Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Někde jsem narazila na domněnku, že kdyby lidé neuměli lhát, nikdo by se nedožil třicítky - až do této chvíle jsem byla stejného názoru, díky fantasknímu pohledu Rickyho Gervaise jsem nucena jej přehodnotit, i když se budu zrovna jako on pohybovat na úrovni konstruktivní imaginace, jsem ochotná se zamýšlet, což se mi u komedie často nestane... V Rickyho světě rozhodně víte, jak si ve společnosti stojíte a kde je vaše místo, pokud přijdete na svět se statutem losera, zvyknete si na něj a veškerá agresivita se tím odbourá - jak jinak si vysvětlit klid, s jakým Marc přijímá všechny invektivy okolí, jenže, kdo by pak toužil být na jeho místě, s vyhlídkou jen těch horších časů, které končí ve "Smutném domě pro staré beznadějné lidi"? Možná proto člověk vynalezl lež a je zvláštní si uvědomit, že svět bez lží by nás připravoval o veškeré naděje, snažení i šance... Na druhou stranu by bylo velmi osvobozující slyšet od muže, který rozhodně není předmětem vaší touhy: "Vím, že na tebe nemám", nebo jen tak na ulici důrazně usměrnit otrapu: "Vůbec se na mě nedívej, nelíbíš se mi!", hmm, něco do sebe by to mělo, raději však setrvám v našem modelu lží, kde právě ty milosrdné stojí za to, aby byly vyřčeny. I když si snímek v mnohém odporoval a tempo často pokulhávalo, rozhodně stojí za vidění. Nekecám :-). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Výborný nápad rozvedený do zaujímavého scenára robia túto komédiu skrz-naskrz originálnou. K tomu všetkému treba prirátať výborného Gervaisa, ktorý tu dokonale rozvinul svoj komediálny talent. Prostredníctvom tohto snímku máme možnosť nahliadnuť do sveta, v ktorom neexistuje žiadna lož a ako by to vypadalo, keby sme boli k sebe iba úprimný, za každú cenu. Poviem vám, toľko gagov na báze tejto základnej ľudskej vlastnosti len tak ľahko niekde neuvidíte. Super zábava. 85/100 ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Komedie, dokonce romantická? Ani náhodou! Jen drsná (pravda, na můj vkus trochu zbytečně krotká) ukázka, do jaké prdele by všechna ta totál pravdomluvnost vedla. Protože život jen v pravdě...? Bez milosrdných či sociálně nutných lží? To by bylo k uzoufání a šílený opruz. A navíc, co potom s naší existenciální úzkostí ze smrti a z prázdnoty po ní... viďte, lidičky? Lži jsou fajn. Jsou příjemné, hřejivé a konejšivé. Například lži o krásném místě, kam půjde duše, které v nemocnici říká své umírající mamince její syn. Chtěl bych se taky naučit krásně lhát. Zatím mi to moc nejde (věř, kdo chceš), ale Ricky Gervais mi už ukázal cestu... Děkuju. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že nápad na zápletku to byl opravdu originální, ale i tak jsem od toho moc nečekala. Ovšem byla jsem poměrně překvapená, protože to docela utíkalo a občas jsem se dost pobavila. Neříkám, že mě to tak oslnilo, že si to v nejbližší době pustím znova, ale byl to poměrně příjemně odpočinkový film. 3* ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Chci toho snad moc? Momentálně mi snad každej film příjde nedotaženej a úplně vyždímanej, ale špatným způsobem. Svět bez lhaní je výborně nastavenej, ale zápletka? Boring! Sklouzne to do obyčejné romanťárny a pořád se opakují dilaogy o tom, jak je hlavní hrdina obtloustej. __ Nazvat humor Rickyho Gervaise jako satirický a rozhodně nikoho nešetřící? To je pěkná blbost. Jeho humor je přespříliš rádoby inteligentní a totálně suchý. Na druhou stranu si umí udělat legraci sám ze sebe. Hraje typického retrosexuála, kterému je jedno, jestli má díru v ponožce a na svačinu bůček s okurkou. __ A camea nepotěší. Od nikoho nikoho. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Film se v průběhu natáčení jmenoval "This Side of the Truth",ale během produkce se rozhodl režisér pro název "The Invention Of Lying", který je dle jeho slov výstižnější. (don corleone)
  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Ricky Gervais sponzoroval v rámci propagace filmu online soutěž, jejímž cílem bylo upravit ve Photoshopu plakáty ke známým filmům, protože tvůrci na nich častou lžou obecenstvu. (HellFire)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama