Reklama

Reklama

Peníze jako dluh

  • Kanada Money as Debt
Krátkometrážní / Dokumentární / Animovaný
Kanada, 2006, 47 min

Režie:

Paul Grignon

Obsahy(1)

Chcete vědět, co je skutečnou příčinou finanční krize? Stále nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Pokud ano, tak nejdříve musíte vědět, jakým vlastně způsobem funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit, a na jakých principech fungují banky. 47 minutový dokument Paula Grignona s názvem "Peníze jako dluh" vysvětluje velmi jednoduše a efektivně způsob fungování dnešního bankovnictví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Že banky půjčují peníze, které ani náhodou nemají, jsem věděl, ale že peněžní systém funguje až takhle zvráceně? Jestli to není přitažené za vlasy, tak nás čekají "veselé" časy. Animace sice ošklivá, ale k té ošklivé vizi budoucnosti vlastně dost sedí :). Donutí přemýšlet a prohloubí finanční gramotnost. Za mě dobrý! P.S. Před mým hodnocením měl film 666 hodnocení... náhoda? ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Hodnotím třemi hvězdami, protože fenomény zde nastíněné byly objasněny takovým způsobem, že jim musí porozumět i laik. Z druhé strany ale vyplývá určité nebezpečenství v tom, že se nemůžu zbavit pocitu, že primárně je dokument adresován právě laikům a lidem, kteří o ekonomice nad rámec své rodiny moc neuvažují. Proto je jim předkládána jen jedna pravda, která ale určitě není pravdou celkovou. Samozřejmě si dávám (i bez tohoto dokumentu) otázku, proč se neustále ceny (ale i mzdy) zvyšují. Proč prostě nezůstanou na téže úrovni. Kdo mi na tuto mou otázku dá odpověď? A samozřejmě, že žádná odpověď nebude stoprocentně správná a pravdivá, protože ani nemůže být. Existuje mnoho ekonomických teorií, směrů a škol. Každá má odpověď jinou, každá ze svého úhlu pohledu a dle svého přesvědčení pravdivou. Tento dokument je jedním z oněch pohledů. Nic víc, nic méně. V matematice 1 + 1 = 2. V ekonomii nikoli. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Peníze jsou dluh, to je smutné a zarážející zároveň. Avšak tohle není první ani poslední dokument, který tuhle pravdu, jakou si málokdo dokáže připustit, představuje. Nejen Zeitgeist, ale i jiní představují myšlenku dnešní ekonomiky, která staví na penězích, které nejsou a jsou bráni odnikud (viz státní dluh). Co s tím? My s tím nic moc nezmůžeme, dokud společnost takto funguje těžko to dokážeme změnit, ale je pravda, že peníze nejen jako symbol dluhu, ale i jako symbol nutného otroctví jsou při dnešních konstelacích poměrně diskutabilní... Platit však budeme muset stále a tento dokument vše jen příjemně, i když "animačně" představuje neznalému divákovi. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pouštěl nám to profesor na zemáku... prej se budeme děsně divit. No, tak já to vzala s poklidem; konečně mi bylo leccos jasné a zopákla si dějepis. Bohužel, několik mých spolužáků tomu nerozumnělo, několik u toho spalo, několik se u toho živě bavilo o tom, jaké je děsné počasí, že se mu snad ani jídlo ve školní jídelně vyrovná, což znamená, že jsem z toho moc neměla. Přesto to, co jsem si z toho odnesla, můžu považovat za dostačující a určitě poučné. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a jasné, aj keď je pravda, že informácií je tam dosť, časom neplytvajú a tak sa môžte zapliesť, preto si to občas treba vrátiť, či dávať pomalšie, či pozrieť viackrát, aby ste pochopili. Animácia mi veľmi nevadila, nešlo tu ani tak o ňu. Ten záver s alternatívou je podľa mňa zjednodušený a nedotiahnutý, za ten 10% dole, ale stále je to podľa mňa skvelý dokument, čo sa týka sveta, v ktorom žijeme. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama