Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech (a poprvé v původním znění) podstatně menší legrace, než jakou si z dřívějška vybavuji. V okamžicích, kdy scénář nejnápadněji laškuje s odkazem drsné detektivní školy, jde beze vší srandy do tuhého, aniž by se Donner snažil ostré hrany obrušovat. Spíše než kriminální thriller, spíše než akční komedie je Smrtonosná zbraň žánrově neukotvený parťácký film, jehož motorem je postupně vylaďování vztahu mezi usedlým taťkou, který systému věří, a labilním solitérem, který se na systém vybodnul. Napsaní i zahraní jsou oba dva s vtipem a pochopením a považuji je za stěžejní důvody, proč se k téhle osmdesátkové zábavě jednou za čas vrátit. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Gimp, Visáč, Cornon ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

V dueli Pasca vs Zbraň vyhráva Pasca, ale to je len taká menší duel, ktorý nieje podstatný, je dosť od veci a moc sa tie filmy ani nedajú porovnávať, pretože sú odlišné. Smrtonosná zbraň je ale rovnaký kult respektíve klasika ako pasca a obsahuje vyváženú kombináciu humoru a akcie. Na takú kadenciu hlášok (Potkal jsi někdy někoho, koho jsi nezabil? To víš, že jo. Tebe.), štýlovej akcie a brilantných hercov je radosť pozerať. V rámci žánru sa jedná snáď o najlepšiu krimi - akčnú - komédiu 80 rokov, kde Mel Gibson a Danny Glover sa perfektne dopĺňajú a špikujú. Vyzdvihnúť treba aj mena za kamerou, ktorý majú nemalý podiel na kvalite tohto skvostu - režiséra (Donner), scenáristu (Shane Black), či hudobného skladateľa (Kamen). Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock, Jingle bells swing and jingle bells ring, Snowing and blowing up bushels of fun, Now the jingle hop has begun. 100% - 5* ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika, která zažehla pochodeň žánru buddy movies. Mel Gibson a Danny Glover jsou parádní dvojka, jeden je neohrožený frajírek ovšem s nevyslovenou potřebou být korigován a druhý je příhodná "otcovská figura", která překonává krizi středního věku a chytá druhý dech. Smrtonosná zbraň má nezapomenutelné kouzlo pozdních 80. let, fungující humor, dobrou akci, zkrátka vše... "I'm too old for this shit." 9/10 ()

juta 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem se této smrtonosné dvojice bál, měl jsem strach, že se mi to určitě nebude líbit, ale když jsem měl zrovna dobrou náladu, tak jsem to nechal běžet a ono šlo celkem o slušnou akční komedii, teda spíše akční krimi. Zase na druhou stranu jsem čekal o hodně víc, když se film pohybuje na 69. místě v top žebříčku. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

To byly doby, kdy byl ještě Mel Gibson synonimem pro Smrtonosnou zbraň, (sebe)vzažedný stroj bez emocí (nebo naopak hodně přecitlivělý), strčený pod křídla Dannyho Glovera, který má pár týdnů do důchodu, takže je jistě velmi nadšený svým novým kolegou. Lethal Weapon je sice mnohými přiřazována ke komedii, ale myslím, že první díl má od komedie daleko. V některých scénách přímo naskakuje husí kůže. Jedna věc ovšem první zbrani chybí - Leo Getz. Ale kvůli tomu přece nebudu snižovat hodnocení tak skvělému filmu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Mel Gibson čoby policajt Martin Riggs smúti za stratou manželky, ktorá zahynula pri autonehode. Mel Gibson čoby policajt Max Rockatansky vo filme Šialený Max (1979) taktiež smútil za stratou manželky, ktorá bola zrazená motorkármi. V oboch filmoch malo jeho meno iniciály M. R., bol považovaný za šialenca a oba filmy sa celkovo dočkali troch pokračovaní. (AxelWers)
  • Když se Riggs (Mel Gibson) chce ve svém karavanu zastřelit, vyndá ze zbraně zásobník, stáhne závěr, vyndá náboj z komory, vkládá nový náboj a spouští závěr zbraně. V tu chvíli má natažený kohout. Když si pak zbraň přiloží k hlavě, je kohout vypuštěný a musí ho znovu natáhnout. (JohnSmith)
  • Hollywoodská obchodní komora (Hollywood Chamber of Commerce) povolila na Hollywood Blvd. vyvěsit vánoční dekoraci již pár měsíců před Vánocemi, aby to ve filmu vypadalo jako na konci roku. (HellFire)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama