Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

heyda 

všechny recenze uživatele

Po nevydařeném SAW 3D jsem se rozhodl, že si zlepším náladu nějakým exploitation a ono to vyšlo a to opravdu parádně! Příběh je to jednoduchý, přímočarý bez výrazných dějových zvratů, ale to vůbec nevadí, protože hlavní smysl filmu je v jeho neskutečně tísnivé atmosféře a neuvěřitelné zvrácenosti. Kromě toho scénář je vytvořen hodně zajímavě a kupodivu jsem tomu uvěřil, ačkoli je to neuvěřitelné, ale vemte si třeba případ týrání dětí v Kuřimi a mnoho dalších šíleností, které se nedějí na plátnech kin, ale přímo v našem okolí a kdo ví, třeba hned u našich sousedů. 90% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mum and Dad naprosto efektivně znova otvírá subžánr "pošahaná rodinka" subžánru hororu exploitaition, znova jako by připomínal mnoha scénami a svým jednoduchým dějem geniální kultovní klasiku Texaský masakr motorovou pilou (1974) od Tobe Hoopera, ale vše obrazově a kamerou podává tak syrově, nechutně a realisticky, že má člověk opravdu dost nepříjemný pocit, že se tohle může dít a může stát... Zatímto Hooperův kult byl 70.kový tryskající exploitaition působící jako nalezený "ušmudlaný dokument", zde kamerově a obrazově film právě jako dokument působí ... Nevrhá na diváka extrémní násilné brutálnosti a spousta "hanebných" vložek sem sice mohla být zařazena, tím myslím zejména sexuální násilnosti a zvrácenosti, leč i když toto film přímo neobsahuje, krutý a nechutný je v nadměrné míře a jak jsem již uváděl, připomíná prostě realitu "dnešních dnů" ... K tomu všemu pak přispívá geniálně zahraná a ztvárněná psychologie rodiny, kde exceluje hlavní herečka a dále taťka (žádná obluda, jen vypasený slizoun ...). Právě to vše je dosti zneklidňující, syrové a dostatečně nechutné, aby nezvyklého diváka šokovalo, zvyklého pak buď zaujalo (můj případ ...) nebo zklamalo (případ těch, co čekají nějaké gore-orgie ...). Ne, tento film je o násilí, psychických a osobnostních poruchách, úchylkách a ujetostech ... Z tohoto hlediska se jedná o jeden z mála výjimečně reálných a realistických exploitaitions filmů a jeho kvalita je naprosto neoddiskutovatelná ... ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Já mám velice rád exploitation. Myslím, že to ví takřka každý. Nemám ale rád, když je film uvalený. I tento (pro někoho pokleslý) žánr by měl mít nějaké odsud potud. Jestli mě děj zavede mezi fakt idiotskou rodinku, musím si připomenout film "Oběť zla", ke kterému jsem byl ve svém hodnocení také nemilosrdný. Možná je chyba ve mně a prostě nemám rád filmy, kde jsou představeni fakt takřka nereální tupouni. Nemám totiž rád, když je někdo takový idiot, že pro uskutečnění svého myšlenkového konceptu omezí svobodu člověka pro mne vrcholně neskutečným, drastickým způsobem. Přitom ani trochu necítím reálný základ. A znovu opakuji, i takovýto film by reálný psychologický základ mít měl a mohl. U takovéhoto typu filmu spíš přemýšlím nad tím, jaký trest by byl dostatečný k tomu, aby to ti zmrdi cítili až na morku kosti. Jenom pobodání to určitě nebude. Film to rozhodně není špatný. Na jedno podívání určitě doporučuji, ale mně tato psychologie neuchvacuje. Jinak jsme si mohli ve filmu všimnout různých nářečí anglického jazyka. Zvláštní angličtinu měla např. Ainsley Howard. Její herecký výkon se mi v tomto filmu líbil nejvíc. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Huh... tak tohle jestli vážně pustili v telce Anglánům na Vánoce, musel spoustě z nich v krku zaskočit ten jejich krocan nebo pudding nebo co... A nám Čecháčkům zase nezbývá než závidět, jak jsou jinde pokrokoví - to my se o Štědrém dnu dočkáme leda Mrazíka nebo Pyšné princezny nebo čeho vlastně. A Mum & Dad se u nás vydává málem za film pro devianty. A přitom je to tak krásný příběh o rodinných hodnotách a tradicích, zakončený hřejivou vánoční oslavou v kruhu nejbližších. Mamka, dcera i syn typově vhodní a dobře zahraní, jen ten taťka mi nějak moc nesedl, byl spíš směšný než děsivý, tvůrci mohli myslím vybrat vhodnějšího chlápka, který by víc vypadal jako nevyzpytatelné a sadistické hovado, než tenhle pupkatý dýchavičný bačkora... Velmi blízce příbuzný film: http://www.csfd.cz/film/267507-loved-ones-the/komentare/ / A ostatně soudím, že plánované cenzurování "sprostých" slov v komentářích musí být KURVA zničeno! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli v Anglii uplatňují takhle svérázné výchovné metody, nedivím se, že nebezpečnost tamější mládeže stoupá. Podobný typ filmu nemám moc v lásce. Přes dílčí žánrová zpestření (oběť nějakou dobu nemůže křičet, většinu páchaného násilí přímo nevidíme) stoupli v mých očích Máma s Tátou teprve díky posledním minutám, kdy je systematická destrukce tradičních rodinných hodnot dovršena perverzní oslavou Vánoc. I takto lze poukázat na výsledky sociologických výzkumů. Rodiče ztrácejí autoritu, děti opouštějí domov, rodina se rozpadá. 65% Zajímavé komentáře: Flipnic, JFL ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama