Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

krvavamera 

všechny recenze uživatele

nádherný pokus o natočení filmu bez hlavního představitele. někdy to funguje lépe, jindy (většinou) hůře, ale čiší z toho ryzí snaha dát filmu nějaký poživatelný tvar, která je sama o sobě dostatečnou zábavou. Pokud nemáte smysl pro béčka nebo vás podobné ryzí snahy nezabaví, pro vás má film kategorii jednohvězdičkovou či odpadovou a nedoporučuji. Pokud si jako já libujete v úleťárnách, poctách a kultech bojových hrdinů za každou cenu, tak se tímhle filmem protrojhvězdičkujete či možná pročtyřhvězdičkujete. Rozhodně bych úplně nezavrhovala, už kvůli těm scénám s "opravdickým" Brucem. jedním slovem: "hodně dobrý špatný film" ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee a žlutá kombinéza, kterou jsem posléze zahlédl v Tarantino Kill Bill vol. 1 a snad můj první film s Brucem, který jsem kdysi dávno, ale sakra dávno viděl v TV, kdy ho TV Nova vysílala v brzkých ranních hodinách. Hodně naivní akčňárna-rubačka, ale je to prostě Bruce, nejde to nemilovat, kvůli té poslední 20ti minutovce. ()

Reklama

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Film s Bruce Leem bez Bruceho Lee. Dôkaz toho, že ľudská fantázia je naozaj nekonečná. Producenti mali v šuflíku tri scénky s Bruceom ktoré stihol natočiť pred svojou smrťou a k nim dotočili celý film, v ktorom ho zastupuje dablér, čo sa na neho trochu ( trošku ) podobá. Nevychádzal som z údivu ako všemožne vynaliezavo ho tvorcovia maskujú, aby ho bolo čo najmenej vidieť. Vačšinou je snímaný zozadu alebo zboku, stojí v prítmí, má slnečné okuliare, nechajú ho postreliť do ksichtu takže chvíľu má hlavu omotanú obväzmi, následne podstúpi plastiku, nosí falošnú bradu či motorkársku helmu a korunou všetkého je Brucova fotka nalepená na zrkadle pod ktorou sa skvie telo dabléra. Nakoniec dôjde aj na scény so samotným Brucom, ale tie za moc nestoja a bitky v ktorých vystupoval jeho dablér boli lepšie. Keď Bruce vytiahne svoje slávne nunčaky, začne mocne kotkodákať, fakt, keby trochu zatlačil v správnych partiách možno znesie aj vajce. Jediné čo nesklamalo bol duel s Jabbarom, ktorý bol lepší než som čakal. Taká kuriózna prkotina, ale zasa sú aj horšie. ()

Cedr odpad!

všechny recenze uživatele

Co přesně Lee s Game of Death zamýšlel se můžeme jen dohadovat, je však nad Slunce jasné, že toto to být nemělo. Mluvíme-li o 1978 tragickému cash-inu tak jde o jednoznačný odpad. Povedená choreografie pod taktovkou Sammo Hunga a jeho výkon tento paskvil z roku 1978 naštěstí trochu zvedá. Přesto jestli si někdy nějaký film zasloužil hodnocení "odpad!", tak to musí být tento. Obratem je ale samozřejmě nutné podotknout, že původní nedokončená 39 minutová verze (ze které tento film využívá minut asi 12) z roku 1972 je však tím nejlepším co Bruce Lee natočil a ve finální podobě by šlo jistě o nejlepší akční film všech dob. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Jak uz bylo mnohokrat receno, mohl to byt nejlepsi film Bruce Leeho... Zaverecne akcni sceny kdy Bruce bojuje se skoro o metr vyssim souperem, ktereho hral basketbalista Kareem Abdul-Jabbar, nebo nun-chaku duel s Danem Inosantem (dalsi skutecny mistr bojovych umeni a Brucuv zak) jsou skutecne uchvatne... jenze zbytek filmu je bohuzel jen tezko stravitelna kase a prostrihy s dvojnikem, ktery navic Brucovi neni vubec podobny oblicejem ani postavou, jsou krajne nepovedene... Je mi to lito,ale tenhle film nejspis nemel nikdy vzniknout. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Postavu Billy Lo (Bruce Lee) ve filmu hrají či dablují Tai Chung Kim a Biao Yuen. (Epistemolog)
  • Gig Young a mladičká Colleen Camp se do sebe při natáčení v roce 1978 zamilovali a následně i vzali, Gig Young ještě v témže roce zemřel ve věku 65 let. (Epistemolog)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno