Reklama

Reklama

Son směšnogo čelověka

  • Rusko Сон смешного человека (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Rusko, 1992, 20 min

Obsahy(1)

Krátký animovaný film s osobitou snovou animací A. Petrova, jemuž předlohou bylo stejnojmenné humanistické dílo F. M. Dostojevského, vypráví příběh muže rozhodnutého ukončit svůj život ranou z revolveru. Na ulici jej však potká malé děvčátko, které jej poprosí o pomoc umírající matce. On jí však odmítne a po návratu domů se zbraní přiloženou k srdci pod tíhou vlastního svědomí vyčerpaně usíná a upadá do snu, v němž se stává příčinou veškerého lidského utrpení… (ČSFD)

(více)

Recenze (8)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Dobré zpracování Dostojevského podivné povídky. Poselství lásky k bližnímu je zřejmé, ale to okolo? Ve filmu mi chyběl počáteční čirý nihilismus hlavního hrdiny a nebylo dostatečně vysvětleno přídavné jméno v názvu – proč směšný? Také bych očekával, že hypotetičtí lidé před hypotetickým pádem budou nazí. Ještě pár výtek k povídce: že lidé v ráji nebyli podrobeni smrti, je dogma, takže nevím, co Dostojevkij zkouší. Navíc když církevní otcové přemýšleli, jak by vypadala společnost v ráji, došli k závěru, že by byla teokratická a hierarchická: podřízení vrchnosti a podřízení ženy muži není následek hříchu, nýbrž ideální uspořádání – to zde je spíš marxistický ráj z letáků jehovistů. V jedné části povídky jsem se našel: „S chutí bych se také zasmál – ne na svůj účet – z náklonnosti k lidem, kdyby mě pohled na ně tak neskličoval. Skličujeme, že neznají pravdu, a já ji znám. Ach, jak těžká je pravda pro osamělého člověka! Ale to oni nepochopí. Ne, to nepochopí.“ ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* precizně zpracovaná Dostojevského povídka s jedinečnou animací A. Petrova, která dodává tu správnou atmosféru a vystihuje citové rozpoložení člověka bez chuti do života. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) [ ()

Reklama

ZuzkaZ 

všechny recenze uživatele

Překrásný poetický film z pera ruského animátorského klasika. Zprvu se před námi rozprostírají ponuré, melancholické obrazy muže, který se pod tíhou uvědomění vlastní zbytečnosti a absurdity života, rozhodne k radikálnímu řešení - sebevraždě. Jeho odhodlání skoncovat s vlastním životem, coby poslední výkřik zoufalství, jde vlastně ruku v ruce se zobrazením našeho světa, coby místa plného krutosti, přetvářky a lží. To je zde mistrovsky naznačeno prostřednictvím potemnělých špinavých ulic Petrohradu a lhostejnosti zdejších lidí (včetně hl. hrdiny). Brzy se ale ve svém vyprávění přeneseme do světa natolik odlišného, jak je jen vůbec možné. Do světa ráje, nedotčeného lidskou zlobou a nenávistí, nicméně ve své ryzí čistotě, zároveň nesmírně křehkého...Po vizuální stránce je film skutečně velmi působivý, byť může místy působit trochu zmateně a nejasně. Nicméně jak jinak než právě v určité chaotičnosti a zběsilém tempu lze expresivně vyjádřit hrdinovy pocity? ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Výtvarne náročné dielo podľa Dostojevskeho predlohy sa dostáva svojím výrazom, posolstvom a filozofiou ďalej ako literatúra. Expresívne vízie nútia diváka rozmýšľať a precítiť psychický stav hlavnej postavy v polohe rozprávača. Rozhodne považujem film za ďalší kvalitatívny posun v chápaní tohto diela. Len pre skalných divákov, ktorý samozrejme milujú ruskú literatúru a kultúru. 100% ()

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

Asi mám dlouhé vedení, ale smysl tohoto díla mi bohužel uniká, respektive jeho zpracování je pro mě velmi obtížně "stravitelné" a uchopitelné. Body dávám hlavně za umělecké ztvárnění - film vypadá jako oživlý obraz. Bohužel, přestože má být jeho vyznění (snad?) optimistické, jeho atmosféra je prakticky po celou dobu temná a tíživá. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama