Reklama

Reklama

Son směšnogo čelověka

  • Rusko Сон смешного человека (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Rusko, 1992, 20 min

Obsahy(1)

Krátký animovaný film s osobitou snovou animací A. Petrova, jemuž předlohou bylo stejnojmenné humanistické dílo F. M. Dostojevského, vypráví příběh muže rozhodnutého ukončit svůj život ranou z revolveru. Na ulici jej však potká malé děvčátko, které jej poprosí o pomoc umírající matce. On jí však odmítne a po návratu domů se zbraní přiloženou k srdci pod tíhou vlastního svědomí vyčerpaně usíná a upadá do snu, v němž se stává příčinou veškerého lidského utrpení… (ČSFD)

(více)

Recenze (8)

Joski 

všechny recenze uživatele

Výtvarne náročné dielo podľa Dostojevskeho predlohy sa dostáva svojím výrazom, posolstvom a filozofiou ďalej ako literatúra. Expresívne vízie nútia diváka rozmýšľať a precítiť psychický stav hlavnej postavy v polohe rozprávača. Rozhodne považujem film za ďalší kvalitatívny posun v chápaní tohto diela. Len pre skalných divákov, ktorý samozrejme milujú ruskú literatúru a kultúru. 100% ()

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

Asi mám dlouhé vedení, ale smysl tohoto díla mi bohužel uniká, respektive jeho zpracování je pro mě velmi obtížně "stravitelné" a uchopitelné. Body dávám hlavně za umělecké ztvárnění - film vypadá jako oživlý obraz. Bohužel, přestože má být jeho vyznění (snad?) optimistické, jeho atmosféra je prakticky po celou dobu temná a tíživá. ()

Reklama

CSSML 

všechny recenze uživatele

Dobré zpracování Dostojevského podivné povídky. Poselství lásky k bližnímu je zřejmé, ale to okolo? Ve filmu mi chyběl počáteční čirý nihilismus hlavního hrdiny a nebylo dostatečně vysvětleno přídavné jméno v názvu – proč směšný? Také bych očekával, že hypotetičtí lidé před hypotetickým pádem budou nazí. Ještě pár výtek k povídce: že lidé v ráji nebyli podrobeni smrti, je dogma, takže nevím, co Dostojevkij zkouší. Navíc když církevní otcové přemýšleli, jak by vypadala společnost v ráji, došli k závěru, že by byla teokratická a hierarchická: podřízení vrchnosti a podřízení ženy muži není následek hříchu, nýbrž ideální uspořádání – to zde je spíš marxistický ráj z letáků jehovistů. V jedné části povídky jsem se našel: „S chutí bych se také zasmál – ne na svůj účet – z náklonnosti k lidem, kdyby mě pohled na ně tak neskličoval. Skličujeme, že neznají pravdu, a já ji znám. Ach, jak těžká je pravda pro osamělého člověka! Ale to oni nepochopí. Ne, to nepochopí.“ ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Filmu, animaci nechybí vůbec nic - jako vždy dokonalý, skvělý Petrov! Jestli někomu něco chybí, pak je to Dostojevskij, resp. jeho povídka. Zatím jsem ji nečetla, ale podívám se na ni, do té doby spoléhám na komentář IdaHutt. Dokonalé obrazy rozvráceného a zkaženého světa, ráje, pekla ... a kde je Bůh? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* precizně zpracovaná Dostojevského povídka s jedinečnou animací A. Petrova, která dodává tu správnou atmosféru a vystihuje citové rozpoložení člověka bez chuti do života. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) [ ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama