Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Vojáci kromě kaprála Mullera neví za co umírají. Na Ruské frontě masakr. Jak aktuální v r. 2022! Logistika v prdeli. Všichni chlastaj i právník Bruno (Bláha). Jsou zabíjeni civilisté. Kodet blbě žvaní a Trautenberg prchá do lesa. Hvězdné obsazení velice tragického filmu, kde lidský život je nic. Blbá je tam pouze hudba, která byla plánována pro Černé barony a Liškovi zůstala v šupleti. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní válečné drama, které nestojí na bitevních scénách, ale na psychice vojáků. V tomto případě především na kaprálovi ve skvělém podání Vlado Müllera: ten je prototypem poslušného, oddaného, fanaticky zaslepeného poddůstojníka, snažícího se zavděčit nadřízeným, konajícího rozkazy bez pochybností a bez lítosti, pyšného, přesvědčeného o naprosté oprávněnosti veškerého svého počínání. Jakkoliv taková postava otevírá divákovi kudlu v kapse, v závěru musíme kaprála při jeho bezelstné, nechápající naivitě litovat. Silný, dobře obsazený film bez zbytečného patosu, který je kupodivu (vzhledem k době vzniku) oproštěn od veškeré ideologie či propagandy. 80% ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem z filmu: zklamání. Film ukázal, co ukázal měl, to ano, ale... Jako první, co mi nesedlo, byla hudba, dále slovenská čeština hajného Horyny, ale ta se dá, vzhledem k československému původu filmu pochopit. Když jsem do toho šla hlouběji, přišla jsem na to, že nejvíc ze všeho mi vadila absence charakteru. Mužů spousta, živých i mrtvých, a mezi nimi žádný s pořádným charakterem, aby se mi ten film něčím líbil... co s "pořádným" charakterem, ani s ucházejícím charakterem se tam nenašel. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Ano ano mistrovský výkon Velkého  Vlada. ----- Jak to, že před 30 lety to šlo s pár skorokaskadéry, barrandovským fundusem, něco výbuchy a pořádným nánosem bláta ... a teď to nejde ani za 80 milionů? Hmmm? Skvělý malý film o jednom velkem egu, které přivede do záhuby celou jednu jednotku. Vlado Muller je Tarantinův Panchart jak vyšitý. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Máš mě rád?" – ,,Podle rozkazu, pane hejtman." Na tomhle vynikajícím válečném dramatu mě pokaždé fascinuje kromě jiného ta skrytá ironie až sarkasmus. Alespoň na mne působí Signum laudis místy jako tragikomedie, zejména přes postavu pijanského hejtmana Bruna v podání Josefa Bláhy (naprostý vrchol jeho herectví). Třeba jeho drsná rozmluva s kaprálem Hoferikem (rovněž vynikající Vlado Müller) ve vyhořelých troskách a s notorickým popíjením kořalky budí ve mne hrůzu i pocit komičnosti zároveň. Ale asi takový byl záměr, protože celý snímek nepředstavuje v souvislostí s tématem 1. světové války žádný "hraný dokument", ale poukazuje na stupňující se absruditu a nesmyslnost uprostřed armády na čele s absurdně poctivým kaprálem. Ten plní s pýchou na ocenění páně císaře (Signum Laudis = znamení chvály) každý rozkaz, včetně ztrát na důležitém válečním "majetku" (vojáci, koně). Ve chvíli brutální scény s rozmlácení koní docela hnusné, jinak tomuto skvěle propracovanému snímku nelze nic vytknout, protože zapůsobí jak drsnými bojovými scénami, tak luxusním herectví většiny protagonistů (dále např. Ladislav Frej, Radovan Lukavský), stylově laděnou výpravou, kamerou, hudbou Zdeňka Lišky i občasnými nadsázky v drsném příběhu. 95% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Scénář filmu přepracoval Vladimír Kalina do knižní podoby, která vyšla v roce 1988 pod stejným názvem „Signum laudis“. (skudiblik)
  • Martin Hollý ml. povedal: „Už pri čítaní scenára som myslel na Vlada Müllera s postavou Hoferika, ktorý je drsný a neurvalý chlap, zabijak s obrovskou silou, človek, ktorý si vo svojej naivite myslí, že jedná čestne a statočne, keď v mene cisára ženie na smrť svojich ľudí. A Vlado Müller je skutočný chlap". (Zdroj: skcinema.sk)

Reklama

Reklama