Reklama

Reklama

Epizody války 7 - Den "D"

  • Velká Británie D-Day
všechny plakáty
Velká Británie, 2002, 55 min

Obsahy(1)

V trvale silném protivětru brzy ráno 6. června 1944 početné a prapodivně vyhlížející loďstvo brázdilo drsné vody Lamanšského průlivu a mířilo k normandskému pobřeží.

Mezi těmi pěti tisícovkami plavidel byly mnohé z nejlepších britských a amerických válečných lodí o úžasné palebné síle, ale také starodávné bitevní lodě a tankery na své poslední plavbě určené k potopení a vytváření vrakových vlnolamů. Bylo postaveno tisíce plavidel pouze pro jedinou, a to krátkou přívozní plavbu pro spojenecké invazní jednotky a jejich nesmírný a rozmanitý bojový arzenál pro jejich poslední obtížnou a nebezpečnou frontu otevíranou na pobřeží nepřítelem okupované Francie. Byl to den D. Myšlenkou zrozený téměř na pobřeží Dunkirku, čtyři roky plánován, dva roky organizován a jedním dnem realizován. Vylodění v Normandii byla bezpochyby největší a nejneobvyklejší sdružená vojenská operace všech dob.

A byla to také rozhodující operace. V roce 1944 začínalo být jasné, že Německo v Evropě válku prohraje, druhá otázka byla, kdo ji vyhraje. Pokud by den D selhal, a místy k tomu bylo blízko, západním spojencům by trvalo minimálně jeden rok než by mohli spustit další útok a mapa současné Evropy by pravděpodobně vypadala zcela jinak.

Jeden z milionů účastníků vylodění, admirál Ramsay, který byl znám svým odporem k jakémukoliv i nejmírnějšímu přehánění, po zahájení operace Overlord, řekl svým důstojníkům: „Pánové, omlouvám se za všechny superlativy, dnes se naplňují.“ To je ten příběh. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
powell Jiné
14.12.2014
Volodimir2 Jiné
29.04.2014
TONYSN DVD
31.10.2011
Petroniusx DVD
10.07.2010
borsalino DVD
15.04.2010

Reklama

Reklama