Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jónova první žena tragicky zemřela, nyní se pedagog ve středních letech chystá oženit podruhé – se svou někdejší, o něco mladší studentkou. Hladkému průběhu svatby však zabraňuje množství okolností, jež přinášejí nejednu komickou situaci a napomáhají i charakterizaci hrdinů, kteří se v předsvatebních dnech na osamělém ostrově vyrojili. Nikoli slavnostní ceremonie, ale to, co jí předchází, přináší nutkání k sebereflexi i zlomová rozhodnutí. Komedie s tragickými akcenty inspirovaná postavami Čechovovy hry Ivanov využívá rovněž stereotypy „svatebních filmů“. Událost nahlíží z pohledu mužských hrdinů, pouto mezi nimi pomáhá tmelit i samotný film. Kamarádské popichování i partnerské hašteření probouzí spíše smích než obavy, černé ladění humoru však snímek jasně vymezuje jako neselankovitý a neomylně ho zasazuje do oblasti severských kinematografií. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (77)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Islandské snímky snad nemůžu hodnotit hůře jak za 4*... Každopádně varování- pokud se chystáte do toho praštit, tak se na Svatbu za bílé noci radši nedívejte. Možná byste si to pak ještě rozmysleli :-). Jako byl Smích racků záležitost spíše žen, tak Svatba za bílé noci (a že je fakt bílá) je oproti tomu mužská věc. Neviděla jsem sice Pařbu ve Vegas, ale už teď si troufám říct, že Islanďani to umí rozbalit mnohem působivěji. Miluji ten jejich osobitý humor, komické scény, které kolísají mezi tragédií a fraškou, že téměř do konce nevíte, jak vše dopadne... Mužští představitelé jsou jedna perla vedle druhé, ať už se jedná o manžela hoteliérky, který chtěl zpívat v opeře, či bohémského svědka, který v den svatby ztratí jednu botu a málem propásne obřad, kde má zároveň hrát na varhany... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Sbírka figurek, kde se narozdíl od Smíchu racků smějí racci.. Ačkoli, smějí, netušil jsem, že dokáží racci vyvolat stejnou atmosféru, jako krákající krkavci. Bohužel se rackosmích zjevuje jen v té nejnudnější linii, plné nevtipných flashbacků a sem tam i regulerní nudy (a to to ještě zachraňuje výborná Margrét Vilhjálmsdóttir), jasně, je to potřeba pro děj, ale ne zcela vážná nota ve zbytku snímku je prostě lepší, už jenom díky vedlejším mužským postavám, které svým charismatem předčili hlavní postavu o půl námořní míle. ()

Reklama

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává na ostrově Flatey (placatý ostrov), kde opravdu vše vypadá jak ještě před sto lety. Trajekt, co tam jezdí, opravdu nestaví, ale jen vyhodí lidi, a zase jede dál, proto ta scéna s botama. Film získal na výročním ocenění na Islandu sedm cen Edda a suverénně tak vyhrál. Bavila jsem se výborně, prolínání tragických a komických linií filmu opravdu sluší, a Hilmir Snær se opět svlékne. :-) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný islandský film, který originálním způsobem kombinuje komiku s dramatickými motivy. Severská kinematografie je pojem a tento snímek je jejím důstojným reprezentantem s celou řadou typických atributů pro filmy z tohoto kouta světa. "Svatba za bílé noci" je skvělý film, jehož závěr mě dojal - a na chvíli donutil i zauvažovat o plném hodnocení, které si možná nechám na příští zhlédnutí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příště mě zase něco doporuč Malarkey, díky, fakt hodnej kluk. Co je mě platná perfektní islandská nátura a styl života, když jsem nepochopil roli té rezavé holky v tom filmu. Přišlo mě to, jako kdyby ta herečka byla dlouho bez práce a režisér jí s lítosti obsadil do svýho filmu, ale už pro ní nezbyla žádná postava, tak jí řekl "prostě tam existuj, nazdařbůh mě pobíhej ve filmu, občas v něm něco zahulákej a kamera si tě čas od času všimne." To je jedna věc, druhá věc je ta, že hlavní hrdina mě byl sympatickej asi jako beďar na penisu a ještě třetí věc, tenhle film je vtipnej, asi jako barák Obama bílej. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Ocenění: Edda (islandská výroční cena) 2008: nejlepší film, herec, kamera, herec ve vedlejší roli (Gunnarsson), herečka ve vedlejší roli (Jónsdóttirová), kostýmy (Helga I. Stefánsdóttirová), výprava (Atli Geir Grétarsson, Grétar Reynisson). [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno