Reklama

Reklama

Burt Lancaster znovu spojil síly s režisérem Johnem Frankenheimerem a zahrál si hlavní postavu v autentickém příběhu vězně Roberta E. Strouda. V roce 1909 byl Robert Stroud odsouzen k deseti letům vězení za zabití člověka. Později ztrácí veškeré naděje na propuštění, protože bodne jiného vězně. Uvězněný v Leavenworthu, zpečetí svůj osud zabitím vězeňského strážce, když jeho matce (Thelma Ritterová) není dovolena návštěva. Tehdy je odsouzen k smrti. Jeho matka prosí manželku Woodrowa Wilsona o přímluvu a prezident nakonec zmírní Stroudův trest na doživotí v izolaci. Bezútěšné přežívání mu ztrpčuje krutý dozorce Harvey Shoemaker (Karl Malden). Jednoho dne se však cosi změní, Stroud najde na vězeňském dvoře poraněného vrabce, ošetří ho a pečuje o něj dokud se neuzdraví, dokonce vrabčáka naučí i pár veselých kousků. S odchodem Shoemakera, je Stroudovi dovoleno mít v cele více ptáků a tak začne studovat jejich chování. Jak míjí roky, stává se expertem na chov ptáků v zajetí, nakonec napíše knihu o nemocech, ke kterým jsou náchylní. Poté co získá cenu v časopisecké soutěži, ho návštěví nadšená ornitoložka Stella Johnsonová (Betty Fieldová), která mu navrhne rozjet společné podnikání a vyrábět léky pro ptáky. Skvěle obsazené drama, ve kterém Burt Lancaster podává jeden ze svých nejlepších výkonů, je příběhem člověka, který díky pevné vůli a intelektuálním schopnostem znovu nachází smysl života a fascinující svět i v prostoru malé cely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Správca väznice: "Pýtam sa vás ako odborníka, má tá jeho kniha aj vedeckú hodnotu, alebo sú to len kecy?" Doktor: "Je v nej vidieť presne 3584 hodín práce a odriekania. Nie je to len kniha, je to ojedinelé dielo v histórii literatúry. Ten chlap je najväčší génius na svete." Dialóg zhruba v tomto znení ma trochu sklamal. Téma je silná sama o sebe, netreba byť za každú cenu patetický. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělá studie o smyslu a významu vězeňství zabalená do tak zajímavého příběhu, že člověk ani nepostřehne, že se jedná o studii. Je spousta filmů, kde mi Burt Lancaster vadí, ale zde mu role sedla, jako by krejčí přemýšlel nad každým stehem, pro koho šije. Nakolik je tento údajně pravdivý příběh skutečně pravdivý nevím, ale tak, jak se odehrává v Ptáčníku z Alcatrazu, je ve své kategorii možná nepřekonatelný. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Čo vie robiť človek v base, keď má toľko voľného času, že akékoľvek hobby je lepšie, ako zízať na stenu, z čoho by sa zbláznil... Robert Stroud prežil vo všelijakých väzniciach viac času ako na SLOBODE, to sú dekády a dekády strávených hodín, dní, mesiacov, rokov , keď mať akú takú chuť pre niečo žiť, býva takmer nemožné... Všetko sa zmení jedného dňa pri hromoch a bleskoch, keď spadne zo stromu malý VRABEC, a od tohoto momentu sa začne oň starať a býva to tak, že začínaš od piky a potom sa, ak chceš vypracuješ tak VYSOKO, že sa staneš rešpektovaným odborníkom, t.j ornitológ, že Ace Ventura, zvierací detektív by mal veľkú radosť, keď by videl, čo Robert po týchto intenzívnych rokoch zmákol, študoval, vzdelával sa, pracoval na tom, aby bol borec vo svojom obore, a veru, že bol... Som v tzv. nemom úžase s vynikajúceho výkonu BURTA LANCASTERA, kde vás fascinuje ako sa fantasticky ponoril do svojej úlohy, pričom tento väzeň neplánuje zdrhnúť, vziať nohy na plecia, chce len bojovať pre svoj zápal, koníček, ktorému venuje veľmi veľa času, ale vedenie mu strpčuje podmienky, ale aj so základným vzdelaním dokáže človek na sebe zapracovať a zamyslieť sa, čo by dokázal, keď by bol VONKU...? Ťažko takto povedať, vôbec netuším, kam by ho nohy zavliekli, ale osud to chcel zrejme presne takto, nič sa nedeje náhodne, všetko je vopred napísané... Opäť bravúrna réžia Johna Frankenheimera, kamera je väčšinou u Johna excelentná a majstrovská, a je tomu tak i v tomto prípade, herecké výkony sú nadštandardné, samotná dĺžka filmu až tak nebije do očí, možno by sa patrilo strihať, fascinuje ma to, že film ako celok vôbec nenudí, a pritom sa odohráva v cele Roberta Strouda, kde na mále priestoru sa dejú obdivuhodné zázraky... Nedávam plné hodnotenie len preto, že ubrať zo 20 minút by neuškodilo i napriek tomu sa jedná o vynikajúci zážitok, pričom zabudnite na klasiky typu: Útek z Alcatrazu, alebo Vykúpenie z väznice ShawShank... ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Minimalisticky natočený komorní příběh plující na vlně významného režijního umění a nesoucí v sobě tolik předností, že ho lze bez nadsázky porovnávat s kterýmkoliv dílem s vězeňskou tématikou. Každá minuta v tomto filmu je maximálně využita, čili o poutavost tu skutečně není nouze. Burt Lancaster zde znovu potvrdil své mimořádné herecké schopnosti, díky čemuž se naskýtá skvělá příležitost sledovat měnící se charakter jeho postavy. Zprvu se divák seznamuje se vznětlivým a vzpurným vrahem, aby se s sním v závěru rozloučil jako s nesmírně vzdělaným vyrovnaným člověkem, který nalezl smysl života ve chvíli, kdy zachránil život mláděti vrabce. Během těchto sekvencí je divákovi servírováno určité poselství, hezká řádka životních hodnot, včetně oddanosti a seberealizace. Bernsteinův hudební podkres je znamenitý, i přesto, že hudba zde představuje nepříliš výrazný doplněk. Finální (historicky přesná) vzpoura v Alcatrazu je pestrým akčním dobarvením tohoto skvělého dramatu. Poctivý snímek, jehož nesporné kvality zaručují odolnost vůči zubu času. 85% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Úžasné, co dokáže lidská vůle dokázat i v nelidských podmínkách. Místo, co by shnil nečinností ve vězení, si Stroud v žaláři postupně vybudoval významné postavení , o jaké by stála většina svobodných občanů mimo zdi věznice. A díky získanému vzdělání a tím i kapky moudrosti také postupně mění svůj vztah k okolí. Bravurní výkon Burta Lancastera. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=2510 ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama