Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hluboký a  nekompromisní ponor do bolesti, kterou každý zvládáme po svém a jinak. Vstoupí-li něco takového pak do jinak soudržné rodiny, je podrobena zkoušce, na kterou se nelze v žádném případě připravit.  Obyčejný a poklidný začátek pak prakticky nenapovídá, co diváka v dalším průběhu čeká. Nevnímáte-li tedy až hrozivý zjev syna v podání Timothyho Huttona. Redford pak postupně odkrývá váček plný bolesti, aby jej v závěru nemilosrdně rozřízl a své protagonisty v jeho obsahu nechá bez smilování vykoupat a muž, žena a dítě očištěni od veškeré přetvářky a sebeklamu stojí tváří tvář zejména sami sobě. Katarze nikoliv filmová, ale vlastně osobní a skutečná.  Láska zfilmována natolik upřímně a bez jakéhokoliv patosu, až to bere u srdce. Pětihvězdičkový zážitek, který jen tak nevyprchá a asi zase jednou zreviduju svou filmovou topku. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Velice silny psychologicky snimek debutanta na reziserske sesli v podani Roberta Redforda a hned oskar. A myslim ze popravu. To co rozehrava hned v jeho prvotine nepatri zrovna do kategorie "tak to sjedeme na prvni zaber a deme domu !" Pan reziser nam ze zacatku, kdy se film pomalu rozjizdi, predstavuje jednotlive charaktery hlavnich hrdinu, aby nam posleze naserviroval poradne rodinne psychologicke rozpory ve vztazich mezi jednotlivymi cleny. No a to na prvotinu neni zrovna lehky ukol. A povedlo se a odmenou za to byli 4 sosky. No neni tohle sen kazdeho rezisera? ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Respektované a bohatě oceňované dílo. Poprávu. Nelehké rodinné drama, náročné dialogy, vytříbená režie a vynikající herecké výkony. --- Matku jsem prokoukl docela brzy. Podobný typ bezcitné a úzkostlivě konformní matky je v American Beauty. V obou případech jsem měl chuť vykopat hlubokou díru, šetrně je tam uložit, pečlivě zahrabat, a na místě vysadit nějaké hezky upravené květiny. A trávník, ovšem. Aby sousedi neřekli, že máme na zahrádce bordel; to bych byl v maléru. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Všechno špatné skrývat uvnitř a na otázku "Jak to jde?" odpovídat pouze "Všem se daří dobře." V tom rodinném životě americké střední třídy je podle filmových tvůrců hodně věcí špatně a Robert Redford to předvedl ještě před Mendesem a jeho Americkou krásou. Škoda, že jsem se nedokázal dostat pod povrch a naplno tak prožívat osudy hlavních hrdinů, ale to je pouze moje chyba. Z herců bych vyzdvihl nenápadné, ale pro příběh klíčové postavy zahrané Donaldem Sutherlandem a Juddem Hirschem, kteří mě svým úsporným herectvím přesvědčili více než expresivní Timothy Hutton (ale stejně klobouk dolů, kluk to zvládl více než dobře). ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Překvapivě silné a působivé drama o vnitřní rekonvalescenci jedné rodiny. Nevím, jestli to je přímo na Oscary, nicméně Obyčejní lidé splňují veškeré mé představy o kvalitním psychologickém dramatu. Navíc v rámci toho, že se jedná o Redfordovu režijní prvotinu, je film bravurně zvládnutý po všech jeho stránkách. 8/10 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Mary Tyler Moore, nominovaná na Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli, odehrála ve filmu méně minut, než Timothy Hutton, vítěz mužské vedlejší role. (D3VIL)
  • Elizabeth McGovern študovala počas natáčania na konzervatóriu. Vedenie školy jej povolilo opúšťať školu len na víkendy. Bolo to prvý raz kedy táto škola žiakovi umožnila natáčať počas školského roka. (fishki)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama