnera musel být film hodně velký mindfuck, protože tehdy tu určitě většina lidí tápala i v tom, jak se liší CIA od FBI... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Oliver Stone natočil atentát v pseudodokumentárnom štýle. Takto vyrobený materiál bol šikovne zostrihaný s reálnymi archívnymi zábermi a navodzuje dojem neistoty čo bolo zinscenované a čo bolo ozaj spontánne natočené behom atentátu. (Biopler)
  • Zbraň Carcano, ktorá bola použitá Lee Harveym Oswaldom na atentát, sa v Taliansku nazýva "humánna zbraň", pretože je takmer nemožné s ňou niečo trafiť. (MDesign)
  • Režisér Oliver Stone může být krátce spatřen při opakování Kennedyho zastřelení. Stone je zde jako tajný agent, který běží směrem k zadní části limuzíny po střele prezidenta do hlavy. (Kulmon)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama