Reklama

Reklama

Temné patro

  • Finsko Dark Floors
Trailer
Finsko / Island, 2008, 84 min

Režie:

Pete Riski

Scénář:

Pekka Lehtosaari

Hudba:

Ville Riippa

Hrají:

William Hope, Leon Herbert, Ronald Pickup, Philip Bretherton, Noah Huntley, Dominique McElligott, Skye Bennett, Mr. Lordi, Kita, Amen, Ox, Awa, Jussi Haukkamaa (více)
(další profese)

Pouhých sedm pater může být tou nejhorší noční můrou
Otec se chce o svoji autistickou dceru postarat sám a násilím ji odvést z nemocnice. Při útěku ale zůstanou uvězněni spolu s dalšími šesti lidmi ve výtahu. Incident je však pouze začátkem té nejhorší noční můry. Když dveře výtahu po delší době dveře výtahu konečně otevřou, najdou jen strašidelně prázdné chodby několik zohavených těl. Je to práce netvorů z temné strany, kteří se právě pouští do děsivého útoku na své nové oběti. Začíná být jasné, že na malém autistickém děvčátku leží otázka přežití celé skupiny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tom filmu je, že začne docela dobře a zajímavě, ale čím víc se blíží ke konci, tím je to horší a horší a poslední půlhodinu už je to docela nesmyslná splácanina. No jo, slavná kapela (kterou já vůbec neznám a nikdy jsem ji neslyšel :-)) si chtěla zahrát ve filmu, každý z ní tam je cca 20 vteřin a kvůli tomu museli vymyslet a natočit celej film. Taky to tak dopadlo. Ale masky chlápků nejsou špatný. ()

dubinak odpad!

všechny recenze uživatele

Kristovy rány. U tý kraviny jsem s přehledem usnula. Teda pokud tam holka zrovna neřvala, že chce červenou tužku. Lordi mě teda fakt nevyděsili. Nápad to byl možná dobrý, ale měli s nimi spíš udělat film ve stylu Pátý element a nahradit ty mimoně, co tam neustále stříleli. Nevystrašilo mě to, spíš mě to pobouřilo a nepřestávám kroutit hlavou nad tím, co to Finové ztropili. Na konci už jsem se jen smála. Zahazuju za hlavu a už o tom nechci nikdy slyšet. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Co je platný překrásný vizuál, velmi podobný Silent Hill a to včetně měnění bílé reality za černou temnotu, když to ostatní je odpadní. Levné digitalní trikové monstra jsou spíše k smíchu než k podušení. Chybí naprosto tempo a to se přitom pořád něco děje. Jenže pomaloučku, polehoučku. Tak to vypadá když břídil kopíruje mnohem zručnějšího filmaře. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Žánr hororu je mi blízký a v minulosti jsem shlédl řadu slavných i neznámých filmů této kategorie. Když si je člověk po letech pustí znovu, často žasne nad tím, jak zoufale špatné jsou to filmy, a když vymaže faktor nostalgie, zbydou řemeslně k uzoufání trapné kousky, které můžou vzbudit maximálně tak shovívavý úsměv. U převážné většiny dnešních hororů je mé hodnocení kritičtější, než je u fanoušků žánru zvykem. V případě Temného patra jsem byl příjemně překvapený, i když rozhodně nejde o film, který by žánr nějakým zásadním způsobem inovoval a patřil k jeho současným vrcholům. Jde jenom o poctivě natočený žánrový kousek, který využívá postavy malé autistické dívky, kdy se ve filmu odrážejí její úzkostné stavy a představy. Děj se neodvíjí v duchu nějaké logiky, protože noční můra žádnou logiku nemá. V převážné většině své stopáže si snímek udržuje atmosféru, kterou vytváří opuštěné chodby nemocniční budovy, pohyb kamery, která si pohrává se záběry stále zchátralejších interiérů, a zlověstné zvuky, které mohou předznamenávat cokoliv. Snímek navíc pracuje se zajímavou časovou smyčkou. Film je silný tam, kde si hraje s náznaky a předtuchou něčeho hrozivého, upadá v momentech, kdy zlo dostává hmatatelnou podobu a zjevují se bubáci v podobě členů známé finské hudební skupiny Lordi. Film je obsazený sice neznámými herci, ale jejich výkony odpovídají dané kategorii filmů a rozhodně mě neurážejí. Celkový dojem: 55 %. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Tohle by mi asi i jako metalový videoklip přišlo spíš roztomile blbé než cokoli jiného, ovšem při téhle stopáži to už bylo vysloveně úsměvné. (A nezřídka naneštěstí dost nezáživné.) Strašidelné nemocnice jsou ale fajn, navíc jsem se párkrát zasmála nahlas, což se taky cení (ať už to bylo záměrem či ne). ()

Galerie (51)

Zajímavosti (3)

  • Logo a obal filmu bylo navrženo členy hudební skupiny Lordi. (Terva)
  • Příšery vystupující ve filmu jsou ve skutečnosti členové finské skupiny Lordi ve svých tradičních převlecích. (JSSVLVKMK)
  • Ještě 5 let od uvedení se jednalo o nejdražší finský horor. (Cheeker)

Reklama

Reklama