Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Opsha 

všechny recenze uživatele

Teda, budu asi za kacíře, ale fantasy kabátek starým pověstem českým sluší, stejně tak i velmi dobrá kamera a hudba. Jenomže dobrý nápad není všechno. Režisér i scénárista jsou naprosto neschopní, postavy se chovají naprosto nelogicky (obzvlášť Přemysl a Vlasta), a herci jsou v nejlepším případě dřevění, navíc asi s tou největší sbírkou přízvuků, co se kdy ve filmu sešla (ale ještě víc než Vašut mě přes uši fackovala chorvatská představitelka Vlasty). O akčních scénách radši nemluvím, ještě, že jich je málo. Rozpočet nízký, ale taky kdo by packalovi Wernerovi svěřil víc, než to, co asi kostýmovaní komparsisti přes den vyžebrali v Celetné. Čili klidně, ať se takovéhle filmy točí - ale ať je točí někdo kdo to umí. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem na to jít do kina, ale film byl stažen dřív, než se mi to podařilo. Ještěže to už v Rusku vyšlo na DVD. Co mě urazilo nejvíc? Pokus o zobrazení dívčí války a především "souboj" Přemysla s Vlastou. Jinak se to celkem dalo. Celkem. Jen jsem nějak přehlédl ty lesbičky. Kazi s Libuší nejsympatičtější z celého ansámblu. Nebo to byla Teta? Čert ví... jen jsem celou dobu hledal toho kance (a) Bivoje:) ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný film. První půl hodinu mě to i nějak bavilo, ale pak už vůbec. Samozřejmě je to nádherný film (ironie), která je naprosto historicky přesný (ironie), a nabízí pár scén, které jsou tak blbé až jsou vtipné (třeba ten drsný souboj mezi Vlastou a Přemyslem Oráčem), ale upřímně víc to v sobě nemělo. Teda takhle, nepřipadalo mi to až tak strašné, jak to tady podle hodnocení vypadá, třeba Vašut a Kříž tady mluví a hrají anglicky celkem obstojně. Zpátky ale k negativům, celé mi to přišlo divně a místy snad i nahodile sestříhané, protože děj v jednotlivých scénách třeba navazoval, ale úplně divně a taky nechápu, proč celý film pobíhají jenom po lesích. To pořád spali v jeskyních? Vždyť tam je hned několik scén z vnitřku nějakého domu, jestli jsem si dobře všiml. Před stažením tohohle filmu mě vyděsil plakát, který vypadá jako plakáty filmů "významného" "českého" režiséra Simandla, naštěstí až tak špatně to nedopadlo, ale i tak mě ten film přišel stupidní, včetně feministického finále (ono to ale není jenom ve finále, nějak před koncem to tam už začíná). Jo, btw, možná mi to uniklo, když jsem se u toho tak nudil, ale kam zmizel Vašut? On se vypařil nebo ho tam někde zabili a mě to uniklo? Nebo přežil? 2* ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zatuchnutá legenda staromilcov, v podobe spisovateľa - páprdu Aloisa Jiráska, málokoho dnes zaujíma. Kľudne nech sa postaví film Ľudmila literárne nepodstatnej romantickej záležitosti nielen na hlavu, ale aj na riť. Alebo nech aj legendu úplne prevráti a vyvráti. Čo aj, a veľmi správne urobil. Škoda len, že peňazí bolo málo. Lacná výprava z tohto trčí ako slama. Legenda o kňažke- veštici, kombinuje environmentálny rozmer bojujúci s developerským. Mužský dobyvačný a panujúci rozmer s žensky mysticko predpovedateľským a vizionárskym. Potrebu prirodzenej pudovej lásky s prirodzene uhladeným, rodovo rovným partnerom. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako, když z počítačové hry vyberete jenom konverzační videa a všechny ty bitvy a boje už musíte hrát sami. Ve filmu totiž neuvidíte nic z toho, o čem se mluví. Jinak je to fascinující pokus vnést do historicko-mytologického námětu všechny různé moderní prvky - ekologii, feminismus, lesbické vztahy atd. A samozřejmě, celé je to úplně pekelně zahrané. Ale tak, že jsem se dlouho u ničeho tolik nezasmál. "A co had, krtek a vypelichaný jestřáb?!" Už jsem jen čekal, kdy liška sežere muchomůrku na stole a řekne "Chaos vládne." Jen takovou malou poznámku: režisér pravděpodobně ví o české historii víc než naprostá většina Čechů, kteří četli jen Jiráska. Zprznění dějin bych mu opravdu nevyčítal. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Snímek podle všeho čerpá námět z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. (Zdroj: kinobox.cz) (dinamit_1)
  • Režisér filmu Constantin Werner v rozhovoru řekl: "Jestli se domníváte, že nemám právo natočit film s tematikou Čech, tak to vám musím objasnit. Část mojí rodiny byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Historie Čech a jejich pověsti jsou tudíž i součástí mého kulturního dědictví." (Zdroj: art.ihned.cz) (dinamit_1)
  • Natáčení probíhalo kromě lokací v Praze i v Adršpachu, Uherském Hradišti, Brdech, v okolí Berounky a Dobříše. Pro obydlí byly využity slovanské skanzeny se zrekonstruovanými stavbami. (Zdroj: kinobox.cz, cs.wikipedia.org) (dinamit_1)

Reklama

Reklama