Reklama

Reklama

Krakonoš a správce Markvart

  • Východní Německo Rübezahl und der Burgvogt
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Východní Německo / Československo, 1977, 18 min

Režie:

Monica Anderson

Kamera:

Siegfried Jung

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Bohuš Záhorský (vypravěč)

Obsahy(1)

Barevná loutková pohádka se odehrává v době, kdy horám a pramenům Labe vládl Krakonoš. Správce jednoho krkonošského hradu Markvart měl krásnou schovanku Violu, jejímž líbezným zpěvem se často těšil sám Krakonoš. Protože Markvart nechtěl zůstat pouhým správcem, usmyslel si, že ji provdá za starého hraběte. Ukázal jednou hraběti její obrázek, a tomu se Viola tuze zalíbila. Viola tedy musela pro výbavu ke tkalci Vítkovi. Když ho spatřila, srdce se jí rozbušilo a jemu se zatajil dech. Chůvě se Violy zželelo a poradila jí, jak se hraběte zbavit. Když přijel vdavekchtivý hrabě na námluvy, předstoupila před něho Viola s obličejem umouněným sazí. Sotva ji hrabě uviděl, otočil se a ujížděl pryč. Rozčílený Markvart odvedl Violu do věže a tam ji zavřel. Její smutný zpěv zaslechl Vítek a vydal se za ní. Viola mu hodila z okénka provaz, ale když už byl Vítek téměř u ní, Markvart provaz přestřelil a nad Vítkovým bezduchým tělem se smál: Teď ať ti pomůže třeba Krakonoš! A Krakonoš opravdu pomohl – Vítka oživil a Markvarta uvěznil ve věži. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (7)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krakonoš v dalším z příběhů z hor, kde nepravost, chtivost a malost docházejí rychlého trestu právě díky bdělosti v úvodu zmíněného Krakonoše. Zlý správce Markvart pro svou schovanku, hýčkanou dvorskou slečnu, chce bohatého ženicha, dílem pro vlastní společenský vzestup, dílem proto, že holka trávící čas drnkáním na loutničku, zpěvem a vyšíváním se k ničemu jinému kloudně nehodí, jaký to zlý, zlý, zlý adoptivní otec. Viola ovšem dá přednost hlubokému citu k Vítkovi, půvabnému tkalci, s nímž stráví přibližně, převedeno do reálného času, půlhodinu svého života. Kvůli hlubokému a těžkými zkouškami prověřenému citu sáhne po rafinované intrice, která jí zbaví toho nechtěného bohatého ženicha a pak už jen málo chybí k tomu, aby štěstí v Krkonoších bylo dokonalé. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Všech 12 Krakonošových pohádech jsou nádhernou ukázkou Československo - Německé spolupráce, které vznikly v létech 1975 - 1983. Hlasy propůjčily Bohuš Záhorský, Václav Voska a Ota Sklenčka. Překrásné sladění krásných rozpohybovaných loutek doplnil geniální hudbou mistr Luboš Fišer. V každém příběhu Krakonoš potrestá zlo a špatnost lidí, kteří si to zaslouží. Unikátní loutkový seriál, režírovaný českými a německými tvůrci. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Scéna při nákupu výbavy byla kouzelná. Snad v žádné loutkové pohádce nebyla tak dobře vykreslená romanticky zasněná nálada. Zamilovanost z Vítka a Violy přímo zářila. Opravdu moc pěkné. Oproti tomu Krakonošovi oči při kouzlení, to je něco otřesného. Blikají jak špatně utažená žárovka. Červená žárovka. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Celá tato série pohádek má neuvěřitelně kouzelnou poetiku, hudba a hlas Záhorského je jak pohlazení po duši. Když jsem po dlouhých letech viděla jeden z dílů a začala úvodní znělka, tak mi zvlhly oči dojetím a vybavily se vzpomínky na dětství a na to, když jsem tento večerníček viděla poprvé. Polozapomenutý klenot. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už Krakonoš a švec se mi líbil a tohle mě taky nezklamalo. Bohouš Záhorský bude jistě výborný v každé epizodě, tak to není třeba stále zdůrazňovat, opět přišlo drobné poučení a pohádka je ještě napínavější, dramatičtější a propletenější než první. A tak si trvám na svém, že je škoda, že film není barevnější. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Bohužel jde o převod z filmového pásu, kdy v televizi obraz velmi utrpěl: Například kontrast. Některé scény se jeví velmi tmavé. Přitom původní film krásně zobrazoval východ slunce nad lesem: Už jako malý jsem tu úvodní scénu obdivoval. Zato hudba zůstala krásná, stále. ()

Reklama

Reklama