Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parta dětí na cestě za pokladem pirátů. Dobrodružný film s řadou triků a efektů podle námětu Stevena Spielberga. Parta dětí najde mapu, na které je vyznačen úkryt pokladu pirátů. Na cestě za zlatem musí zdolat řadu nástrah a vyváznout z mnoha nebezpečných situací. O zlato se však zajímá i skupina zločinců, která se chce dostat k bohatství jako první. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (252)

anais 

všechny recenze uživatele

Na přelomu 80. a 90. let byli Goonies jednou z prvních videokazet, které jsme si půjčili domů. Ohraná kazeta se stala branou do dětské fantazie. Dobrodružství, které čeká na každé dítě doslova za brankou. Piráti, poklad, technická udělátka, italská mafie... a tlupa malých amerických dětí, které jednoho odpoledne prožijí vysněný příběh každého kluka. S odstupem času jsou vidět technické nedokonalosti, a tak nějak se mi zdá, že se Donner pokusil naplnit spielbergovskou šablonu aniž by se mu to zcela podařilo. Pokud to člověk ale moc nezkoumá, Goonies jsou jednoznačně jedním z nejlepších osmdesátkových filmů držících se na hranici filmu pro děti a pro dospělé. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Budeš mluvit, nebo tě mám rozmixovat?“ Goonies radíme medzi magické spielbergovské rodinné hity (väčšinou s príchuťou sci-fi, fantasy alebo veľmi jemného hororu), s ktorými Spielberg mal niečo spoločné ako producent, šéf výroby alebo autor námetu, prípadne s nimi nemal spoločné vôbec nič, ale napriek tomu niesli jeho nezameniteľný rukopis, keďže iní režiséri, producenti a scenáristi pri pohľade na rebríčky tržieb zistili, že je rozumné okopírovať ho a zviesť sa vďaka tomu tým pádom na vlne popularity jeho komerčných trhákov (ktoré odštartoval v roku 1982 E.T. – Mimozemšťanom). Radíme sem The Gate, Záhrobné komando, Bádateľov, ale v podstate aj Gremlins. Odohrávali sa prevažne na nudnom americkom predmestí, ideálne počas letných prázdnin a spravidla bola hrdinami skupina detí chlapčenského pohlavia, prípadne puberťákov. 19-miliónových Goonies režíroval Richard Donner podľa scenára Chrisa Columbusa v Spielbergovej produkcii (a podľa jeho námetu), takže sa na nich stretol tím snov. V hlavných rolách môžete spoznať 17-ročného Josha Brolina, 14-ročného Seana Astina a v tej dobe mimoriadne obľúbeného Coreyho Feldmana (Pri mne stoj!, Gremlins, Piatok trinásteho 4, Stratení chlapci, Ľudia z predmestia). Okrem toho môžete zahliadnuť Joea Pantoliana (Matrix) a Roberta Daviho (Predátor 2). Goonies ma ako malého minuli pozrel som si ich prvý raz v živote až dávno po tridsiatke v rámci doplnenia filmového vzdelania a ako sa dalo čakať, už to nebolo ono. Nestratilo to nič z fantastickej osemdesiatkovej bezstarostnej atmosféry, dospelí sú nedôležité postavy, ktoré do sveta malých hrdinov v podstate nepatria, ale scenár ma príliš neoslovil, dostatočne ma to nestrhlo, nebavilo a napr. Pri mne stoj! malo stokrát lepší kasting. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Takový ten klasický film pro celou rodinu, který nemůže dopadnout jinak než skvěle. Děti všechny zachrání, padouchy přemůžou, prožijou velké dobrodružství atd. Ale já to mam prostě rád a na podobné filmy nedám dopustit. Podle místních komentů zjišťuju, že se asi jedná o dost oblíbený film, já ho však viděl poprvé až dnes, kdy už tento žánr asi není určený pro mě :). Proto taky nehodnotím podle nějakých nostalgických vzpomínek. ()

andriy 

všechny recenze uživatele

V dětství jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec...skvělá a zábavná dobrodružná podívaná. Update: Tak jsem se na to podíval znovu po mnoha letech, a z mého dětského nadšení nevyprchalo vůbec nic. Poprvé jsem film viděl v originále a musím říct, že český dabing se tehdy hodně povedl, některé hlášky jsou dokonce do češtiny přeložené lépe, než je tomu v původním znění [viz třeba "Fuj, ty smrdíš víc jak celá tělocvična." :)]. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Roztomile dobrodružný snímek s příjemnými dětskými herci, kteří tomu dodávají tu správnou atmosféru při honbě za pokladem. Film je hodně nedokonalý, asi se režisér nechtěl zatěžovat přetáčkami... :D No já bych s tlupou dětí asi taky neměl trpělivost. :D A další nepříjemná věc je moc nepovedený dabing, který se úplně netrefuje do úst, jinak to byla docela sranda. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (58)

  • Na DVD komentáři Jeff Cohen tvrdí, že příběh o zvratcích shozených z balkonu v kině se nezakládá na žádném reálném příběhu. Zakládá se prý na žertu, který slyšel Steven Spielberg v době, kdy vyrůstal ve Phoenixu. (mi-ib)
  • V originální verzi filmu si Mickeyho matka najme Hispánku jménem Rosalita. Kecka pak pomáhá paní Welschové překládat pokyny do španělštiny. Ve španělsky dabované verzi byla najata Italka jménem Rossanna. Italština španělského dabéra byla prý lepší, než španělština použitá Corey Feldmanem. (mi-ib)
  • V jednom bodě filmu Sean Astin křičí v originálu "Holy Mackenzie!". Bratr Seana Astina se jmenuje Mackenzie Astin. (mi-ib)

Související novinky

Oscaroví režiséři u Star Wars seriálu

Oscaroví režiséři u Star Wars seriálu

22.03.2023

Je to teprve pár dní, co se režijní duo známé jako The Daniels (Daniel Kwan a Daniel Scheinert) zasloužilo o Oscara za nejlepší režii a vlastně i nejlepší film na 95. ročníku udílení cen Akademie.… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Reklama

Reklama