Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hladivý medailonek úspěšné ženy, aviatičky, hvězdy své doby staví Amelii Earhartové inspirativní pomníček a její umanutost ani charakter nevystavuje žádnému konfliktu, který by vykolejil mimo rámec "chci být svobodná a létat" (i tu nevěru zamete pod koberec). Režisérka se zaměřuje na vzletné myšlenky v oblacích a nádherné letecké záběry (pozemním vztahům ve druhé polovině dochází palivo) a život filmu vdechuje především proměna jako vždy vynikající Hilary Swankové. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Příběh to je strhující, výpravné habaděj, perfektní herečka v hlavní roli a dva fešáci jako sekundanti, tak kde to vázne? Na mě to působí moc odosobněně.. Režisér Ronald Bass ("Rain Man", "Nebezpečné myšlenky", "Jak přicházejí sny" a "Druhá nebo první" - všechno moc super) mi ten příběh nedokázal prodat, jen suše odvyprávět a to si myslím Amelie Earhartová vůbec nezaslouží.. Ewan McGregor mohl být nahrazen kýmkoliv, protože pronesl pár vět a ukázal dva obličeje.. Richard Gere pouze ztvárňuje křoví a charakteristika jeho postavy je jako májové počasí.. A Hilary Swank hraje prkenně, ale taková pravděpodobně dle záběrů na konci filmu Amelie Earhartová opravdu byla.. Bohužel malé dílo o velkém příběhu :-( Čekala jsem víc.. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Sterilní životopis, jenž by měl být v budoucnu předváděn jako perfektní ukázka nezvládnuté biografie, která může oslňovat kýčovitými záběry, dobovými záznamy a perfektně zvolenou hlavní představitelkou, ale pokud odbívá příběh a postavy, skončí na stejném místě jako nejslavnější americká letkyně. Tolik sterility a plochosti se vážně jen tak nevidí. Swank se sice na Oscara snaží, ale scénář z ní dělá pouze umanutou a nezodpovědnou (čímž si mimochodem na mnoha místech protiřečí) nánu, která si může podvádět manžela (solidní Gere), přičemž to paroháčovi (zřejmě přes všechnu slepotu lásky) vůbec nevadí. Btw. Ewan McGregor nikdy nebyl slizčí. I za to velký palec dolů. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Zajímavý životopisný snímek, který obohatí především informacemi o jedné nezapomenutelné ženě, která se zapsala do dějin letectví a obecněji do dějin společenského pokroku. Snímek samotný je poměrně příjemný a lehce konzumovatelný, na druhou stranu mu chybí potřebný drive, dynamika a schopnost hlouběji porozumět některým souvislostem. Hilary Swank odvádí spíše svůj průměr, Gere je zde značně upozaděn, takže nemá ani příliš možnosti vyniknout. Scénáristé si z příběhu Earhartové vybrali spíše jen několik epizod, které jsou zde uměle spojené k sobě a výsledkem je spíše takový slepenec, který zahrnuje některé profesní a osobní milníky v životě této výjimečné dámy. Škoda, téma atraktivní, zpracování silně průměrné, ale rozhodně stojí za jedno podívání. 5/10! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Poviem na rovinu, že som sa na tento film s H. Swank tešil. Nízke hodnotenie ma sklamalo, napriek tomu som sa chcel presvedčiť. Akosi cítiť, že film režírovala žena. Film obsahuje mnoho pekných záberov na krajinu pretkaných hudbou, hrdinku, ktorá sníva svoj sen a postavy, ktoré riešia problémy, ktoré s divákom nepohnú. Škoda, príbeh Amelie Earhart určite stál za zfilmovanie, ale chcelo to viac hĺbky dramatičnosti a v závere určite chýbalo vygradovanie a aj preto tragický záver divák jednoducho prijme, ale s citmy to nepohne. Ani z témy ako je nevera nedokázali tvorcovia vyťažiť aspoň nejaké napätie alebo iskrenie medzi H. Swank a R. Gerom. Nerád to hovorím, ale je to prierný film, ktorý stačí vidieť iba raz a do zabudnutia upadne veľmi rýchlo. 60%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Amelia Earhartová přeletěla Atlantik poprvé 17. června 1928, tentokrát ještě v roli cestující. 20.–21. května 1932 to už zvládla jako pilotka. Na osudný let kolem světa odstartovala 1. června 1937. Pohřešovaná je od 2. července 1937. (Petulka88)
  • V roce 2010 byly nalezeny na atolu Nikumaroro fragmenty kostí, které zřejmě patřily Amelii Earhartové a jejímu navigátorovi Fredu Noonanovi. Je pravděpodobné, že zde nějakou dobu žili, než zemřeli (zřejmě na dehydrataci). (Petulka88)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama