Reklama

Reklama

Když se na Zemi narodí děťátko a prvně se zasměje, tak se v Hvězdné roklince v Zemi Nezemi narodí víla. Novorozená víla dostane jméno Zvonilka a je předurčena být všeumělkou, která dokáže spravit vše, co je rozbité. Zvonilka si ale svého talentu neváží. Obdivuje totiž víly, které ovládají živly a jako jediné mohou navštívit svět lidí. Její touhu po lidském světě zneužije Větrnice, která ji pošle zkrotit splašené bodláky. Zvonilka přitom neúmyslně zničí všechny přípravy na jaro. Aby vše napravila, tak použije svůj talent a sestrojí stroj na výrobu jara a do jeho obsluhy zapojí všechny obyvatele Hvězdné roklinky. Za odměnu, že zachránila jaro, jí královna Země Nezemě dovolí vypravit se do světa lidí... (TV Nova)

(více)

Recenze (93)

Gemini 

všechny recenze uživatele

První "celovečerní" film ze série o víle Zvonilce ze Země Nezemě. Má (na rozdíl od pokračování) snahu navodit v úvodních titulcích a následující písni trochu mystickou atmosféru, která skvěle sedí k těsně poviktoriánskému Londýnu, a hlas vypravěčky, stejně jako později Anjelicy Huston/Elišky Balzerové v roli královny Clarion tomu velmi výrazně napomáhá, ale jakmile se přesuneme do Hvězdné Roklinky, už je to lehkonohá pohádka se vším všudy. Příběh je o Zvonilčině snaze změnit zaběhnuté pořádky a dostat se do světa lidí, ale také o smíření se se sebou samou jako Všeumělkou. Ale není třeba se obávat, je kolem toho spousta legrace, ze které si ani jako rodiče nebudete chtít tlouct zoufale hlavou o stůl;) Hudba Joela McNeelyho, těžící hlavně z irských motivů, provází celou sérii, a představuje dokonale padnoucí doprovod k těm velmi vkusně dělaným pohyblivým obrázkům, které ukazují osudy Zvonilky a jejích kamarádek. Pravda je, že se s přibývajícími díly nevyhne překrucování až ignorování některých reálií vlastního světa (nejvíc asi dostane zabrat místopis v Tajemství Křídel), ale když víte, jakých nestvůrností jsou u Disneyho až příliš často schopni, nejde o nic zásadního, a nemáte pocit, že by z vás někdo jen dojil peníze. Ode mě 80%. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Tak takhle přišla na svět ta do zelených šatů nevhodné délky oděná okatá blondýnka, jejímž posláním je tahání penízků z kapes nás dospělých. Ne vážně, představovačka noční můry rodičovských peněženek je veselá, pestrobarevná, hravá, milá.......možná tomu chybí nějaké nosné téma, ale hádám, že čtyřleté holčičce je to celkem šumák :D ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Úplne prvý príbeh Zvonilky zostáva zároveň aj tým najlepším a detsky najpútavejším. Roztomilé od začiatku až dokonca, zaujímavý a zábavný príbeh pretkaný peknými pesničkami. Najviac sa mi páčila tá časť keď si chcela Zvonilka vymeniť talent, o srandu a komické momenty tu nebola núdza. Koniec samozrejme poučný a veľmi, veľmi pozitívny. Deti boli nadšené. 85/100 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Milá pestrobarevná pohodička po malé caparty, kterým nabízí kouzelný pohádkový pohled na svět víl, špetku legrace a jednoduchý příběh, který skončí dřív než může začít nudit. Ty starší může pobavit zapojením poletuch do pracovního procesu a kupodivu nenaštve agitací o tom, že je třeba "dělat s láskou tu práci, ke které je kdo určen." ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jako u jiných soudobých filmů z Disneyových ateliérů mi i na Zvonilce vadila dvojsmyslně artikulovaná polarita mužského a ženského, která se podstatně promítla i do tělesné stylizace víl. Realističnost podání odstředila vše pohádkové, mýtické a snové, zatížila velkoryse a zajímavě komponované prostředí a v parafrázi výroku „Et in Arcadia ego“ poukázala, že banalita je i „za zrcadlem“. – Ve srovnání s filmy Tomma Moora, jenž mythologické a folklórní podněty integruje v osobité a přitažlivé světy, v nichž lze hledat odpovědi na dnešní bolesti, poskytl příběh o blonďaté „drátenici“ nejvýše příležitost k dočasnému úniku pro ty, kteří ještě unikat nemusí. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Marketingový plán zahrnoval i leteckou společnost Southwest Airlines. Ta přejmenovala jeden svůj Boeing 737 na "Tinker Bell One". Letušky měly pohádková křídla a cestujícím rozdávaly reklamní předměty z filmu. (Terva)
  • John Lasseter je v titulkoch uvedený ako výkonný producent. John je dobre známy tým, že nosieva tričká s havajskou potlačou, a keď sa zjaví jeho meno, vidíme víly, ako využívajú havajské tričko ako plachtu. (Eeve)

Reklama

Reklama