Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Jane Fonda prohlásila, že scéna mezi Chelsea a Normanem (Henry Fonda), kdy mu Chelsea řekne, že chce být jeho přítelem, odrážela skutečný vztah mezi otcem a dcerou Fondovými. Během jednoho záběru chytila Jane otce za ruku, což jej dojalo, v očích měl slzy a odvracel se od kamery. Záběr ve filmu zůstal. (Kulmon)
  • Kánoe Gertrude, která se ve filmu objevila, patřila Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Po její smrti byla vydražena za 19 200 amerických dolarů. (Kulmon)
  • Ve filmu se Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) setkal nejen se svou dcerou, ale před kamerou se poprvé mihl i jeho vnuk Troy Garity. (Kulmon)
  • U domu Thayerových je ve skutečnosti loděnice, kamera ji však záměrně ani jednou nezabere. (Kulmon)
  • Scéna v Očistci se natáčela v září. Katharine Hepburn (Ethel Thayer) měla mít pro svou šipku do vody dublérku, avšak trvala na tom, že ve svých 75 letech skočí sama. Skočila a dokonce bez neoprenu. (Kulmon)
  • Na začátku filmu se Norman (Henry Fonda) dívá na starou fotografii se slovy "kdo to ksakru je" a je patrné, že se jedná o Normana, jeho ženu Ethel (Katharine Hepburn) a jejich dceru Chelsea (Jane Fonda). Ve skutečnosti je na fotce Henry Fonda, čtyřletá Jane Fonda a její matka Frances Seymour Brokaw. (Kulmon)
  • Katharine Hepburn (Ethel Thayer) získala za svůj výkon čtvrtého Oscara za hlavní ženskou roli, což nebylo ani 40 let po uvedení filmu překonáno. (Kulmon)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit předávání Oscarů, převzala jej za něho jeho dcera Jane Fonda (Chelsea Thayer Wayne). (Kulmon)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) drží rekord za nejdelší pauzu mezi nominacemi na Oscara. První dostal o 41 let dříve za film Hrozny hněvu (1940), druhou právě za tento film. Jako producent byl ovšem nominován za film 12 rozhněvaných mužů (1957). (Kulmon)
  • Jedná se o jediný film, ve kterém se setkaly dvě legendy stříbrného plátna – Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) a Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Před natáčením tohoto snímku se dokonce nikdy ani nesetkali, přestože měli společné přátele a známé. (Zdroj: ČSFD)
  • Ve scéně, kdy Chelsea skáče šipku, aby se předvedla svému otci, měla Jane Fonda připravenou dublérku, protože nesnáší studenou vodu. Katharine Hepburn (Ethel) se jí ale zeptala, zda skočí sama, a Jane bylo trapné odmítnout, a tak několik týdnů trénovala a ve filmu pak šipku skočila sama. (Verunka84)
  • Původní broadwayská divadelní hra měla premiéru 28. února 1979 v New Apollo Theater v New Yorku – derniéra proběhla 16. června téhož roku a celkem bylo odehráno 126 představení. Hlavní role Normana Thayera (Henry Fonda) a Ethel Thayer (Katharine Hepburn) ztvárnili na Broadwayi Tom Aldredge a Frances Sternhagen. (Zdroj: ČSFD)
  • Herečka Barbara Stanwyck bola počas natáčania na telefóne pripravená nahradiť Katharine Hepburn (Ethel Thayer) v prípade, že by sa Katharine nemohla objaviť na place kvôli operácií, ktorú podstúpila ešte pred natáčaním. (fishki)
  • Za úlohu Normana Thayera dostal Henry Fonda Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Mal vtedy 76 rokov a stal sa tak najstarším držiteľom tohto ocenenia. Doteraz ho nikto neprekonal. (fishki)

Reklama

Reklama