Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Kdo jinému jámu kopá..Karel Heřmánek a jeho parketa - frajer, kterému to pálí a za kterým pálí ženský. Kromě šarmu mu ale samosebou neschází pořádná dávka českého "vychcánkovství" opět vítězící nad policejním "balíkovstvím", na kterém tyhle filmy staví. Dělat si srandu z policajtů a z podvodníčků dělat machry už tak nějak patří k národní povaze..:) ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Karel Heřmánek ve své nejpředurčenější roli. Frajeří mu prostě vždycky náramně sedli. Nezaujatý divák ale musí ocenit i vynikajícího Petra Kostku, který své charizma stejně frajersky obětoval do role věčně ztrapňovaného snaživce Mourka. Zmínit musím i bezchybnou "chlapáckou" kreaci Viktora Maurera. ...to je prostě jeden majstrštyk za druhým. 80% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Práce je vážně ta poslední šanc jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?“ Takový miniaturní český Podraz, který může žižkovským grandům navýšit hrdost s ohledem na „pochcánky“ z okolních čtvrtí a ostatní diváky osloví (zdánlivě) bezstarostnou prvorepublikovou atmosférou, rozverným humorem a osobitou hantýrkou (rajda, revírní, hauptrefa, sejřit, no bylo by to na tenčí slovník). Karel Heřmánek v 84´ zaválel a ne nadarmo mi ten hek do okna směrem k šmírující sousedce připomněl Jeho nejtemnější temnost, jistého vládce pekel.. „Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz…“ ()

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v seriálu První republika se i ve Fešáku Hubertovi odehrává děj v kulisách první republiky, které je pro mne jaksi příjemné. Oba filmy jsou zábavné, První republika dokonce napínavá. Proč tedy hodnotím První republiku znechucen a dvěma hvězdami, zatímco Fešáka čtyřmi? Asi proto, že zatímco První republika je jaksi „postmoderně“ šroubovaná, překombinovaná, křečovitá, v příkrém rozporu s tím, co jsem od tohoto seriálu očekával, Fešák je prostý, jednoduchý, pohodový, oddechový film, od kterého jsem mnoho neočekával a přesto potěšil. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přezdívky jsou neslušné a blbne se po nich!!! Čím víckrát film vidím, tím se mi víc líbí. Až po několikáté projekci jsem zjistil jak má takřka dokonalý a promyšlený scénář, který graduje od samého začátku a ústí v perfektní pointu. Atmosféra staré Prahy snad nikde nebyla navozena lépe (promiňte mi, "Hříšní lidé...") - kostýmy, prostředí či dialekt. Karel Heřmánek neskutečně válí a skutečně JE Hubertem, přičemž ani ostatní nijak nezaostávají. Dlouho jsem "Fešáka Huberta" považoval za "pouhou" komedii. Pro Žižkováky je tento film biblí. Pro mne je (tedy kromě toho, že je to rovněž náramná sranda) silnou vzpomínkou na zašlou slávu opravdových chlapů, kteří se dnes už zřejmě nerodí. 100%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)
  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)
  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)

Reklama

Reklama