Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po včerejších reprízách, jsem k té dnešní přistupoval s krajní opatrností a ve finále jsem si oddechl, protože nešlo o další katastrofu, které jsem před lety mocně nadělil. Je to sice k neuvěření, ale i já si ještě pamatuji na období dospívání... Ehm, pamatuji si i na dobu před dospíváním, kdy jsem byl sexuálně zneužit (svým způsobem) o tři roky starší dvanáctkou, která si chtěla vyzkoušet pár chvatů z otcovy sbírky pornokazet. Tato "drsná", nezapomenutelná zkušenost ve mně sice nevyvolala celoživotní trauma, ale poznačila mě jiným způsobem. Od té chvíle se cítím být silně přitahován ženami, což naprosto zruinovalo mou šanci stát se gayem a být tak v dnešní době in a nestát se odporným bílým heterosexuálem a celosvětovou sexuální hrozbou. No, zpět k tématu. Dospívání nebylo jednoduché, a to jsem nebyl třináctiletou míšenkou ve Spojených státech, kterou "vychovávají" matka na baterky a bigotně pokrytecký otec a jejíž zájem o sex je jaksi intenzivnější, než je obvyklé. Tím myslím spíš tu praktickou část. Naštěstí je kolem ní stále někdo, kdo je ochoten nezištně pomoci; od pedofila ze sousedství, přes spolužáka až po těhotnou sousedku (ale ta je v tom nevinně). Film mě i dnes bavil, a přestože nesnáším militantní feministky, tady se musím postavit na jejich břeh řeky. Jasira sice začala poněkud předčasně, takže je hbitě označena visačkami: nymfomanka, děvka, štětka nebo běhna, ale kdyby šlo o kluka, byl by to v očích minimálně mužského publika borec a chlap, jak se patří, takže v tomto případě kopu za genderovou rovnost. / Poučení: Hlavní rozdíl mezi pedofilem a učitelem je v tom, že pedofil má děti opravdu rád. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Není to legrace být poloviční Libanonka, žít ve Státech, být vyexpedována k přísnému otci a k tomu dostat první menses a začít objevovat vlastní sexualitu... Mohl to být normální film o dospívání, střetu kultur i zakázaném ovoci, ale Jasira je sexuálně hodně extrémní a nestandardní...Eufemisticky řečeno tak trochu nadržená lolitka...Řada věcí je tu nicméně zobrazena velmi odvážně a film se nebojí tabuizovaných a nepříjemných témat...Aaron Eckhart výborný ouchyla ze sousedství...Peter Macdissi mi byl sympatický... A Summer Bishil? Bez komentáře :) Kulínští a Opočenští si mohou k hodnocení přidat libovolný počet hvězd :) ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

V realnom zivote by sa nic podobne nestalo, tych zapletiek je tam privela. Mlada Al-Jazira :D je zrela na par faciek, a to som naozaj pacifista. Mat taku dceru, co sa tyka sexualnej stranky a tvarenia sa, ze ja nic, ja neviniatko, asi by som sa nacisto pomiatla :) Naozaj mi v celom filme nevadila ani posahana matka, ani posahany otec, dokonca ani sused-uchyl, ale Jazira, ja neviem, ale vazne som mala pocas filmu chut ju schmatnut, zatriast nou a povedat, nech sa zobudi... Alebo sa mam nebodaj ja zobudit zo sna, kedze informacie z internetu svedcia o tom, ako skoro nase deti sexualne dospievaju? no nic... Kazdopadne to bol vyborny film. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Vážím si Allana Balla za jeho mistrovský scénář k American Beauty a je mi celkově jako tvůrce velmi blízký (Six Feet Under je jeden z mých nejoblíbenějších seriálů a True Blood mám taky moc rád). Většinou v posledních či úvodních epizodách jednotlivých sérií osobně režíruje, tudíž jsem věděl, že by režie neměla být problémem (a opravdu nebyla). Navíc by si člověk řekl, že scénárista takového formátu, jakým Alan Ball bezpochyby je, špatný scénář prostě napsat nedokáže. V tomto případě jsou to asi spíše postavy, co mi na Towelhead vadilo nejvíc (v Americké kráse pro mě byly bez výjimky všechny postavy alespoň nějakým způsobem sympatické či zajímavé). Rasistický, despotický, chvílemi až fašistický otec, napůl libanonská, napůl americká mladistvá nymfomanka, prasácký soused středního věku a nadržený Afroameričan. Příběh nakonec vyznívá jako proces „ordinary girl´s gone teenage slut“ a to by byl materiál spíš na nějakou teenagerskou parodii a ne na „seriózní a zároveň kousavé ballovské drama“. Velké zklamání. 3* kvůli zbylým sympatiím vůči Alanu Ballovi. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Uff silný, americký, veľmi emocionálny a psychologický kúsok. Jasira objavila vlastnú sexualitu. Sčasti je vlečená okolnosťami, sčasti dopláca na vlastnú zvedavosť, ale rozhodne to nie je malá mrcha, ktorá veľmi dobre vie, čo robí. Takúto dcéru môže mať ktokoľvek, kdekoľvek na svete. Keď začnú tikať biologické hodiny, môže to dopadnúť rôzne. A o čom je tento film? Myslím, že o tom, že snaha o pochopenie a úprimný otvorený rozhovor s teenagerom často pomôžu viac než výchova, alebo prísny rodičia. Paralela s Americkou krásou je zjavná, ale toto nemá až takú ideovú hĺbku, ako American beauty. Ale ako príručka pre rodičov, skvelý kúsok. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama