Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hollý se s vervou pustil do svého oblíbeného tématu R-U, na československé poměry konce sedmdesátých let natočil celkem dost syrový film. Pochválit je nutné zejména představitele titulní role Vlado Müllera, dále potom Josefa Bláhu a Jiřího Kodeta, jejich postavy byly nejbarvitější. Zamrzí snad jen to, že Liška vylupuje sám sebe, chvílemi jsem čekala, odkud se vynoří kluk Brůnovic a začne předvádět podřezávání stromků, krku a zápěstí. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, ale o to více šokující. Záležitost tak silně promyšlená a psychologická až z toho mrazí. Jednoduchá krátká záležitost, kde válka hraje v podstatě až poslední roli a nad zbytkem jenom nevěřícně kroutíte hlavou. Je v tom něco výjimečné. Je v tom něco, co ve vás zanechá nějaký ten otisk, kterého si je nutno cenit. Navíc napěchované více než kvalitními herci. Nenápadné a skoro zapomenuté. Ale výjimečné. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Máš mě rád?" – ,,Podle rozkazu, pane hejtman." Na tomhle vynikajícím válečném dramatu mě pokaždé fascinuje kromě jiného ta skrytá ironie až sarkasmus. Alespoň na mne působí Signum laudis místy jako tragikomedie, zejména přes postavu pijanského hejtmana Bruna v podání Josefa Bláhy (naprostý vrchol jeho herectví). Třeba jeho drsná rozmluva s kaprálem Hoferikem (rovněž vynikající Vlado Müller) ve vyhořelých troskách a s notorickým popíjením kořalky budí ve mne hrůzu i pocit komičnosti zároveň. Ale asi takový byl záměr, protože celý snímek nepředstavuje v souvislostí s tématem 1. světové války žádný "hraný dokument", ale poukazuje na stupňující se absruditu a nesmyslnost uprostřed armády na čele s absurdně poctivým kaprálem. Ten plní s pýchou na ocenění páně císaře (Signum Laudis = znamení chvály) každý rozkaz, včetně ztrát na důležitém válečním "majetku" (vojáci, koně). Ve chvíli brutální scény s rozmlácení koní docela hnusné, jinak tomuto skvěle propracovanému snímku nelze nic vytknout, protože zapůsobí jak drsnými bojovými scénami, tak luxusním herectví většiny protagonistů (dále např. Ladislav Frej, Radovan Lukavský), stylově laděnou výpravou, kamerou, hudbou Zdeňka Lišky i občasnými nadsázky v drsném příběhu. 95% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Byť oddane horlivým pucflekom vrchnosti sa nevypláca. V mieri ani vo vojne. Pretože vo finále každý takýmto horlivcom opovrhuje. V mieri ho za to čaká prosté opovrhnutie, na vojne smrť. Plejáda hereckých hviezd sa činí ako môže. Vyzdvihnúť možno, popri titulnej úlohe, skvelého Josefa Bláhu v úlohe hajtmana, v civile advokáta, ktorý veľmi dobre vie, kedy a komu kurizovať. Film je to nepochybne dobrý. Osobne ale taký až moc mužský, žena sa len obšmietne a ani multifunkčný skladateľ filmovej hudby Zdeněk Liška nemal práve najšťastnejší deň.  Takže za tri - dobrý. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá výprava do Rakousko-uherských linií, která v člověku velmi pravděpodobně něco zanechá. Především se mi zamlouvala kupa velmi moudrých a totálně jednoduchých myšlenek se silným protiválečným nádechem. Vlado Müllera jsem viděl úplně poprvé a nezbývá mi než souhlasit s většinou. Byl skvělý. Žánrové začlenění snímku mezi materiál psychologický není náhodné. Ve snímku se pohybuje opravdu celá škála vojáků nejrůznějších charakterových rysů i těch zcela bezcharakterních a režie i scénář jsou zcela vymazlené. Výtku bych měl snad jen k tomu, že se snímek místy opravdu nepříjemně táhne a vehementně se snaží diváka uspat. Hodně pěkné tři kousky. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Aj napriek tomu, že sa film predal do 42 štátov sveta, pre absolútny nezáujem divákov u nás ho stiahli z kín už po troch dňoch. (Raccoon.city)
  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)

Reklama

Reklama