Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Anduril 

všechny recenze uživatele

Prekvapili ma dosť rozporuplné komentáre na tento seriál. Môj bude patriť medzi tie pozitívne. Páči sa mi alternatíva Artušovskej legendy. Aj to že herci sú mladí a rovesníci dosť občerstvilo toto dielo BBC. Dosť sa mi páčili efekty, na tak nízky rozpočet, klobúk dole. (drak proste vyzeral ako drak) Aj keď niektoré podobné, ak nie tie isté zábery na krajinu a Camelot potom už nudili. Ale taktiež sa mi páčil príbeh a komickosť niektorých scén, rozhovorov a niekedy celých epizód (pri tej goblinovskej som sa dosť nasmial). Herecké obsadenie sa mi príjemné a vhodné. (sú mladí, môžu len a len zlepšovať). Celkový dojem z tohoto seriálu mám fest pozitívny. Aj keď koniec som čakal iný. Škoda, ale nevadí. Odporúčam všetkých čo majú radi seriáli pre mladých. Dosť sa na ňom zabavíte. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

V létě neuškodí odreagovat se něčím lehčím, a protože čekání na titulky k The Living and the Dead je dlouhé a druhá série Humans není v dohledu, rozhodla jsem se proti svému nejlepšímu vědomí a svědomí dát šanci Merlinovi. Jsem v polovině první řady a zatím mohu jen s politováním říct, že se potvrdily mé nejhorší obavy. To, že zmasakrovali artušovskou legendu k nepoznání a prostředí ze všeho nejvíc připomíná pohádkový svět Once upon a Time, bych ještě unesla, ale ta nebetyčná prostoduchost je příšerná. Např. takový Uther je tam očividně jen proto, aby byl v každé epizodě osinou v zadku. Jiný rozměr ta postava nemá, každou epizodu doufám, že už ho někdo konečně odpraví. Ostatní postavy se chovají podle klišoidního očekávání, nějaký vývoj nebo dokonce logika se mohou jít klouzat. Jsem nesmírně ráda, že jsem Colina Morgana poznala díky Doctoru Who a Humans a Bradleyho Jamese v iZombie, protože tohle bych hochům zřejmě neodpustila. Ty čtyři hvězdy jsou HODNĚ optimistické, upřímně doufám, že kvalita půjde se sériemi nahoru a za pár epizod budu psát omluvný komentář, protože jinak je mi záhadou, jak je možné, že má tenhle seriál lepší hodnocení než vynikající dvojdílný Merlin (1998). ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ze začátku si musíte zvyknout na to, že v tomhle fantasy světě se osnova artušovské legendy moc nedodržuje. Musíte přijmout fakt, že Merlin je mladý sympatický kluk, Artuš pyšné bojovné princátko nebo že Guinevera je (bohužel jenom průměrně hezká) černoška a služka lady Morgany. První dvě série jsou OK, ve třetí už se scénáristé opakují způsobem, který nemůžete přehlédnout, a zničili docela zajímavou postavu Morgany, která nakonec jenom plní žádosti své trapně vševědoucí sestry (obě hereckou bezmocnost maskují úsměvy komiksového záporáka). P.S. To, že černochy s britským přízvukem tu najdete v každé vesnici i na Kamelotu, je dost idiotský ústupek politické korektnosti. Není to výraz mojeho rasismu. Jenom si myslím, že určitá míra realističnosti by měla platit i pro fantasy seriály (a na černých Maurech jako exotickém koření by nebylo nic divného). ()

svadlenaX 

všechny recenze uživatele

Nemá vůbec cenu porovnávat seriál s legendou. Je totiž uplně jiný... a vlastně mě baví rozhodně víc než ona legenda. První čtyři řady - super, ale pátá mně už nudila. Asi hlavně proto, že Merlin až do posledního dvojdílu tajil to kým je. Dost lidí se těšilo, až se Artuš dozví, že Merlin je že čaroděj a budou spolu budovat Albion. Artuš se to sice doví, ale zanedlouho zemře, což mě moc neuspokojilo :-D Smrt Morgany, hlavní záporné postavy byla dost směšná. Čekal jsem velký souboj mezi ní a Merlinem (asi jako Brumbál vs Voldemort v HP5)... jedno bodnutí mečem a vše vyřešeno :-D ()

Gereth 

všechny recenze uživatele

Merlin je čaroděj, Artuš je chlápek s mečem. Toliko je to věrné předloze. Vztahy, motivace či další souvislosti, všechno je jinak. Všechna ta jména a názvy jsou zřejmě tedy pouze marketingovým tahem. Chvíli jsem se nad tím rozčiloval a stále mi to přijde trochu ujeté, ale tak nějak čím dál více krčím rameny a už jsem se i trochu smířil s tím, že toto je uplně jiný příběh. Postavy mám celkem rád, Merlin občas vypotí nějaký ten suchý humor, Artuš je správný fracek, Uther zastupuje aspoň nějakou minimální racionalitu a zbytek je tu do počtu případně pro potěchu oka a duše. Co se příběhové stránky týče, stoji dost za houby. Nemá to moc žádnou hlavní linii, každá epizoda je uzavřený a popravdě většinou dost neoriginální příběh, takový, který jste už mockrát viděli v jiném serialu. Krev neteče, patos nudí a Merlinova magie je v jednu chvílí natolik mocná, že by sestřelil půlku kamelotu a jindy si není schopen ani zavázat tkaničky. Bohužel fantasy seriálů je jako šafránu, takže mi nezbývá než se občas spokojit i s tímhle nesmyslem. // 45% ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)
  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama