Reklama

Reklama

731: Dvojí výklad pekla

  • USA 731: Two Versions of Hell
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Úvaha amerického režiséra nad jednou z krutých podob II. světové války. Jednotka 731 byl tajný útvar japonské císařské armády, který během druhé světové války vyvíjel biologické zbraně. Kruté experimenty na živých lidech vedly k tisícům mrtvých, přesto je tato činnost popírána řadou japonských historiků. Dokument amerického režiséra J. T. Honga z roku 2007, který je reakcí na sílící historický relativismus, se skládá ze dvou částí: v první je historie vyložena z čínského pohledu, ve druhé následuje japonská interpretace. Použití stejných záběrů v obou částech pak ironicky demonstruje potenciál zneužití filmového obrazu. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Výsledky práce tábora mě šokovaly. Tři tisíce umučených, půl milionů obětí Je zvláštní, že dnes jsou v Japonsku všichni usměvaví a ještě před pár lety jejich babičky a dědečkové brutálně mučili. Dokument se zmínil také o válce v Mandžusku. Rusko a Japonsko jsou dodnes ve válečném stavu kvůli kusu skály Kurilským ostrovům s dočasným příměřím. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující minimalistický středometrážní dokument vystavěný jako velmi zajímavý experiment - na kontrastu až podivuhodně civilních a záměrně neutrálních (ale zato 100 % autentických) záběrů a obzvláště naturalistického komentáře popisující japonská zvěrstva během ,,pokusů" na čínských zajatcích speciálního koncentračního tábora v Mandžusku se tvůrci pokouší před diváka předložit dva úhly pohledu na jeden fakt - existenci koncentračního tábora určeného k ,,vědeckým lékařským" pokusům na lidech. Dva výklady, dvě verze, přičemž ta západní/čínská je spíše dokumentární a faktografická, kdežto verze japonská, z níž i tvůrci akcentovali spíše propagandistický podtón, je zkombinována s pozpátku pouštěnými záběry z první části, které s novým komentářem dostávají zcela nové, překvapivé i šokující konotace... Fakta jsou relativní, neboť pravda není jedna, ale má ji každá zúčastněná strana dění. Závěr je však jen jeden - Válka je peklo... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ano. Válka je peklo... A každá mince má dvě strany... . . . A film "731: Dvojí výklad pekla" je mimořádně působivá, formou neobvyklá a obsahem až trýznivě minimalistická filmová esej na téma "PRAVDA" - pravda, kterážto samozřejmě aby BYLA PRAVDOU (!) musí být JEN JEDNA! . . . Těžko však posuzovat - z historických faktů - natož z jejich interpretací, jaká BYLA (či snad JE? - nebo vlastně dosud NENÍ ZNÁMA!) PRAVDA o japonské "Jednotce 731", působící za 2. světové války kdesi v okupovaném čínském Harbinu. A o to se vlastně ani tenhle skvěle vypointovaný film (a prosím - NEJDE o žádný "dokument" !!!) nesnažil. Ukázal jen relativitu (i) s odstupem let viděného historického dění a výpovědi o něm, o tom, že pravda nakonec zůstává skryta za interpretacemi nebo přímo dezinformacemi a neochotou (viz zde konkrétně v USA stále utajované válečné i poválečné(!) archivní dokumenty) pravdu odhalit a (pravdivě;-) popsat... A v důsledku pak není (v té pravdě) vlastně žádných vítězů ani poražených. Zase nakonec jde jen o JEDNO - zbytečné utrpení nevinných lidí - a nakonec na všech stranách - které s takovou slastí způsobuje si ten JEDEN >nezlomný lidský duch< . . . A nakonec, dlužno dodat - podobné problémy s hledáním pravdy má od války dodnes i téma nám evropanům daleko bližší - holokaust... :-/ - - - - - (Poprvé viděno 24.10.2008 na ČT2, komentář zde jako čtvtý - 24.10.2008) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dvojí výklad pekla je typ dokumentu, kde údernost sdělení je založena výhradně na komentáři, navíc sdělovaném neutrálně působícím hlasem, který je v ostrém protikladu s emocionálně vyhroceným obsahem snímku. Obrazová část by vlastně mohla úplně absentovat, podobnou informaci by mohl předat i mírně upravený rozhlasový pořad. Zajímavý je zvolený dvojí úhel pohledu, který říká, že při dostatečné míře cynismu a demagogie lze zrelativizovat a omluvit cokoliv, včetně plynových komor a mučících zařízení. Obrazová složka je jen na doplnění, kdy živé čínské město současnosti tvoří protiváhu rozvalinám koncentračního tábora a továrny na výrobu biologických zbraní. Celkový dojem činí vzhledem ke slabé vizuální stránce 60 %. Zvolenou netradiční formou a provokativní interpretací téže události z pohledu dvou válčících stran jde nicméně o kousek, kteý by neměl uniknout pozornosti. ()

twoothy 

všechny recenze uživatele

Dokument plný známých faktů, při jejichž opakování ovšem pořád tuhne krev v žilách. Jak už název napovídá, tohle dílo je rozdělené na dvě části, které se zabývají válečnými zločiny a různými zvěrstvy páchanými nejdříve Japonskem a poté Čínou. Zvláštností pro mě bylo hlavně vizuální zpracování, tedy že všechny záběry se v obou částech opakují, ale jsou zrcadlově otočené. Čímž je iluze dvou opačných pohledů na tutéž událost dovedena do puntíku. ()

Reklama

Reklama