Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama z produkce HBO inspirované stejnojmenným dokumentem z roku 1975 vypráví životní příběh „Velké Eddie“ a „Malé Eddie“ Bealeoých, blízkých příbuzných Jacqueliny Kennedyové. Dvojici podivínek hrají Jessica Langeová a Drew Barrymoreová.  Biografické drama z produkce HBO je inspirováno stejnojmenným stominutovým dokumentem bratří Mayslesových z roku 1975, který zblízka nahlédl do osudu matky a dcery Bealeových. Ženy, úzce spřízněné s bývalou první dámou Ameriky Jacqueline Kennedyovou (byly to její teta a sestřenice), se uzavřely do naprosté izolace a žily v rozpadajícím se domě o 28 místnostech v East Hampton. Po pětatřiceti letech se pozoruhodného námětu ujal scenárista a režisér Michael Sucsy a podrobně vylíčil osud dvou excentrických podivínek, jež k sobě váže až příliš úzké pouto. Říkaly si „Velká Eddie“ a „Malá Eddie“ a herecky je ztvárnily Jessica Langeová a Drew Barrymoreová. Ve vedlejších rolích uvidíme Jeanne Triplehornovou, Daniela Baldwina, Kena Howarda ad. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (8)

  • V dokumentu z roku 1975 se David Maysles zeptal malé Edie, kdo by měl hrát její matku, pokud by se o nich natočil film. Ona zmínila Ethel Barrymore, což je prateta Drew Barrymore, která zemřela již v roce 1959. (..Lucas..)
  • Drew Barrymore prohlásila v mnoha rozhovorech, že se snažila být co nejblíže své postavě a během natáčení trávila spoustu času sama odříznuta od okolního světa a přátel. (..Lucas..)
  • Jessica Lange byla za svůj herecký výkon oceněna nejprestižnější televizní cenou PrimeTime Emmy v kategorii nejlepší hlavní herečka v minisérii nebo filmu. (Exos)
  • Drew Barrymore mala počas natáčania alergickú reakciu na koži na tvári, nakoľko bola nútená nosiť veľa mejkapu. (chesterko)
  • Malá Eddie dom predala po smrti svojej matky v roku 1979 za 220 000 dolárov. Noví majitelia sa vyjadrili, že dom je v skutočnosti ešte v horšom stave, než ako vyzeral v dokumentárnom filme. (elanius)
  • Panstvo s domom, kde hlavné postavy žili, sa volá Grey Gardens a nachádza sa na adrese 3 West End Road a Lily Pond Lane v Easthamptone, štát New York. (elanius)
  • Edith "Big Edie" Ewingová Bouvierová Bealeová zomrela v Southhamptone (štát New York), v roku 1977, vo veku 81 rokov. Jej dcéra Edith "Little Edie" zomrela na Floride, v roku 2002, vo veku 84 rokov. (elanius)
  • O skutočných postavách (Edith "Big Edie" Ewing Bouvier Beale a Edith "Little Edie" Bouvier Beale) bol v roku 1975 natočený dokumentárny film Grey Gardens režírovaný Albertom Mayslesom a Ellenom Hovdom a v roku 2008 aj broadwayský muzikál. (elanius)

Reklama

Reklama