Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

B.Jay 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru docela zdařilá freska, která vykresluje dobu pro náš národ ne zrovna veselou. Umět udělat si srandu ze sebe samých se cení. Nechápu místní hodnocení. Všemožné parafráze a recese na doby mnohem mladší berete, ale když se píchne do vosího hnízda, tak je oheň na střeše, že. Není to film roku, jen jiný pohled na srpnové dny. Ale proč hodnotím jak hodnotím: Sebeironie, seberecese...jak jsem psal výše - toho si cením. ()

Stejšn

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit, protože jsem to ještě neviděl, ale přesto si jeden komentář neodpustím: včera byla ve zprávách TV nova (spoluproducent filmu) dvouminutová ukázka, která podle komentátorky "skvěle vystihuje charakter filmu". V těch stodvaceti vteřinách (kde převážně hraje jen hudba) ovšem stačilo zaznít "hajzlové", "debile" a "posere". Děkuji, nechci. EDIT: teď koukám - na nově byl ten trailer, co je tady ve videích. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Neválečně válečný debut polského režiséra Jaceka Glomba, který se netají obdivem k české tvorbě, zejména panů Hřebejka a Menzela (jaká musela být jeho radost, když se mu jednoho z nich podařilo obsadit), inspirovaný jeho vlastní divadelní inscenací o zabloudivší osádce třicetitunového kolosu T-34, jejíž misi za osvobození Čechů trpících následky kontrarevoluce zastaví až zdi poklidné vesnické hospody. Hospody, jejíž osazenstvu se touto událostí převrátí životy, stejně tak jako polské čtveřici obsluhující tank poeticky přezdívaný Beruška. Polská herecká smetánka (Zamachowski, Stuhr, Bluszcz, Grzeszczak) kooperující v této koprodukční komedii s českou hereckou smetánkou (Polívka, Holubová, Dušek, Issová) se netají nemalými ambicemi. Bohužel výsledkem je spíše nenávratně utopených padesát miliónů korun :( ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Téma mne zaujalo hned jak jsem film uviděl v nabídkách na srpnový večer. Zajímalo mne, jak naši polští sousedi komedii pojmou a čekal jsem něco nostalgicky jemného s přívětivým rozumným stylem humoru. Zklamání a šok co jsem prožil však zcela zničili atmosféru toho večera a já se marně ptal, co nám chtěli tvůrci říci. Plejáda skvělých českých herců je postavena do role nějakých prapodivných nevýrazných figurek s kostrbatými dialogy. Ve vykreslení vzájemných vztahů obou národů se tvůrce pohybuje jako slon v porcelánu a já osobně jsem si připadal trochu jako žába v mixéru, protože jsem se často nedokázal zorientovat v citových pohnutkách všech účastníků. Když už jsem se konečně rozkoukal a rozhodl jsem se filmu i tvůrcům odpustit, že mi vzali iluze a očekávání, následoval odjezd ověnčeným tankem jako z cirkusu nebo trapné maškarády v nepovedeném varieté…promiňte, ale to mne smetlo. Věřím však, že toto zajímavé téma ještě čeká na své zdařilejší zpracování. ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

Tento film je velice nudný. sledoval jsem ho, když to běželo na nově, ale z velkých očekávání, zbyla jen nuda. Film je zbytečně zdlouhavý a chyběl tomu nějáký větší spád. Jedinné sympatické výkony na tomto filmu jsou naši herci, jinak poláci totální nuda. Dokonce je mi líto našich herců, že v této trapárně hráli.30%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film vychází z divadelní inscenace, kterou Jacek Glomb úspěšně uvedl v divadle v polské Legnici. (Bart)
  • Majitelem tanku "Beruška" je sběratel František Koch. (hippyman)
  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama