Reklama

Reklama

Peníze jako dluh

  • Kanada Money as Debt
Krátkometrážní / Dokumentární / Animovaný
Kanada, 2006, 47 min

Režie:

Paul Grignon

Obsahy(1)

Chcete vědět, co je skutečnou příčinou finanční krize? Stále nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Pokud ano, tak nejdříve musíte vědět, jakým vlastně způsobem funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit, a na jakých principech fungují banky. 47 minutový dokument Paula Grignona s názvem "Peníze jako dluh" vysvětluje velmi jednoduše a efektivně způsob fungování dnešního bankovnictví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pouštěl nám to profesor na zemáku... prej se budeme děsně divit. No, tak já to vzala s poklidem; konečně mi bylo leccos jasné a zopákla si dějepis. Bohužel, několik mých spolužáků tomu nerozumnělo, několik u toho spalo, několik se u toho živě bavilo o tom, jaké je děsné počasí, že se mu snad ani jídlo ve školní jídelně vyrovná, což znamená, že jsem z toho moc neměla. Přesto to, co jsem si z toho odnesla, můžu považovat za dostačující a určitě poučné. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi aktuální. Dnešní dluhy států již podle bankéřů nelze splatit a jsou jen dvě řešení. Inflace (která může přejít do hyperinflace), nebo měna (vznešeně nazývaný finanční restrukturalizace). Odepsáním dluhu peníze, zlato nebo cokoli nezmizí. Peníze dnes navíc existují jen elektronické v počítačích. ()

Reklama

liuk 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, proč je v podstatě nepředstavitelné přijít do banky, chtít půjčku a bát se reakce, že banka momentálně nemá peníze na půjčení. Asi jsem nikdy neviděl víc oči otvírající dokument. Jestli chcete vědět, kde se pořád berou ty nejen vládní peníze, jak je možné že jsou všichni zadluženi (kromě finančních institucí), tak se na tohle mrkněte. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Ak by cieľom bolo rozpútať spoločenskú diskusiu a načrtnúť, že niečo vo finančnom systéme nie je asi v poriadku, beriem. Som schopný to akceptovať aj ako materiál na trochu lepšie vysvetlenie finančnej krízy, ktorá vznikla práve z kolobehu hypotekárnych úverov, ktoré kryli nehnuteľnosti. Ľudia neboli schopní splácať, tak im nehnuteľnosti zobrali a snažili sa ich predať a keďže takých ľudí bolo veľa, cena nehnuteľností klesala a banky sa začali dostávať do problémov. Ale ani o jedno z toho očividne nejde, pretože to by museli použiť niečím podložené a hodnotné informácie. Tu ide o jednostranný pseudodokument, ktorý nemá ani v najmenšom za cieľ byť objektívny a realisticky popísať situáciu v bankovníctve. Cieľom mi príde snaha ohromiť a vystrašiť ekonomicky neuvedomelých ľudí. Vytvoriť predstavu, že nás zlé veľké banky ovládajú a sú našou hrozbou. Celý systém je zlý. Sloboda je iba naša mylná predstava. Všetko ovládajú ľudia okolo bánk a štáty im kryjú chrbát. Zrušme banky! Netreba ich! Peniaze sú všetkých, dajme ich ľudu a najlepšie všetkým rovnako. A budeme žiť v krásnom utopistickom svete lásky a rovnosti. Mám pocit, že tam sme už boli... ()

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Že banky půjčují peníze, které ani náhodou nemají, jsem věděl, ale že peněžní systém funguje až takhle zvráceně? Jestli to není přitažené za vlasy, tak nás čekají "veselé" časy. Animace sice ošklivá, ale k té ošklivé vizi budoucnosti vlastně dost sedí :). Donutí přemýšlet a prohloubí finanční gramotnost. Za mě dobrý! P.S. Před mým hodnocením měl film 666 hodnocení... náhoda? ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama