Reklama

Reklama

Tajný život včel

  • USA The Secret Life of Bees (více)
Trailer

Queen Latifah a Dakota Fanning vévodí hvězdnému hereckému obsazení amerického dramatu o rodině, nezávislosti a síle lásky, který byl natočen podle uznávaného bestselleru. Čtrnáctiletá Lily Owensová (Dakota Fanning), ve snaze uniknout tvrdému, věčně rozzlobenému otci a vyrovnat se s tragickou smrtí své matky, uteče s afroamerickou chůvou, hospodyní a jedinou přítelkyní Rosaleen (Jennifer Hudson) do Tiburonu v Jižní Karolíně. Tam jí poskytnou přístřeší tři nezávislé sestry Boatwrightovy (Queen Latifah, Alicia Keys a Sophie Okoned), které se samy starají o rodinné včelařství. Lily u nich konečně poznává život naplněný láskou, je zahrnována nečekanou laskavostí a hlubokou spiritualitou jedinečně nadaných žen a s každou z nich si vytváří pevné pouto. Někdy totiž člověk musí nejdřív domov opustit, aby ho mohl skutečně nalézt. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Marze 

všechny recenze uživatele

Z adaptace románu Sue Monk Kiddové vyznívá, že afroamerická minorita je prostě „lepší" než bílá většina. Ne, není to rozbuška pro rasové nepokoje, Tajný život včel si může dovolit fandit jedné straně, protože se vrací na americký jih 60. let, kdy byl rasismus bělochů stále ještě posvěcený zákony. August plní roli přirozené hlavy celé komunity, May je kráska štítící se svatby a June duševně nemocná citlivka. Všechny jsou nicméně tak hodné, až z nich láskyplnost vyzařuje snad až do vedlejšího okresu. Do filmů jako Tajný život včel se člověku ani nechce tepat. Jsou přesně takové, jaké chtěly být. Včely se nestydí za sladkobolnost, naopak se hrdě hlásí k hřejivě lidskému způsobu vyprávění, kdy se nahlas vyslovují velká moudra. Pro diváka navyklého na cynické, nekorektní nebo drzé filmy je to hotový alternativní vesmír, jenž by při trochu horší konstelaci mohl ublížit. Ale neublíží. Tajný život včel oslovuje jasně definovanou skupinu a dává jí to, co si žádá. Zacílení na konzervativní diváky se zájmem o člověčinky by ovšem bylo vágní. Film proto na domácím trhu atakuje hlavně afroamerickou komunitu, resp. tu starší, sentimentálnější a něžnější část z ní. Pro producenty jsou věřící černoši velmi lukrativní podmnožinou divácké obce, podobně čitelnou jako děti civící na Disney Channel a pak platící za Muzikál ze střední a Hannah Montanu. Tajný život včel však naštěstí nepřináší úplně tupě hřejivou podívanou; dokonce překvapí inteligentním scénářem a suverénní hereckou sestavou. Právě ta zajišťuje snesitelnost medového projektu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Když se to vezme kolem a kolem, určitě nejsem tím, co by tvůrkyně tohoto snímku nazvaly cílovou skupinou. Náboženství a já k sobě chováme vzájemný odpor, takže se snažíme vyhnout jakémukoli kontaktu; tady nám to jaksi nevyšlo, ale záchvat jsem z toho nedostal. Nejsem ani fandou černošské agitky, protože idiotské kvóty a hnutí BLM mě posouvají stále více tam, kam bych dobrovolně nikdy nevlezl, a jen obrovské vypětí vůle mě ještě drží nad srázem, pod nímž mě s radostným očekáváním vítá bublající a páchnoucí náruč rasizmu. Nejsem ani velký romantik ani milovník poetiky. A přes všechny tyto připomínky se mi film líbil. Náboženský zápal jsem se skřípěním zubů vydržel, černošskou agitku jsem tady dokonce podporoval, protože Američané si vždycky slova svoboda, rovnost a demokracie vykládali úplně jinak než já, a poetika zde obsažená mě kupodivu oslovila. Tím vším chci říct, že mě film bavil i při repríze po letech a že jsem se i přes poklidné tempo ani na moment nenudil. Spokojenost. / Poučení: Sklenicí medu zeď neprorazíš. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Kurnik druhy film, kde hra tá Latifah ako struna, ohla vôbec niekedy vo svojich filmoch chrbát ? To vždy musí chodiť taká našponovaná akoby s oceľovým korzetom pod šatami ??? A malá Dakota, ak sa nebude opičit ako Kulkin a nevydá sa zavčasu, tak snáď z nej niečo bude, Priemerný filmy osadený v priemernej americkej dobe 60 rokov. A v súvislosti so scenárom ma napádaj ešte všakovaké úvahy, ale to asi niekde inde .... hernajst ... Tak dobre poviem to teraz , nech je pokoj. Kedysi dávno ešte na vojne sme hrávali piati chalani pri pive takú hru jeden druhému sme napísali 5 rôznych slov s absolútne rôznym významom, a potom sme každý sa snažili napísať básničku, kde sa tie slová museli nachádzať. Bývala pri tom sranda a zábava, obzvlášť, keď to niekomu vyšlo , či vážne alebo, častejšie, humorné. Pri sledovaní niektorých amerických filmov (ako aj v tomto prípade) mávam dojem , že aj tu sa scenáristi hrali podobnú hru a víťaz mohol natáčať. Veď dať takto všetko dokopy (rasizmus, včely, dievča postihnuté zabitím vlastnej mamy, ružový dom, múr nárekov ,,,,... to len v Amerike ide :( ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Další z často používaných témat - Amerika 60.let 20.století - to sice ano, ale já s tím problém nemám. Jako nemám problém s černochy ;) Spíše mě to ještě více láká podívat se na film, který právě zpracovává toto téma, které považuji za dost důležité. A doporučila bych plno dalším lidem, aby se podívali na to, čeho byli lidé, a bohužel stále i jsou, schopni, jen pro barvu pleti udělat. Dakota Fanning patří mezi mé oblíbenkyně, takže ona byla pro mě hlavním tahounem celého filmu, ale také se zde znovu objevila Jennifer Hudson, která o 2 roky dříve slavila úspěch ve filmu Dreamgirls. Jen mě lehce zarazil Paul Bettany, který na mě vůbec nepůsobil jako otec Dakoty. Ale spíše jako její starší bratr. A tajemství včel - které má hlavní představitelka tak moc ráda - zůstalo mi utajeno :) ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Včely, včely, včely. Hodně moc včel a mezi nimi královna. Královna Dakota Fanning, která v rámci citově vyděračské psychologické sondy a la "Proč mě máma opustila" předvádí opravdu nepřehlédnutelný výkon. Ovšem zároveň nelze pominout skutečnost, že kvůli její mladistvé vizáži jsou některé scény (se Zacharym) více než úsměvné. Vypadá na deset, zatím v ní prostě ještě není nic ženského, ovšem jindy předvádí chování minimálně třicátnice. Příběh tu naráží na velmi silná témata - pocity viny a vypořádání se s ní, nedostatek rodičovské lásky atp., nicméně chvílemi se objevují takové pohádkové situace a klišé, že je to pro mou cynickou povahu nepřijatelné. Anebo je i skutečný život sám o sobě jedno velké klišé? ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Film je natočený podľa rovnomennej knihy od Sue Monk Kid. (dwdb)
  • Celosvětová premiéra proběhla 5. září 2008 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Jennifer Hudson v rozhovore prezradila, že režisérka Gina Prince-Bythewood ju počas natáčania poslala do obchodu, aby kúpila niekoľko vecí, no kým tam bola, personál a zákazníci ju slovne a rasovo napadli. Incident bol v skutočnosti zinscenovaný hercami pod Bythewoodovou réžiou, aby Hudson získala pocit z rasovo napätého prostredia, času a prostredia filmu a pomohli jej s charakterizáciou. (Arsenal83)

Související novinky

Spideyho kámošky dostaly režisérku

Spideyho kámošky dostaly režisérku

31.05.2017

Ačkoliv pořád není jasné, jestli (a případně jak) se Spider-Man zapojí do nového pavoučího vesmíru od Sony, máme tu už druhý projekt, který nabírá reálné obrysy. Nejdřív jsme zjistili, že Ruben… (více)

Reklama

Reklama