Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový klasický televizní návrat do devadesátek, včetně klasického televizního vizuálu, který tady ale neni vůbec na překážku, ba naopak, oproti všem těm současným vyhlazeným, rádoby špinavým fantasy světům je tento návrat o pár let zpět docela příjemné osvěžení. A to hlavní, co si z toho pak člověk odnese je to, že by bylo fajn, aby svoje mýty a legendy zpracovávali vždy dané národnosti, nebo aspoň někdo s přehledem o dané kultuře, protože potom to pak také vypadá, a ne jak když na Netflixu někdo jede klasickou pracovní osmičku bez zájmu o danou mytologii (Zaklínač...). Artušovská legenda je asi filmovým fandům známá skrz naskrz, v tomhle ohledu tak asi ani Merlin nenabídne nic nového, ale je fajn zas vidět nějaké to fantasy, kde tvůrci přistupují k postavám a příběhům s respektem a zároveň dokážou díky scénářům navnadit na sledování dalších dílů. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Má to některá zajímavá místa - ostatně středověké reálie, gotika, to samo o sobě je záruka jisté tajuplnosti. Jenže mám problém s těmi v podstatě teenagerovskými zápletkami, dospívajícími hrdiny, kteří mi prostě do těch kulis a problémů nepasují. Někomu se právě tohle může líbit, ale já určitě nejsem cílový divák. ()

Reklama

tlkounev 

všechny recenze uživatele

Moderní zpracování Merlina v HD z produkce BBC? Průměr! Mám rád moderní zpracování historických balad a pověstí, i když nevyprávějí přesně ten samý příběh, který zná většina lidí, a pouze se inspirují, tak přeci jenom u Merlina je to velký úlet. V tomhle seriálu není nic tak jak známe, snad jenom názvy postav, případně jejich "povolání". ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

!!!OBSAHUJE SPOILER!!! ... Teenagerské po všech stránkách, ale zase čtyřicetiletí se moc na seriály nedívají. Nehorázné znásilnění legendy ve všech směrech. Ze začátku jsem plival síru, jak mě štvalo, že si z mé nejoblíbenější legendy dělají prdel a motají do toho nakonec všechno a vaří guláš, který má odpornou příchuť. ALE ... nakonec je to sranda, je to docela hezky natočené, jsou tam sympatické postavy (díky sympatickým hercům) a dokázalo mě to vtáhnout, že jsem se těšil na další díl. Vypnout, neporovnávat, nekecat, občas se zasmát pubertálně laděným vtípkům a určitě si to užijete. Vždyť Buffy není o moc lepší...HMMM ...poslední série nakopává všechnu snahu o odlehčení. Náhod už je příliš, tupost nezná hranic a když už nevíme jak to ukončit, buďme co nejvíce patetičtí. Takže poté, co 4 série předtím znásilňujeme legendu, to ukončíme tak jak máme a to nijak velkolepě. Nakonec všechny pozabíjíme a řídíme se, v rámci možností tedy, legendou. Šíleně okoukané přenesení do současnosti a máme tu seriálové zklamání roku 2012. Ten konec i po letech pálí mezi prsty. Scenáristé byli marní. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Seriál Merlin na mě působí dost "dětsky" a "studiově". Občas se nějakou drastickou smrtí snaží mířit jiným směrem, což působí trochu divně. Svou milou naivitou (a různými příšerkami) má pro mě seriál podobné kouzlo jako první řada Doctora Who a Bradley James navíc vypadá jako světlá verze dalšího Doctora (Davida Tennanta). Jediné, co mi brání zvýšit své nadšené hodnocení je fakt, že už se po Xté opakuje téma: "to musela být magie......ale ta je zakázaná......najděte všechny čaroděje a upalte je". Tato šablona už se začíná pomalu vyčerpávat a bojím se, zda seriál vydrží být i nadále tak zábavný. V Merlinovi také oceňuji šťastnou ruku na výběr sympatického hereckého obsazení (tedy až na příšernou Guinevere). Trefný komentář: HoneyBunny ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)
  • V průběhu natáčené třetí série byla představitelka Morgause, často uváděné také jako Anna, Emilia Fox těhotná. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama