Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Člověk si říká,jak je možné udělat s tolika dobrými herci tak špatný film.Toto sme byli zvyklí si neustále opakovat u Bollových filmů a v poslední době to čím dal častěji platí i v české kinematografii.Operace Dunaj sice není absolutní sračka (chvilku sem měl tendenci dát i dvě hvězdy) a pár opravdu vtipných momentů se v ní najde,ovšem její potenciál,který tu bezpochyby byl zůstal tradičně nevyužit.A aby toho nebylo málo,vše je degradováno (alespoň pro mě) naprosto debilním koncem...suma sumárum za první půlku bych byl ochoten Dunaji dát i tři hvězdy,ovšem za tu druhou si zaslouží zatracení...25% ()

plutofv 

všechny recenze uživatele

Nápad= námět dobrý, ale tak nevyužitý, tak nezábavný. Cítím někde v podhoubí vzor v 60. letech ve filmech M. Formana, ale tenhle film nepřináší ani výpověď o povahách a reakcích lidí v situaci, kdy je třeba se postavit na nějakou stranu. Ale i přes veškerou snahu je ten film strašně nudný a to je asi největší malér. 15% za herecké výkony anšich herců. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi svérázný způsob - svědčící o kritériích výběru programové náplně - zvolila TV Nova k "uctění památky" srpnové invaze (čtvrthodinový blok reklam a upoutávek před začátkem included;)). ČT nasadila Ucho a poněkud rozporuplné Rebely, ale i tak tento její "výkon" ční do nebeské výše nad tímto snímkem, který byl bezpochyby vedení Novy nabízen jako česko-polská komedie o srpnu 68 s plejádou známých českých tváří. Co na tom, že Jacek Glomb je téměř výhradně divadelní režisér, navíc podle profilu divadla experimentálního, a že si chtěl splnit svou "lidskou povinnost" dát našim národům k pochopení to, jak to tehdy prožívali řadoví vojáci. Takovéto snahy nemusí končit katastrofou - pokud jste Spielberg nebo někdo takový. Ale ani Spielberg toto neprovedl formou zfilmování vlastní divadelní inscenace. Výsledek? Operace Dunaj nabízí v úvodní kasárenské čtvrthodině pouze sled jebání, hoven, prdelí a kurev, což je pro polské osazenstvo příznačné až do konce. Poté, co hlavní hrdinové dorazí do české dědiny, se můžeme "začít kochat" stereotypním humorem a archetypální sestavou vesnických postaviček (byť třeba výkon hysterické revolucionářky Marthy Issové mě v její nesnesitelnosti bavil). S blížícím se koncem se množí návraty manželské dvojice polských důstojníků (fuck genderová jazyková korektnost;)) a Lynchovské momenty s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Některé hlášky jsou zapamatovatelné, ale bez výjimky sledujeme něco, co už tu bylo, a leckdy to hráli i ti samí herci (viz Jaroslav Dušek a Pupendo). Čtvrt hodiny před koncem pak dojde ke zlomu - nikoliv ovšem dějovému, ale žánrovému, kdy máte pocit, že si režisér našlehal kromě zmíněného Lynche i Hlavu XXII, a navrátil se na divadelní scénu, ze které vzešel. Tato Operace zkrátka skončila fatálním neúspěchem a z diváckého hlediska jde o naprostou ztrátu času. Aspoň že dívat se na to dá, polský státní fond pro podporu kinematografie si ale z výsledku musí zoufat. Chvíli jsem uvažoval o 40% za některé izolované herecké momenty, ale vzpomínka na zlověstnou hudbu z invazního úvodu mě přesvědčila o tom, že tohle prostě nemá nárok na nějaké pozitivní ohlasy. Kdybych na to nějakou haluzí vyrazil do kina, litoval bych každičké koruny - takhle lituju jen každé minuty svého času, kterou tento "film" usmrtil. 20% ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Z těch hodnocení to vypadá, jak kdybychom se dívali na jiný film? Nevím - samozřejmě fakt je ten, že jsa po otci Polák a matce Čech, užil jsem si tuhle komedii asi trochu jinak, než většina diváků... Co vytknout? Ploché charaktery, které se nechovají logicky ani se samozřejmým přihlédnutím k tomu, že se jedná o komedii/frašku, nikoliv psychlogický film. Proměna polských vojáků i zamilování se místních slečen nejde tak úplně zkousnout ;) Nicméně - já se bavil a jako komedie to rozhodně není odpad. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokus o polsko-českou komedii ze srpna 1968, která má říci, že jsme všichni kamarádi, až na Rusáky. Asi. Víc mi ale fakt film nedal. Když si koupíte stavebnici dejme tomu garáže, obsahuje všechny potřebné prvky. Jen je na vás, abyste je podle návodu poskládali, a to správně, aby vám skutečně vyšla garáž, a ne surrealistický obraz od Dalího. Podobně Operace Dunaj. Potřebné ingredience zde jsou a věřím, že dostat do ruky scénář a režii Jiří Menzel, který zde hraje, udělá z toho špičkový snímek s určitou zasněnou atmosférou, kde vše bude podřízeno určité myšlence. Jenže tohle dostali do ruky nějací mladí kluci polský a vyrobili z toho - blbost. Děj: v domnění, že je v ČSSR kontrarevoluce, jedou polští vojáci české bratry zachránit. Jeden tank omylem vysklí jednu hospodu. Zatímco po nich pátrá ruská manželská dvojka velitelů na sajdkáře. Po počátečních rozmíškách si všichni padnou kolem krku, nakonec zaženou Rusáky a s mladí s holkama odfrčí v tanku směr Vídeň. Pojetím je to trochu kombinace vojáka Čonkina, toho nejhoršího z Černých baronů a Tankového praporu, s inklinací k podobně nudnému a nepovedenému Stůj, nebo se netrefím! A že se v obrazu objeví parodie na seriál Čtyři z tanku a pes, to už je snad jen úlitba česko-polskému publiku středního věku. Ačkoliv by se z toho skutečně něco vytřískat dalo, vše plyne neuměle po povrchu - máme zde dvě mladé holky, co jiného s nimi, než je nacpat Polákům do postele - pardon na pažit u rybníka. A můžeme hned ukázat i nějaké to nahé ženské tělo (Martha Issová to kupodivu nebude, i když se k tomu uvnitř tanku schylovalo. A Eva Holubová překvapivě také ne.) Vůbec není využito potenciálu postav - Eva holubová jako rázná hostinská maximálně připraví "polský řízek", výpravčí v důchodu stráví polovinu filmu zavřený nešťastnou náhodou na záchodě a nikdo si na něho po celé dva dny nevzpomene a ani on nebuší na dveře, "opravář" v podání Bolka Polívky je pořád unavený a toť vše, Duškova postava sem tam pronese moudro jak z Pelíšků, jež někdo vypral v aviváži. Pak je zde ještě postava hluchoněmé servírky, kdy stále čekáte, že třeba radostí promluví, zamiluje se nebo něco takového, protože celou dobu je linie filmu vedena v rozpustilé taškařičné zábavě, a těžko se pak srovnáte s tím, jak její linii tvůrci naprosto pitomě a zcela proti žánru zakončili (SPOILER! Zastřelí ji jedna zbloudilá kulka.) To, že se postavy chovají jako dementi, to, že zde neprobublá ani jedna skutečná emoce, je už naprosto zbytečné psát. Stejně jako připomínat naprosto televizní podání s minimem exteriérů. A když už se konečně objeví zajímavá historka (připomínající film a knížku Grandhotel), myslíte, že je nějak zobrazena? Ne, kecá se o ní, jako by šlo o rozhlasovou hru. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)
  • Polský tank ve filmu je ve skutečnosti tankem českým - nenašel se T34, který by mohl producent ze svých prostředků zaplatit. (hippyman)
  • Film bol natáčaný v meste Sobotka a na ceste medzi obcami Mladějov a Stéblovice. (dyfur)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama