Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

mortak 

všechny recenze uživatele

Po uhlazených westernech Forda a Waynea je Josey Wales dost tvrdou demystifikací občanské války. Hrdinou je jižan, vraždící a znásilňující psychopati v uniformách na obou stranách, indiáni buď civilizovaní nebo zničení alkoholem, a přesto i v tom poválečném marasmu Wales přitahuje slušné lidi, a nejen bílé, i rudé, protože i ti jsou základem Ameriky. Zatímco ve Fordově Přepadení cestující v dostavníku tvořili bílý základ Ameriky, a indiáni byli tím ohrožením, Eastwood jako režisér a Phil Kaufman jako scénárista vidí ten "slavný" Wild West úplně odlišně. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +naprosto dokonalé, takhle nějak si představuji western, výborné prostředí, dlouhé, dramatické, mnoho silných scén, příjemná hudba -na druhé, třetí zhlédnutí bych se asi u některých "kecacích" částí nudil/// Fakt hustý. Už se mi nestává moc často, že by mě nějaký film pohltil a já si užíval každou jeho minutu. Clint hraje znaměnitě, na jeho časté flusání rozžvýkaného tabáku nejde zapomenout, jeho pomalá gesta a rychlé kolty vás dostnou. K tomu si připočtěte dobře napsané vedlejší postavy z nichž především zaujme Chief Dan Geroge a velmi okouzlující Sandra Locke. U sledování jsem se bavil vzrušením, strachem a napětím a občas se i smál některým dialogům a gestům (rozžvýkaný tabák vs. pes). Tohle je film, který bych si dal klidně znova./// Celkem 91%/// ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vždycky je to stejný.. Koho si oblíbím, moc dlouho nevydrží !!" - "Já jsem si všiml, že kdo se vám znelíbí, nevydrží dlouho rovněž.." ;) Výtečná Eastwoodova adaptace Foresta Cartera.. Clint se ještě sice režijně hledal, Josey Wales platí spíš za takovou rozcvičku, za zkoušení si limitů filmového média a rozhodně i poctu hned několika velkým režisérům s Peckinpahem na čele, našel ovšem zase svoji Sondru Locke.. Nesmírně zajímavý formální hybrid a tak trochu nedoceněný biják.. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nejlepší v tomto filmu byl komediální prvek v podobě starého Indiána. Jinak docela obyčejný western, kde přestřelky působí až moc přehnaně ve prospěch hlavního hrdiny - možná kdyby to nebrali až tak vážně, bylo by to lepší. Celkově tedy dá se říct lehce nadprůměrný film, který nezanechá moc hlubokou stopu ve vzpomínce. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Příběh jižanského farmáře, který se po vyvraždění rodiny vydává na dlouhou cestu nelítostné pomsty patří k nejlepším westernům Clinta Eastwooda. Dodržuje žánrové tradice, přidává k nim však další rovinu.. pod vůní střelného prachu a klasickou revenge story nenápadně vykresluje charkater obyčejného muže, který ztratil smysl života, ve své pomstě utopil naději, ale přesto nepřestal být člověkem. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)
  • Snímek byl v roce 1996 zařazen do Národního filmového archivu, který vede knihovna kongresu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama