Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (446)

kinej 

všechny recenze uživatele

Ze strany Clinta Eastwooda další příklad suverénní režisérské práce. Jeho filmy z devadeátých let jsou důkazem toho, že řežisér nemusí dělat žádné umělecké exhibice, aby natočil pěkný film. Stačí dobrý scénář, trefné obsazení a pak to vše tak nějak řemeslně zkušeně a hlavně precizně natočit a sestříhat a výsledek nemůže být horší než dobrý. Eastwood nemá žádný zaznamenatelný režisérský rukopis, přečte scénu, natočí scénu, ale má instinkt na náměty a očividně i na lidi. Kevin Cosnter zde asi vytvořil svou druhou nejzajímavější roli, jeho přirozené dialogy s klučinou Buzzem, jsou na filmu tím nejlepším. Jediné co mi moc nesedlo byl místy patetický hudební doprovod a možná přespříliš natažený závěr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trocha Stockholmského syndromu, ale hlavně působivé roadmovie dvou životem fackovaných "chlapců", co si alespoň na pár dnů vyzkoušeli, jak lehké je to s dobrým tátou a jak těžké je být dobrým otcem. Eastwood ve své režisérské kariéře nesčetněkrát ukázal, že má ten správný čich na výběr zajímavých námětů a tady nejen díky přesným výkonům dětského hrdiny T.J.Lowthera a pupkatého Costnera stvořil dokonalý filmový svět s jedním z těch nejsilnějších závěrů, co znám. Jinak krásné ponaučení pro děti, že koledovat s rodičem, co má u pasu zastrčenou osmatřicítku, rapidně navýší rychlost naplnění vaší tašky sladkostmi.. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem Dokonalý svět viděl poprvé, tak jsem byl docela nadšenej a dal jsem mu tady 5 hvězdiček. Při druhym zhlédnutí mi film připadal chvílema trochu zdlouhavej (moh bejt klidně tak o 30 min kratší a divák by nebyl o nic ochuzen) a našlo by se v něm i pár nelogičností, takže snižuju hodnocení na 4, což taky neni zrovna málo. Solidní práce Eastwooda a jeden z těch lepších okamžiků Kevina Kostěje. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Architekti amerických věznic zřejmě počítají s tím, že by se díky zpronevěrám mohli sami dlouhodobě ocitnout v zamřížovaném pokojíčku, proto mají všechny cely "tajné" únikové chodby. Alespoň tak to podle filmů vypadá. Každopádně Tančí s vlky vymění slušivý vězeňský mundúr za nějaké to ne úplně padnoucí prádlo ze šňůry, pedofilního spolumukla nahradí nábožensky zdeformovaným kloučkem a přijímá indiánské jméno Jezdí s bubákem. Za zadkem má v obrněné mobilní kanceláři urputného kovboje Eastwooda a protivnou, vševědoucí Lauru Dern. Divák si při téhle kriminální road movie užije trochu napětí, trochu vtipu, trochu nenáročného zamyšlení a škopek patosu. K čistým čtyřem astrám film dotáhlo Costnerovo nenapodobitelně elegantní vysvětlení, jaký je rozdíl mezi hrozbou a faktem. 77,7% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdlouhavý příběh, kterak uprchlý, ale v podstatě hodný vězeň (Kevin Costner) unese malého kluka a postupně se spolu spřátelí. V patách jim jde smečka policistů a chlápků od FBI, vedená Clintem Eastwoodem. Ten, ani Laura Dern, zde ale nemají co hrát. DVD: O bonusech se v podstatě nedá mluvit – trailer a filmografie jsou na to dost málo. JL: Film 2/4, Bonusy 1/4, Zvuk 4/4, Obraz 3/4 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)
  • Způsob přilepení úst černošské rodiny lepící páskou se záběr od záběru mění. (Dvojirakri)
  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama