Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama z produkce HBO inspirované stejnojmenným dokumentem z roku 1975 vypráví životní příběh „Velké Eddie“ a „Malé Eddie“ Bealeoých, blízkých příbuzných Jacqueliny Kennedyové. Dvojici podivínek hrají Jessica Langeová a Drew Barrymoreová.  Biografické drama z produkce HBO je inspirováno stejnojmenným stominutovým dokumentem bratří Mayslesových z roku 1975, který zblízka nahlédl do osudu matky a dcery Bealeových. Ženy, úzce spřízněné s bývalou první dámou Ameriky Jacqueline Kennedyovou (byly to její teta a sestřenice), se uzavřely do naprosté izolace a žily v rozpadajícím se domě o 28 místnostech v East Hampton. Po pětatřiceti letech se pozoruhodného námětu ujal scenárista a režisér Michael Sucsy a podrobně vylíčil osud dvou excentrických podivínek, jež k sobě váže až příliš úzké pouto. Říkaly si „Velká Eddie“ a „Malá Eddie“ a herecky je ztvárnily Jessica Langeová a Drew Barrymoreová. Ve vedlejších rolích uvidíme Jeanne Triplehornovou, Daniela Baldwina, Kena Howarda ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

charlosina 

všechny recenze uživatele

Drew Barrymore mi vyrazila dech. A taky práce maskérky/a. // Viděno podruhé a klidně si to dám zase znova. Nejen proto, že ten příběh (a hlavně vztah) matky-dcery je poněkud “neobvyklý” (a o to víc zajímavý), drásavý a vlastně i dojemný a přitom děsivý a ve výsledku i smutný, ale taky kvůli hereckému koncertu obou Eddií. Dokument (1975) jsem neviděla, ale tohle zpodobnění osudu dvou výstředních dam v podání Michaela Sucsyho rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Televizní film? Tak asi takhle má vypadat "televizní" film! . . . A příběh, který by život neopsal líp! Ano, lehce zmýtyzováno, divácky zvděčněno. Ale skvěle! Bez podbízení se stádu, bez hledání laciných senzací... A úžasná J.L.! A i ta D.B. - jak herecky dorostla! Zde tedy naprosto, nikdy bych neřekl, že se ta rozmazlená coura dopustí tak skvělého hereckého výkonu! Adoruji!! Skvělý, prostě skvělý (ne)televizní FILM!!! - - - - - (Poprvé viděno 23.12.2012 na dvd - včetně bonusu /s původní zvukovou stopou a č. titulky v originálním formátu obrazu/, hodnocení 424., komentář zde nadšený jako čtyřicátý osmý - 25.12.2012) ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Matka a dcera uzavřené v osamělém domě mají jedno společné: obě se zklamaly ve svých vztazích k mužům a uzavřely se před mužským světem do svého vlastního ženského mikrosvěta. Pohled do tohoto mikrosvěta je smutný i fascinující zároveň: obě ženy po ztrátě partnerů upadají do dětinskosti a dlouho není jasné, nakolik je jejich vztah obohacující nebo destruktivní. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Netradiční snímek zajímavě kombinující stylizovanou dobovku se syrovým dokumentem a filmem o dokumentu. Právě tato druhá čás je velmi silným nosníkem pro film, retrospektivy jsou dost mdlé a nekonvenční. Přesto však právě kontrast je to, na čem film stojí a co činí neobvyklé výkony obou skvělých hereček tak dechberoucí. Jejich ztvárnění dvou postav, kterým utekl život mezi prsty a z nichž se staly dvě svérázné figurky mě velmi navnadilo na původní dokument, který musím zhlédnout, abych této dvojici pronikl ještě více pod kůži. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Těžko mohu slovy naplno obsáhnout nadšení, kterého se mi se zhlédnutím tohoto filmu dostalo a které ve mně film samotný vyvolal. Řeknu to upřímně, na tenhle snímek jsem se původně bál podívat, protože neznám dokument, na jehož základě byl tenhle film natočen, a neznám ani ty dvě ženy, o nichž to bylo. A životopisné filmy příliš v lásce nemám (pokud nejsou o sportu) a prostě a jednoduše jsem se bál, že tenhle film mě nezaujme, že se v něm nebudu orientovat. Vždyť čím mohly být zajímavé dvě ženy, o kterých jsem nikdy neslyšel a jejichž jediná výjimečnost tkvěla v tom, že byly příbuzné první dámy USA? Ale řekl jsem si, že svou nedůvěru zkusím překonat a filmu dám šanci a můžu říci, že toto mé rozhodnutí bylo naprosto vynikající. Tohle je totiž od začátku do konce silný příběh dvou žen, dvou až natolik obyčejných žen, že vlastně byly velmi neobyčejné. Nevadilo jim žít v rozpadajícím se domě spolu s mývaly a jinými zvířaty, bez topení, elektřiny a ostatních vymožeností. Hlavně že byly spolu, dcera potřebovala k životu svou matku a matka zase potřebovala svou dceru. Těžko říci, v čem je vlastně tenhle film tak výjimečný, možná je to až trochu překvapivá samozřejmost s jakou děj plyne, možná je to díky vynikajícím hereckým výkonům Drew Barrymore (která podává svůj životní výkon) a Jessicy Lange, prostě ať je to kouzlo zajímavosti tohoto filmu skryto v čemkoliv, mně se to velmi líbilo a film mě svým příběhem jednoduše dostal a stále na něj musím myslet. HBO si může připsat na poli filmové tvorby další výrazný úspěch. Bez většího zavahání ode mne tenhle film zaslouženě získává pět hvězd. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Drew Barrymore mala počas natáčania alergickú reakciu na koži na tvári, nakoľko bola nútená nosiť veľa mejkapu. (chesterko)
  • O skutočných postavách (Edith "Big Edie" Ewing Bouvier Beale a Edith "Little Edie" Bouvier Beale) bol v roku 1975 natočený dokumentárny film Grey Gardens režírovaný Albertom Mayslesom a Ellenom Hovdom a v roku 2008 aj broadwayský muzikál. (elanius)
  • Panstvo s domom, kde hlavné postavy žili, sa volá Grey Gardens a nachádza sa na adrese 3 West End Road a Lily Pond Lane v Easthamptone, štát New York. (elanius)

Reklama

Reklama