Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Uzasne napsano,skvele odehrano snad vsemi herci,velmi zajimave natoceno-hlavne zacatek.Ke konci se u me uz trosku objevovala nuda(stopaz by klidne mohla byt o par minut kratsi)ale itak pro me slusne prekvapeni a velmi silne 4*.Vypada vsak bohuzel,ze film velmi zapadne a ani se moc nedivim-ja se o nem dovedel nahodne na internetu ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Film mě poměrně oslovil a líbil se mi svým zpracováním a příběhem o mladé "nevinné" půvabné cizince, po které všichni touží, nicméně ta její údajná nevinnost a nesmělost mi přišla místy až extrémně nehodící se k jejímu přístupu k sexu ala houska na krámě, neboli vyspim se s každým, kdo si o to řekne, ani nebudu protestovat, před každým se svlíknu, atd. Jako neumim si představit být k tomu ve třinácti až tak laxní, jako byla ona - mimoto na třináct nevypadala ani náhodou, a v tomto věku jsou ty rozdíly opravdu znatelné, takže bych ocenila, kdyby věkově herečka skutečně odpovídala, člověk pak získá zkreslené představy o stáří. Samozřejmě otce jsem jí nepřála a líbili se mi sympatičtí sousedi, jež ji poskytli azyl, stejně jako její černý přítel....ale celkově bylo ve filmu pár absurdních scén, nepřišlo mi to úplně reálné, např. to jak někdy mluvila hrozně potichu a stydlivě a jindy zase tvrdě vystupovala proti sousedům, a právě ten její přístup k sexu. Cca 70% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Existuje kinematografie nekomplikované zábavy, kinematografie formální krásy nebo kinematografie ušlechtilého dojímání. Důvěrnosti jsou zástupcem dalšího druhu - kinematografie provokace. Kdepak, nejde o žádný punk nebo revoltu, spíš o boření určitých tabu a zavedených společenských klišé. Pokud americké filmy nemají ve zvyku zabývat se sexualitou 13letých dívek - maximálně jako obětí zneužívání - pak běžného diváka asi zaskočí hlavní hrdinka coby puberťačka, která chce od světa dospělých sex a uznání. Učebnicově čistě se ale nechovají ani zástupci světa dospělých. Výsledkem je silné nejednoznačné drama, které se vymyká trendům a očekáváním. Abych jen nechválil, snímek obsahuje vedle velmi zdařilé sexuální roviny i rovinu rasového konfliktu, kterou ale podává v porovnání se zbytkem dost konvenčně, a tím s méně silným dopadem na diváka. Ballův kousek mi přijde nedoceněný, ale vlastně mu ani nebudu muset moc přidávat, abych nadělil 5 hvězdiček. Je opravdu dobrý, i když každý ho nerozdýchá. Celkový dojem: 90 %. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Už počas filmu som si uvedomil, že mi to miestami pripomína American Beauty a až na konci som zbadal, že to má na svedomí Alan Ball. Veľká škoda je, že tá podobnosť bola len občas a niekedy to pripomínalo skôr telenovelu. Väčšina postáv sa často chovala tak nezmyselne, že som nevedel, o čo im vlastne ide. Pôsobili na mňa príliš umelo a nevierihodne, nikdy som nevedel, ako v danej situácii tá ktorá postava zareaguje, čo pokladám za veľkú chybu scenáristu, ktorý to žiaľ tentoraz prepískol. Už len hlavná hrdinka - občas sa zdá, že jej ide len o to, aby ju sused riadne pretiahol a potom je z toho celá preč a hrá sa na dobré malé dievčatko. Takisto sused, občas vyzerá ako milý ujo odvedľa a hneď na to ako úchylák, čo má rad dievčatká. A o podarených rodičoch ani nehovorím, ťažko povedať, či im ide o dobro ich dcéry, alebo im je ukradnutá. Veľmi zvláštny film, ktorým chcel Ball možno šokovať (lebo iný zmysel som v ňom nenašiel), no výsledný dojem je taký nemastný-neslaný... ()

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

Neviděli jste film? Zvažte přečtení mého komentáře, mohli by jste přijít o část příběhu!! Opravdu ta podoba s American Beauti je obrovská a myslím že kdyby se jí trochu ubralo, rozhdoně by to filmu neuškodilo. Scéna kdy se Jasira přišla omluvit kamarádovi ze školy, mě docela dostala "Tak jsi s ním udělala rozhovor, to mě nebere" "A co by tě teda bralo?" "Nic už je pozdě...........nebo už vím, vyspi se semnou" No teda jako sice jsem něco podobného čekal, ale že to na ní takhle vyhodí a ona mu ještě kývne to jsem teda nečekal. Nadržený přítel, ještě nadrženejší soused a dceruška svého rasistického, vlasteneckého, libanonského tatíčka, který chce mít svojí dcerušku dokonalou a udělal by pro to cokoliv (což se mu ne zrovna daří), si to všechno náramě užívá, i když se občas tváří že nechce, že se jí to nelíbí, nebo dokonce jako telátko, který vůbec neví o co jde. Jak už tady někdo psal, tak jediná rozumná a "normální"(otázka je co je dneska normální) rodina se zdají manželé od vedle, hlavně tedy těhotná manželka, která se snaží "nevinnou" holčičku ochránit před zlem, které na ní číhá hlavně od souseda. Na film se rozhodně koukat dalo a asi kromě té podoby s American Beauti a trochu moc nadrženou třinácti letou Jasirou, nic vytknout nemůžu. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama