Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech (a poprvé v původním znění) podstatně menší legrace, než jakou si z dřívějška vybavuji. V okamžicích, kdy scénář nejnápadněji laškuje s odkazem drsné detektivní školy, jde beze vší srandy do tuhého, aniž by se Donner snažil ostré hrany obrušovat. Spíše než kriminální thriller, spíše než akční komedie je Smrtonosná zbraň žánrově neukotvený parťácký film, jehož motorem je postupně vylaďování vztahu mezi usedlým taťkou, který systému věří, a labilním solitérem, který se na systém vybodnul. Napsaní i zahraní jsou oba dva s vtipem a pochopením a považuji je za stěžejní důvody, proč se k téhle osmdesátkové zábavě jednou za čas vrátit. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Gimp, Visáč, Cornon ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu vznikla asi nejlepší nejzábavnější a nejnapínavější akční série, kterou jsem si už odmala zamiloval. Dvojka se k sobě totiž prakticky vůbec nehodí. Černošský taťka Roger Murtaugh, který ani z přestřelek nenabyl o pár jizev navíc a psychopat Martin Rigs, jemuž zemře manželka a on myslí na jedno...na sebevraždu. Podstatný je, že ho z toho Roger dostane a tak se z nich v tu ránu stává jedna z nejlepších a nejprostorovějších dvojek, které se na plátně kdy objevila. A právě díky tomu je tak zábavná a dodává příběhu a prakticky celé sérii patřičný punc kvality, který se překvapivě táhne až do čtvrtého dílu. První díl je počátek přátelství a výborného zadostiučinění mezi bandity, jenž je navždy budou po tom, co zde udělali respektovat a plné parádních akčních scén a zábavných vtípků, které se nikdy nezapomenou. To se takticky táhne až do čtyřky, ale stejnak první díl inovuje akční styl a dodává mu překvapivý svižný zápřah. --- Když to neposerem, budem hvězdy a budem dělat reklamy na holící krémy. - Při naší smůle tak akorát na náhrobky. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdyby tohle nenapsal Shane Black nevím, nevím jestli by to byl až takhle vynikající film. Spousta dialogů je k popukání, hlavně když jde Riggs kupovat od překupníků drogy, vše za stovku a následně po malém rozmýšlění, že jde přece jen o dost peněz, se začne hrabat v peněžence. Má nejoblíbenější scéna celé série. 100% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika, kterou jsem viděl nejméně 5x a pořád je to neokoukatelné a pořád tam vidím věcí, které jsem přehlédl. Naprosto užasná a sehraná dvojka v podání Gibsona a Glovera je tím největším lákadlem, blázen a muž chystající se do důchodu spolu jako parťáci je něco jako voda a oheň. První a nejlepší díl. Na tomhle jsem vyrůstal a každý, kdo chce natočit něco akčního, by si měl vzít z téhle dvojky příklad. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatické spojení akčního thrilleru a komedie. A přitom nic není nechtěné a nesklouzne k sebeparodii. Akční scény jsou více efektní, naturalistické, dynamické a opravdové oproti jiným akčním filmům osmdesátých let. A zárukou zábavy jsou rozdílnosti povah ústřední dvojice, výbušného Martina Riggse se sebevražednými sklony a kliďase Rogera Murtaugha, který je usedlý táta od rodiny. Herecké výkony Mela Gibsona a Dannyho Glovera jsou bez chyby stejně tak jako úvodní píseň Erica Claptona a režie Richarda Donnera. A právě "Smrtonosná zbraň" je film, který se neokouká a při každém shlédnutí napne i pobaví diváky. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Hollywoodská obchodní komora (Hollywood Chamber of Commerce) povolila na Hollywood Blvd. vyvěsit vánoční dekoraci již pár měsíců před Vánocemi, aby to ve filmu vypadalo jako na konci roku. (HellFire)
  • Na lednici v domě rodiny Murtaugha (Danny Glover) si lze všimnout nápisu "Free South Africa, end apartheid". (MatyM)
  • Podle slov producenta Joela Silvera byl první volbou pro režii Ridley Scott. Pro špatné vztahy se studiem Warner Bros se však do režisérského křesla nedostal. (ČSFD)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama