Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ivo Nováku a Karle Heřmánku, doživotní díky ! Kdo tu na Žižkově vyrůstal, tak na takový frajery narážel v místních hospodách dnes a denně a hodně a hodně ho ovlivňovali...."Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz"....... Néé to může bejt jak chce, ale žižkovskejm klukům nesahá nikdo ani po kotníky. Tohle je prostě oda na frajerství i dřívější žižkováctví, chlap co má v katích nasráno a sebevědomí v minusu zkrátka nepatří na Žižkov. Kolegyně Faidra, luxusní koment. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu jsem si uvědomil jaké štěstí jsem měl, že pro mou generaci byly filmy pro pamětníky obsazeny takovými esy, jako byl např. Burian, Haas, Ferbasová a většinou šlo o opravdu zdařilé kousky. Jemný a inteligentní humor kolem solidního příběhu. Vcelku lituji diváky, kteří jako já viděli Fešáka Huberta poprvé. Těžkopádný příběh a vyčpělou režii nespasí ani skvělí herci, protože jejich role jsou šablonovité a dialogy nevtipné. Nadužívaná hudba, která měla evokovat staropražskou atmosféru taky nepomáhala. Velmi přeceňovaný a z mého pohledu neatraktivní film. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá komedie o žižkovském frajerovi Hubertu Hraběti, kterého vynikajícím způsobem ztvárnil K. Heřmánek. Tento elegán, hrdě se hlásící ke svému čistému trestnímu rejstříku, se živí různými podvůdky a obohacuje se tak na úkor zámožných občanů. Dává si však pozor, aby nezabrousil do vážnějších kriminálních činů a policie ho tak nenachytala na nějaký paragraf. Inspektora Mourka, který vyvíjí veliké úsilí, aby konečně mohl Huberta obvinit z trestného činu, si zahrál taktéž vynikající P. Kostka. Dokonce si obstaral tajného informátora z blízkého Hubertova okolí, konkrétně jeho přítele funebráka Emana (P. Zedníček), avšk ani tento krok nepřinesl kriminalistovi kýžený úspěch. V dalších rolích se představila hvězda italských erotických a hororových filmů 80. let Z. Kesslerová jako Hubertova milá Růža, Emanova partnerka L. Kozderková provozující masérskou činnost a zpívající úvodní a závěrečnou píseň, dále L. Kostelka jako soukromý detektiv Špirk a další Hubertovi kumpáni P. Nový a J. Somr. Komediální snímek I. Tomana spíš než souvislý příběh vnímám jako sled Fešákových lumpáren se závěrečným znemožněním inspektora Mourka, neboť díky Hubertověmystifikaci místo mezinárodně hledaných padělatelů bankovek zatkl ředitele banky Union (J. Holý) a vykutáleného komorníka obstarožní šlechtičny L. Lipského. V rolích policejních asistentů inspektoru mourkovi pomáhali J. Teplý a O. Lackovič. Velmi zábavná scéna se objeví na konci, kdy jdou inspektor a jeho asistenti zatknout domnělé padělatele do hodinového hotelu a omylem si spletou pokoj. Přestože je postava Fešáka spolu s prvorepublikovou atmosférou velmi sympatická, důmyslnost a propracovanost příběhu je poněkud slabší, a proto po krátkém váhání uděluji tři hvězdy a hodnotím tudíž průměrně. ()

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v seriálu První republika se i ve Fešáku Hubertovi odehrává děj v kulisách první republiky, které je pro mne jaksi příjemné. Oba filmy jsou zábavné, První republika dokonce napínavá. Proč tedy hodnotím První republiku znechucen a dvěma hvězdami, zatímco Fešáka čtyřmi? Asi proto, že zatímco První republika je jaksi „postmoderně“ šroubovaná, překombinovaná, křečovitá, v příkrém rozporu s tím, co jsem od tohoto seriálu očekával, Fešák je prostý, jednoduchý, pohodový, oddechový film, od kterého jsem mnoho neočekával a přesto potěšil. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tak letmo podíval na hodnocení některých zdejších kolegů, kteří volili tři a méně body, musel jsem se nad tím pousmát, když si uvědomím, že toto je jedna z našich nejlepších komedií pojednávající o době před druhou světovou válkou, ale také jedna z nejlepších komedií celkově. Kromě výtečného scénáře, který do sebe přesně zapadal, není možné najít jediné hluché místo, jedinou minutu, kdy by se člověk nudil. Naopak, celý film mi utekl natolik, jako kdyby měl místo hodiny a půl daleko kratší stopáž. Co scéna, to hláška, a to, co předváděl pan Heřmánek, pan Kostka nebo pan Lipský, by jim mohly závidět a obdivovat je i ty největší hvězdy z Hollywoodu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)
  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Když Fešák Hubert (Karel Heřmánek) sedí v restauraci s Růžou (Zora Ulla Keslerová), tak jim vrchní přinese dvě piva. Oba se napijí a Hubert vypije více jak polovinu půllitru. Sklenici položí na stůl a v dalším záběru jde vidět, že piva ze skla jen lehce ubylo a půllitr je téměř plný. (Jimmy15)

Reklama

Reklama