Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Moc krásný film. Takhle umět zestárnout a prožívat podzim života, to bych chtěla taky. Neobyčejným tenhle film dělají především skvělí herci. Jak to ta Jane Fondová dělá? Ona má určitě nějaký speciální recept na to, jak nejlepé zamést s časem, protože mám pocit, že vůbec nestárne. Vždyť akorát mění střih a barvu vlasů. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Krásný film o krásných starých lidech. Málokdo uměl zestárnout s takovou grácií jako Fonda a Hepburnová. Ona obzvlášť, z takové ne právě ideální hollywoodské tváře se s přibývajícími léty stávala stále zajímavější žena. A Fonda je kapitola sama pro sebe, netřeba se rozepisovat. Titulková verze opět nejlepší variantou. A k dabingu? Viděla jsem dvě verze, Jednu na ČT a byla tak strašná, že jsem ji dávno smazala a už nevím, co to bylo za hlasy. (Nevím, jestli ne dokonce paní Galatíková, ale nesedlo jí to.) Druhou dělala Nova. Hepburnovou mluví Jaroslava Adamová a je tak skvělá, vášeň a spontánnost, fakt skvělá. Nejrozdílnější a pro mne nejmarkantnější byl rozdíl v jediné větě. Adamová říká: „Alky, Normane, vidím alky“, tedy ne možná přesně tak. A v té druhé verzi cpali tvůrci Ethel do pusy „Potáplice, Normane, vidím potáplice“ Ještě teď slyším ten strašný rozdíl. Vlastně ani nevím, co je v titulcích, to jsem jen viděla, ale doma to nemám. Pro zajímavost - Oscara za Jezero Fonda nepřebíral osobně, byl už příliš nemocný. Přebírala jej Jane a pak mu jej vezla. No a v létě ten rok Fonda zemřel. Bylo to nedávno v dokumentu o Fondovi. Za zmínku samozřejmě stojí skvělá hudba Dava Grusina. A Fonda stál za hřích od Hroznů hněvu přes všechny westerny až po On Golden Pond. ()

Reklama

Roby 

všechny recenze uživatele

Skvělé a neustálé hlášky Henryho Fondy s příjemnou Katherine Hepburnovou v roli starostlivé dobrácké manželky zahořklého a životem otráveného manžela Normena. Moje jednička mezi herečkami Katherine Hepburnová a hláškující Henry Fonda si ve filmu příjemně padly do noty s čehoz vznikl tenhle poetický až komediálně dramatický film 82%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle nějak si představuju stáří. Katharine Hepburn a Henry Fonda v pro mě naprosto nezapomenutelném filmu. A to se přiznám, že jsem od filmu nečekal, že by mě vůbec mohl nějakým způsobem zaujmout. Nicméně představuje příběh života v nadživotní velikosti a opravdu nádherně se na něj kouká. Samozřejmě především díky samotné herecké dvojici, kteří mají v tomto filmu hodně co říct...aneb Jak naložit se životem, když Vám je kolem osmdesátky, začnete bejt mrzutý, nepříjemný, otrávený a budete čekat už jenom na smrt. Na Zlatém jezeře je tak opravdu nádherným filmem, který příběhově nezaujme, protože ve výsledku ani příběh nemá. Prostě po tom jezeře plyne jako život, u kterého si každý z nás určí směr, a pak už jen sleduje radosti nebo starosti, které jsou se životem spojené. Život, jako velká otázka a odpověď v tomto opravdu nesmírně nádherném filmu, který je sice starý, ale staře vůbec nevypadá. Právě naopak. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Asi tak úvodních 30 minut vypadalo jako takový obyčejný doochodcovský drama. Sice filmy o doochodcích mě zrovna moc neberou, ale dalo se na to dívat. Jenže pak se tam zjeví hysterická Jane Fonda a mele nějaký neskutečný hovna. Ta sice záhy opět zmizí, ale zbytek filmu už je akorát o tom, jak jeden despotický stařec jezdí s nějakym nevychovanym spratkem po jezeře na člunu a chytá ryby. Horko těžko jsem to dokoukal. Film by byl tak na 1 hvězdu, druhou přidávám čistě jenom za Henryho Fondu. Nechápu, kde to nabralo takový hodnocení. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) drží rekord za nejdelší pauzu mezi nominacemi na Oscara. První dostal o 41 let dříve za film Hrozny hněvu (1940), druhou právě za tento film. Jako producent byl ovšem nominován za film 12 rozhněvaných mužů (1957). (Kulmon)
  • Katharine Hepburn (Ethel Thayer) získala za svůj výkon čtvrtého Oscara za hlavní ženskou roli, což nebylo ani 40 let po uvedení filmu překonáno. (Kulmon)
  • Jane Fonda prohlásila, že scéna mezi Chelsea a Normanem (Henry Fonda), kdy mu Chelsea řekne, že chce být jeho přítelem, odrážela skutečný vztah mezi otcem a dcerou Fondovými. Během jednoho záběru chytila Jane otce za ruku, což jej dojalo, v očích měl slzy a odvracel se od kamery. Záběr ve filmu zůstal. (Kulmon)

Reklama

Reklama